Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomalaiset eivät laske perinnön varaan – harva osaa arvioida paljonko perii

22.10.2018 - Talous

Vain harva suomalainen vähentäisi työntekoa näköpiirissä olevan perintönsä seurauksena. Suomalaisista harva on edes laskenut, kuinka paljon he voisivat saada perintöä. LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä ilmenee, että vain joka kymmenes on laskenut mahdollisen perintöosuutensa määrää.

Vain harva suomalainen laskee perinnön varaan. Varallisuuden kasvaessa perinnöstä on kuitenkin tullut yhä tavallisempi puheenaihe ja yhä useampi suomalainen pohtii testamentin tekoon liittyviä kysymyksiä, sanoo LähiTapiola varainhoidon toimitusjohtaja Tom Liljeström.

Suomalaiset perivät keskimäärin runsaat 80 000 euroa. Varallisuuden kasvu on kohottanut perintöosuutta. Tilastokeskuksen kotitalouksien nettovarallisuusselvityksen mukaan suomalaisista varakkaimpia ovat 65-74 -vuotiaat suomalaiset. Heidän nettovarallisuutensa mediaani oli 203 000 euroa toissa vuonna.

Usein suomalaiset perivät asuntoja, kesämökkejä tai muuta kiinteää omaisuutta.

– Suomalaisten varallisuudesta leijonanosa on kiinteää omaisuutta. Perintötilanteessa omaisuuta saatetaan joutua myymään veroseuraamusten vuoksi. Perintötilanteet voivat aiheuttaa erittäin hankalia tilanteita perillisten kesken. Esimerkiksi kesämökki on tavallinen riidanaihe perillisille. Näistä asioista kannattaisikin puhua jo hyvissä ajoin. Moni riita olisi voitu myös välttää selkeällä testamentilla, kertoo Liljeström.

LähiTapiolan teettämässä Arjen katsaus -kyselyssä runsaasta tuhannesta vastaajasta noin puolet olisivat valmiit säästämään tai sijoittamaan ainakin osan saamastaan perinnöstä.

Vastaajista 84 prosenttia ei kuitenkaan ollut tietoinen, paljonko he mahdollisesti olisivat saamassa perintöjä. Lievästi muita enemmän perintöosuuttaan ovat laskeneet 35–44 -vuotiaat, mutta heistäkin laskutoimituksia on tehnyt alle joka kuudes.

Vain harva vähentäisi työntekoa

Kyselyn vastaukset osoittavat, että perintö ei saa suomalaisia villiintymään. Perintöön suhtaudutaan maltillisesti ja realistisesti, eikä sen varaan lasketa omia suunnitelmia.

Kyselyn tulosten mukaan suomalaiset haluavat säästää tai sijoittaa edes osan perinnöstä. Toisen osan suomalaiset käyttäisivät arjen talouteensa esimerkiksi lainojen lyhennyksiin. Kulutukseen ajatellusta perintöosasta suomalaiset käyttäisivät matkusteluun, isoihin hankintoihin tai elintasonsa kohentamiseen.Vain neljä prosenttia vastanneista olisi valmis vähentämään työntekoaan. Vielä vähäisempi osuus käyttäisi perinnön makeaan elämään.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn toteutti TNS Kantar elo-syyskuussa. Kyselyyn vastasi 1052 suomalaista 15-74 -vuotiasta suomalaista.

LähiTapiola Varainhoidon sijoituswebinaarissa 31. lokakuuta käsitellään testamenttia ja perintösuunnittelua. Voit ilmoittautua webinaariin täältä.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää