Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Vastuullinen sijoittaminen kuin toimilupa varainhoitajille – asiantuntijan neuvot vastuullisen varainhoitajan valintaan

13.3.2019 - Talous

Ilman vastuullisen sijoittamisen periaatteiden noudattamista varainhoitajien on tänä päivänä vaikea toimia. Johtaja Outi Kalpio LähiTapiola Varainhoidosta antaa vinkkejä, kuinka varmistaa, että varainhoitaja toimii vastuullisesti.

Yhä useampi varainhoitaja Suomessa ja maailmalla noudattaa YK:n tukemia vastuullisen sijoittamisen periaatteita. Vastuullisuudesta on tullut ikään kuin toimilupa varainhoitajille. Ilman lupausta vastuullisen sijoittamisen periaatteiden noudattamisesta varainhoitopalveluiden tarjoaminen on hankalaa.

LähiTapiola Varainhoidon salkunhoidosta ja vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Outi Kalpio sanoo yhteiskunnan asettavan yhä kasvavia paineita sijoittajia kohtaan koskien vastuullisuutta ja kestävää kehitystä. Vero2019 –tapahtumassa puhuneen Kalpion mukaan myös odotukset sijoittajien ja yritysten rahoituksesta kasvavat kaiken aikaa.

-Sijoittajien ja yritysten edellytetään osallistuvan yhä enemmän kestävän kehityksen rahoittamiseen. EU:n komissio on arvioinut, että EU:n ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää 180 miljardin euron investointeja vuosittain vuoteen 2030 saakka. Näiden talkoiden rahoittamiseen odotetaan myös yritysten ja sijoittajien ottavan osaa, Kalpio sanoi.

Vastuullisuuden periaatteet mukana sijoittamisessa

Varainhoitaja voi toteuttaa vastuullista sijoittamista monin eri tavoin. Perinteisesti vastuullisuutta on toteutettu sulkemalla sijoitusuniversumista pois yrityksiä, toimialoja tai sijoittamalla eri vastuullisuuden teemoihin tai vastuullisuusprofiililtaan parhaimpiin yrityksiin.

Tänä päivänä oleellista on varmistaa, että ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyvät tekijät on sisällytetty osaksi sijoitusprosessia ja sijoitusvalintoja. Vastuullinen varainhoitaja myös vaikuttaa aktiivisesti yrityksiin tapaamisten ja yhtiökokousten kautta.

Outi Kalpio neuvoo vastuullista varainhoitajaa etsivää sijoittajaa kiinnittämään huomiota, onko palvelutarjoaja sitoutunut YK:n tukemiin vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin ja kansainvälisiin vastuullisen yritystoiminnan ja hyvän hallintotavan suosituksiin. Oleellista on arvioida, miten periaatteet näkyvät palveluntarjoajan toiminnassa käytännössä ja kuinka laajasti vastuullista sijoittamista toteutetaan eri omaisuusluokissa ja tuotteissa.

-Varainhoitajan toimintatavat ja valitsemat vastuullisuuden toteutustavat on oltava linjassa sijoittajan omien käsitysten ja odotusten kanssa, Kalpio sanoo.

Lisää voimaa sijoittajavaikuttamiseen – LähiTapiola Varainhoito aloittaa äänestysyhteistyön kansainvälisen varainhoitaja Achmean kanssa.

Voit lukea LähiTapiola Varainhoidon vastuullisesta sijoittamisesta täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää