Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Paloturvan asiantuntija varoittaa jouluvalojen huolimattomasta käytöstä – muista nämä vaiheet ennen käyttöä

16.12.2017 - Turvallisuus

Tilapäiset sähkövalaistukset, jatkojohdot ja avotulet lisäävät kotien paloriskiä joulun aikaan. Tulipaloja syttyy joulun alla lähes 30 prosenttia muuta vuotta enemmän.

Vuoden pimein aika on käsillä ja suomalaiset tuovat valoa pimeyteen kynttilöillä, tuikuilla, avotulilla, tulisijoja lämmittämällä sekä moninaisilla tilapäisillä sähkövalaistuksilla. Joulun aikaan kodeissa syttyy myös edellä mainituista syistä enemmän palovahinkoja, joka näkyy tilastoissa. Kasvua on lähes kolmasosa muuhun vuoden aikaan nähden. Tulipaloja syttyy joulukuun aikana reilusti yli 300.

- Erityisesti kynttilöistä tuikuista ja soihdusta syttyy joulukuun aikana jopa viisikertaa enemmän paloja kuin muina aikoina. Samoin tulisijoista lähtevät palot lisääntyvät lähes 30 prosentilla kesäaikaan verrattuna. Joulun aikaan asetetut tilapäiset sähkövalaistukset ja jatkojohdot lisäävät myös kodin paloriskiä ja paloja syttyy lähes 35 prosenttia enemmän kuin muina vuodenaikoina, LähiTapiolan paloturvallisuuden erityisasiantuntija Juhani Savolainen varoittaa.

Kynttilöiden, tuikkujen ja roihujen sijoittelussa tulisi aina huomioida elävän tulen vaarallisuus palavan materiaalin läheisyydessä.

- Niitä tulee polttaa aina huolella valvotusti palamattomalla alustalla ja riittävän kaukana sivulla ja yläpuolella olevasta palavasta kodin irtaimistosta. Tulisijojen lämmityksessä tulee muistaa valvonta, uunin suuluukkujen kiinnipitäminen ja palavan materiaalin etäsyys uunin edestä.

Pihoille, parvekkeille ja sisätiloihin viritettäviä jouluvalaistuksia saatetaan pitää kynttilöitä turvallisempana ja riskittömänä vaihtoehtona, mutta sähkövalaistuksien virittämisessä on myös omat riskinsä.

- Syyspimeiden alkaessa ja jouluun valmistautuessa sähkövalaistuksen turvallisuuden kunto kannattaa varmistaa ennen kuin ripustelee niitä kodin sisätiloihin. Esimerkiksi käytettävien jatkojohtojen kunto ja valoissa mahdollisesti olevat kytkimet tulee varmistaa ja sijoitella ne helposti valvottavaksi seinän varsille pois kulkureiteiltä, Savolainen ohjeistaa.

Paloturvallisuuden asiantuntijan neuvot palon sattuessa

Varhainen palon havaitseminen tapahtuu usein palovaroittimen hälyttäessä tilassa. Kun havaitset palon toimi seuraavasti:

  • Pelasta tai varoita vaarassa olevia.
  • Voit yrittää sammuttaa alkavaa paloa.
  • Jos palo ei sammu, poistu huoneistosta ja sulje ovi.
  • Hälytä apua soittamalla 112, ja noudata saamiasi ohjeita.
  • Varoita lähellä olevia ja opasta pelastuslaitosta kohteeseen.

Tilastolähde: Pelastusopisto