Piirrä kartta, keksi hauska rooli – viisi toimivinta muuttovinkkiä lapsiperheille

15.12.2017 - Uutinen

Muuttaminen voi olla kovin stressaavaa – erityisesti lapsiperheille. LähiTapiola listaa viisi hyödyllistä vinkkiä, joilla turvaat onnistuneen muuton.

Kun varaudut tulevaan muuttoon ja muutoksiin yhdessä lapsesi kanssa, korvaat stressaavan tilanteen onnistuneella muuttopäivällä.

1. Ota lapsi mukaan muuttoon

Lapselle ei välttämättä kannata hankkia hoitajaa muuttopäivän ajaksi. Anna lapsesi sen sijaan olla osa asunnon vaihtamisprosessia. Onhan hänelläkin lähitulevaisuudessa monta asiaa, joita hänen pitää oppia ennakoimaan. Kun lapsesi on mukana muuttopäivän tilanteissa ja askareissa, pystyy hän samalla käsittelemään psykologisesti paremmin uuden tilanteen ja ympäristön.

2. Keksi lapselle oma, hauska rooli muuttoon

Helpointa lapsen mukaan ottaminen muuttoon on, jos keksit hänelle oman, hauskan roolin. Moni toimii samoin siivouspäivänä, miksei siis muutossa? Lapsesi tehtävänä voi olla esimerkiksi perheen lemmikistä huolehtiminen: sen syöttäminen ja juottaminen, kuljettaminen ja uuden ympäristön esitteleminen. Lapselle voi kehittää myös oman muuttokuorman: vaikkapa omien lelujen kantamisen. Samalla hän oppii vastuuta ja ymmärtää, miten tärkeää vahingottomuus muuttaessa on.

3. Laita tärkeimmät lelut yhteen laatikkoon

Jos annat lapsellesi tehtäväksi muuttaa omat lelunsa, kannattaa ne pakata yhteen tai korkeintaan pariin laatikkoon. Lapsi voi merkitä laatikoiden kyljet selkeästi erottuvalla viivalla. Silloin ne löytyvät nopeasti kuorman seasta, kun muuttoautoa aletaan purkaa.

Tämä on erinomainen tilaisuus myös päästä eroon leluista, jotka ovat jääneet käyttämättömiksi. Kierrätettävistä leluista kannattaa kuitenkin neuvotella lapsen kanssa. Näin hän oppii tekemään valintoja ja tarpeen tullen myös luopumaan. Voit toimia samoin myös lasten vaatteiden ja muiden tavaroiden kanssa.

4. Piirrä kartta, minne tavarat kuuluvat

Lapsen voi osallistaa muuttoon myös piirtämällä uuden asunnon pohjakarttaan eräänlaisen aarrekartan. Aarteen sijaan karttaan merkitään, minne mikäkin tavara kuuluu. Tuohon voisi tulla sohva, tuohon televisio. Mihin huoneeseen lapsesi sijoittaisi keittiönpöydän?

Tämänkaltaisen harjoituksen avulla lapsesi alkaa jo hahmottaa uutta kotia. Uuden tilanteen ennakointi helpottuu. Lapsesi saattaa huomata, ettei elämässä lopulta muutu paljonkaan. Keittiö on yhä keittiö, olohuone on olohuone.

5. Anna lapsen sisustaa oma huoneensa

Tämän harjoituksen voi tehdä joko edellä mainitun kartan yhteydessä tai vasta siinä vaiheessa, kun muuttokuorma on siirretty uuteen asuntoon. Anna lapsellesi vastuuta oman huoneensa sisustamisessa. Olisiko sänky sittenkin paras ikkunanvieressä? Mihin kohtaan huonetta työtuoli kannattaa sijoittaa, ettei vahinkoja satu öisin, kun lapsesi käy vessassa?

Säilytä lopullinen päätäntävalta itselläsi. Jos lapsesi kuitenkin osaa sijoittaa huonekalut käytännöllisesti uuteen tilaan, anna hänen tehdä päätökset. Loppujen lopuksihan hän on oman huoneensa asukas, jonka viihtyminen uudessa paikassa on tulevaisuudessa kaikkein tärkeintä.

Lue lisää hyödyllistä asiaa muuttamisesta sivuiltamme.