Lasten harrastukset maksavat liikaa – suomalaiset samaa mieltä tulotasosta riippumatta

10.1.2018 - Talous

Jälkikasvun harrastukset ovat suomalaisten mielestä liian hintavia. Asiasta ollaan yhtä mieltä ympäri maan perheen tuloista riippumatta.

Jo yksilapsisessa perheessä saa pienestä pitäen kulutettua halutessaan suuria summia lapsen harrastuksiin – puhumattakaan useamman lapsen perheistä. Valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että lasten harrastuksiin syydetään liikaa rahaa. Tätä mieltä on 74 prosenttia suomalaisista.

LähiTapiolan tilaamassa tuoreessa tutkimuksessa vain kuusi prosenttia vastaajista sanoi olevansa väitteestä eri mieltä. Harrastuskysymyksessä samaa mieltä harrastamisen kalleudesta ovat suomalaiset ikään, asuinpaikkaan tai tulotasoon katsomatta.

- Tulos on selkeä, mutta syyt jäävät hieman pimentoon. Epäselväksi jää, koetaanko harrastuksia olevan liikaa, jolloin kustannuksetkin kasvavat korkeiksi. Vai pidetäänkö harrastuksia liian kalliina? Moni vastaaja on luultavasti myös huomioinut lisäksi välineet, kulkemiset ja muut lisäkustannukset, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kommentoi tulosta.

Useimmilla 50 euron kuukausibudjetti

Millaisia summia jälkikasvun harrastuksiin sitten käytetään? Tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista kuluttaa taloutensa harrastuksiin kuukaudessa joko enintään 50 euroa (41 prosenttia vastanneista) tai 50:stä sataan euroon (22 prosenttia). 13 prosentin budjetti on 100-200 euroa ja tätä enemmän harrastuksiin kuluttaa vain harva.

- Sata euroa harrastuksiin on toisille mahdottomuus ja toisille miltei huomaamaton meno. Tilastokeskuksen tulojakauman mukaan kotitalouksien pienimmän tulokymmenyksen käytettävissä olevat tulot ovat keskimäärin 1060 euroa kuukaudessa. Siitä kun ensin maksaa katon pään päälle, pöperöt pöytään ja muut välttämättömät menot, on sata euroa harrastuksiin paljon.

Rahasummista puhuttaessa sekä perheen koko että tulotaso vaikuttavat. Jos perheessä on vähintään kolme lasta, menee harrastuksiin 100-200 euroa jopa 22 prosentilla ja 200-300 euroa 14 prosentilla vastaajista. Tulojen kasvaessa harrastuksiin myös sijoitetaan enemmän rahaa, mutta katto näyttäisi tällöinkin asettuvan 200 euroon enemmistössä suurituloisia perheitä.

Lasten harrastukset tärkeimmät

LähiTapiolan tutkimuksessa ilmeni myös, että omista harrastuksista tingitään ennemmin kuin lasten. 21 prosenttia suomalaisista kertoo joutuneensa karsimaan omia harrastuksiaan kustannusten vuoksi, mutta vain 12 prosenttia lasten ja 9 prosenttia muiden perheenjäsenten.

- Harrastuskustannukset ajatellaan lasten osalta todennäköisesti investointina tulevaisuuteen. Harrastuksista on hyötyjä, jotka koetaan lapsille tärkeämmiksi. Omat harrastukset voidaan helpommin mieltää kulutuksen kaltaisiksi ja siksi niistä on helpompi säästää, Nummiaro toteaa.

Tutkimustulokset on saatu LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta. Tutkimuksen toteutti viime syys-lokakuussa Kantar TNS ja kyselyyn vastasi 1026 15-74 -vuotiasta suomalaista.