Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Niko Lepistö sammutti uhkaavan palonalun kotonaan ”sahasimme seinää moottorisahalla” – Suomessa paloi viime vuonna yli 2 000 rakennusta

4.1.2019 - Turvallisuus

Suomessa sattui viime vuonna yli 2 000 rakennuspaloa ja lähes 3 300 rakennuspalovaaraa. Tulipaloja syttyy eniten kesäaikaan ja talvikuukausina. Lue, miten porilainen Niko Lepistö sammutti uhkaavan palonalun kotonaan moottorisahaa apuna käyttäen.

Pelastusviranomaisten tietoon on tullut viime vuosina keskimäärin 5 300 rakennuspaloa tai rakennuspalovaaraa. Jälkimmäisillä tarkoitetaan tilanteita, jotka olisivat voineet johtaa rakennuspaloon ilman sammutusta.

- Tulipaloja sattuu yleensä eniten talvikuukausina ja kesäisin. Talvikuukausien palojen taustalla vaikuttavat usein tammikuussa alkavat niin sanotut tulipalopakkaset. Tammikuun kovemmilla pakkasilla ihmiset lämmittävät takkaansa usein liikaa, monta pesällistä peräkkäin, jolloin takka ylikuumenee ja hormi saattaa haljeta, selventää LähiTapiola Satakunnan korvausjohtaja Elina Väinölä-Mäki.

Tulipalopakkasten palovahingoilta vältytään pitämällä hormi puhtaana ja lämmittämällä tasaisesti ympäri vuoden.

Kaikilta rakennuspalovaaroilta ei pystytä kuitenkaan suojautumaan, sen oppi porilainen Lepistöjen perhe. Heille sattui kotonaan uhkaava tilanne, joka säikäytti koko perheen.

Isän nopea toiminta pelasti Lepistöjen kodin

Lepistöt lepäsivät rauhallisena viikonloppuiltana kotonaan televisiota katsoen. Kellon lähestyessä lasten nukkumaanmenoaikaa perheen isä Niko haistoi palaneen hajua.

- Se oli sellainen vähän pistävä haju, se oli niin lievä, etten ihmetellyt sen enempään. Sitten alkoi palohälytin soida, kertoo Niko Lepistö.

Ensimmäiseksi Niko juoksi autotalliin, sillä hän oli aikaisemmin päivällä ollut poikansa kanssa tekemässä puutöitä autotallissa.

- Olimme lämmittäneet autotallissa takkaa. Ajattelin, että siellä olisi voinut syttyä jotain. Siellä ei kuitenkaan ollut käynyt mitään. Kun tulin takaisin sisälle, niin eteisessä oli jo savua vastassa, jatkaa Niko.

Niko seurasi savua eteisestä keittiöön, tytär perässään.

- Huomattiin, että hellan takaa tulee posketon määrä savua. Repäisin hellan irti seinästä ja silloin löivät liekit vastaan, kuvailee Niko.

Seinä auki moottorisahalla

Perheen äiti Titta päätti silloin viedä lapset naapuriin Nikon äidin luokse turvaan. Niko juoksi eteiseen hakemaan vaahtosammutinta.

- Sammutin keittiön tulipalon vaahtosammuttimella. Sen jälkeen hain autotallista puukkosahan ja moottorisahan. Silloin naapurissa asuva siskoni mies tuli jo auttamaan. Avasimme sahoilla keittiön seinää ja saimme sammutettua jo kytevän seinän. Siinä kohtaa savua oli keittiössä jo aika huomattava määrä, Niko muistelee.

Nopea alkusammutustoiminta esti palon leviämisen, joka olisi tapahtunut erittäin nopeasti, sillä talossa on helposti syttyvät vanhat purueristeet. Savun Niko sai poistettua keittiöstä alipaineimurilla, jota hän on käyttänyt remontin aikana. Muuta alkusammutuskoulutusta Niko ei ole saanut kuin tulityökurssin työnsä puolesta.

- Hella syttyi todennäköisesti oikosulusta. Myöhään yöhön kiertelin vielä kotona ja mietin, että kuinka pahasti olisi voinut käydä, jos emme olisi olleet kotona tai jos olisimme olleet nukkumassa. Vielä nykyäänkin, jos vähänkin haisee savulta niin etsin, että missä palaa, Niko toteaa.

Toimi näin, jos asuntosi palaa

  • poistu ulos
  • sulje ovet perässäsi poistuessasi asunnosta
  • auta muitakin poistumaan
  • voit yrittää sammuttaa tulenalun sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella, mikäli mahdollista - älä kuitenkaan vaaranna omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta
  • tarvittaessa konttaa tai ryömi, lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten
  • soita 112 turvallisesta paikasta
  • opasta palokunta paikalle
  • poistuessasi käytä rappuja, hissiin voit jäädä loukkuun

Listan lähde: pelastustoimi.fi

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta