Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tuulilasivahingot ovat riesa kevätteillä – vahinkomäärät kasvaneet viime vuosina

8.5.2017 - Turvallisuus

Auton tuulilaseihin kohdistuvia vaurioita korvattiin vakuutusyhtiöissä vuonna 2015 yli 111 000. Vuonna 2016 määrä oli noussut 129 000 kappaleeseen. Lasivahinkojen määrän kasvua selittävät talvirenkaiden kuvioiden lisääntyminen, roiskeläppien poistuminen, tieverkon kunto ja kattavien autovakuutusten yleistyminen.

Auton ikkunaan liikenteessä lentänyt kivi tai muu esine voi aiheuttaa tuulilasiin särön ja pahimmillaan halkeaman. Tuulilasivauriot aiheutuvat yleensä kiven tai nastojen iskemistä.

- Takaroiskeläppien poistuminen on lisännyt kivien sekä varsinkin keväisin ja syksyisin nastojen iskemiä. Lisäksi tieverkoston ”rapautuminen” routavaurioineen on yksi tuulilasivaurioita lisäävä tekijä. Myös leudot talvet vaikuttavat, kun talvirenkailla ajetaan enemmän paljailla teillä. Paljaalla tiellä nastoja irtoaa sekä nykyään yleistyneet kitkarenkaat nostattavat herkemmin ilmaan tien pinnassa olevia kiviä ja irronneita nastoja, kertoo tuotepäällikkö Henna Saarelainen LähiTapiola Vahinkovakuutuksesta.

Uudemmissa autoissa tuulilasi on osa auton korikehikkoa, minkä vuoksi lasin korjaaminen nopeasti on yhä tärkeämpää. Rikkinäinen tuulilasi on aina turvallisuusriski. Se voi pahimmillaan vaikuttaa esimerkiksi turvatyynyjen toimivuuteen.

Tuulilasien vaihtokulut ovat kasvaneet erilaisten tunnistimien sekä vaihdon yhteydessä tehtävien säätötöiden vuoksi. Esimerkiksi LähiTapiolassa korjaaminen tai lasinvaihto ei alenna autovakuutuksen bonusta, jos kaskoon sisältyy lasivakuutus. Lasivakuutus sisältyy LähiTapiolan kattavimpiin kaskovakuutuksiin LähiTapiola Loistokaskoon ja Laajaan kaskoon. Jos kaskoon ei sisälly lasivakuutusta, korjaus korvataan törmäysvahinkona.

- Korvattavien tuulilasivahinkojen määrän kasvuun vaikuttaa osaltaan myös se, että yhä useammalla suomalaisella on autovakuutuksessa mukana lasivakuutus, josta korvausta haettaessa asiakkaalta ei peritä omavastuuta, kun ajoneuvon lasi paikataan. Ihmiset ovat siksi myös valppaampia hakemaan korvauksia, kertoo LähiTapiola Vahinkovakuutuksen moottoriajoneuvovakuuttamisen johtaja Tapani Alaviiri.

Näin estät tuulilasin iskemää leviämästä halkeamaksi:

  • Kuivaa ja puhdista iskemäkohta.
  • Laita rikkoontuneen kohdan päälle teippi estämään lian pääsy.
  • Käännä auton sisäilman puhaltimet pois tuulilasista. Lämmönvaihtelut voivat levittää halkeamaa.
    Paikkaa tai vaihda tuulilasi vakuutusyhtiön hyväksymällä lasikorjaamolla.

Lisätietoja:

Tapani Alaviiri, johtaja, moottoriajoneuvovakuuttaminen, LähiTapiola Vahinkovakuutus, tapani.alaviiri@lahitapiola.fi
Henna Saarelainen, tuotepäällikkö, LähiTapiola Vahinkovakuutus, henna.saarelainen@lahitapiola.fi
Kyösti Knuuttila, viestintäpäällikkö, LähiTapiola, 050 5999 720, kyosti.knuuttila@lahitapiola.fi