Yltiövarovaisen sijoittajan tuottonäkymät ovat heikot – näin ekonomisti neuvoo säästäjiä tuotto-odotuksissa

1.2.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Useissa omaisuusluokissa näkymät tuleville tuotoille ovat maltilliset. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo, että madaltuneet tuotto-odotukset pakottavat sijoittajan kasvattamaan säästettävää kuukausisummaa tavoitteensa saavuttamiseksi tai lisäämään riskinottoa. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 6. helmikuuta keskustellaan eri sijoitusvaihtoehdoista.

Talouskasvun tasaantuminen useissa teollisuusmaissa, keskuspankkien rahapolitiikka, poliittiset riskit ja sijoittajien epävarmuus madaltavat useiden sijoituskohteiden tuottonäkymiä. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo, että varman päälle pelaava sijoittaja ei voi odottaa suuria tuottoja. Tuottotasoistaan kiinnipitävän sijoittajan on puolestaan lisättävä riskinottoa.

- Sijoitusten tuotto-odotukset muuttuvat talouskehityksen ja rahoitusmarkkinoiden mukana. Nykyiset realistiset tuotto-odotukset ovat huomattavasti alhaisemmat kuin pari kolme vuosikymmentä sitten, yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo.

Laskeneisiin tuotto-odotuksiin on vaikuttanut madaltunut inflaatio eli yleinen hintojen nousu. Myös keskuspankin rahapolitiikalla on ollut merkittävä vaikutus tuotto-odotuksiin. Finanssikriisistä toipuminen on edellyttänyt ennätyksellisen elvyttävää rahapolitiikkaa. Lyhyet korot on painettu jopa negatiiviseksi ja pitkät korot ovat laskeneet selvästi.

LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa 6. helmikuuta kello 8.30 LähiTapiola Varainhoidon yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro, korkosalkunhoitaja Kari Pihkala ja toimitusjohtaja Tom Liljeström vertailevat eri sijoitusvaihtoehtoja. Voi ilmoittautua webinaariin täältä.

Vaihtoina riskin lisääminen tai säästösumman kasvattaminen

Useissa omaisuusluokissa tuottojen heilunta on ollut huomattavaa viime syksystä lähtien. Epävarmuuden lisääntyminen heijastuu myös hintojen heiluntana ja heilunnan voi odottaa jatkuvan myös tänä vuonna.

Tuottoa tavoittelevalle sijoittajalle näkymät merkitsevät sitä, että sijoitussalkussa riskipitoisempia sijoituskohteita on lisättävä, jos sijoittaja haluaa pitää kiinni tuottotavoitteistaan.

Nummiaron laskelmien mukaan 7,5 prosentin tuottotavoite edellyttää jo huomattavan riskipistoista salkkua, siis salkussa voi olla vain osakkeita ja pääomasijoituksia.
Sen sijaan riskiä välttävän sijoittajan on tyydyttävä mataliin tuottoihin. Matala riskisiin lainoihin sijoittavan tuottonäkymät eivät yllä edes prosenttiin.

-Nykyisillä alhaisemmilla tuotto-odotuksilla on kuukausittain säästettävä aiempaa enemmän, jotta saavuttaa saman säästötavoitteen. Toinen vaihtoehto on nostaa sijoitussalkun riskitasoa, jolloin tuotto-odotuskin nousee. Riskitason nosto kannattaa tehdä sijoituksia hyvin hajauttaen, mikä tasoittaa huonojen markkinajaksojen laskuja. Laajassa omaisuuslajihajautuksessa voi käyttää korko- ja osakesijoitusten lisäksi kiinteistöjä, metsää ja pääomasijoituksia.

Näin reaalituotto-odotus on kehittynyt

LähiTapiola LokalTapiola

LähiTapiola LokalTapiola

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2018 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää