Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Yritysten tuloskunto hyvä, vastaavia kasvulukuja ei ole nähty sitten vuoden 2012

27.4.2017 - Talous

Osakemarkkinat ovat nousseet hyvin alkuvuonna ja tämä on nostanut edelleen osakkeiden arvostuksia. Yritysten tuloskunto on kuitenkin hyvä. Vastaavia kasvulukuja ei ole nähty sitten vuoden 2012, sanoo salkunh​oitaja Nina Ebeling LähiTapiola Varainhoidosta.

-Yritysten tuloskausi on alkanut hyvin. Keskimäärin yritykset ovat ylittäneet odotukset sekä liikevaihtojen että tulosten osalta. On kuitenkin huomattavissa, että pelkkä tuloskasvu ei riitä, vaan sijoittajat vaativat myös liikevaihtojen kasvua. Yhtiöitä, jotka eivät ole päässeet liikevaihtojen osalta ennusteisiin, kuten esimerkiksi IBM, on rankaistu markkinoilla, Nina Ebeling sanoo.

Ebelingin mukaan yritysten näkymät ovat hieman parantuneet ja tuloskunto on hyvä.
-Liikevaihtojen odotetaan kasvavan Yhdysvalloissa 7-8 prosenttia ensimmäisellä kvartaalilla ja tulosten hieman enemmän. Vastaavia kasvulukuja ei ole nähty sitten vuoden 2012. Koko vuoden tuloskasvuksi odotetaan eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten yritysten osalta hieman päälle 10 prosentin tasoja.

Tulevaisuuden kasvun osalta tilauskannat ovat kehittyneet hyvin teollisuudessa, josta ovat Ebelingin mukaan hyötyneet suomalaisista yhtiöistä esimerkiksi Outotec ja Metso.

Ero yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten yritysten arvostuksissa leventynyt


Haastetta osakemarkkinoille tuo osakkeiden arvostus: ero yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten yritysten välillä on leventynyt. Lisäksi poliittinen tilanne saattaa aiheuttaa yllätyksiä.

-Euroopassa on vilkas vaalivuosi, joka kuitenkin lähtenyt osakemarkkinoiden kannalta positiivisesti liikkeelle. Yhdysvalloissa presidentti Trumpin lupausten toteutuminen on varmasti vaikeutunut ja pitkittyy odotetusta. Poliittisesta ympäristöstä huolimatta osakkeet ovat edelleen houkutteleva omaisuusluokka suhteellisesti korkomarkkinoihin verrattuna, ja tätä tukee myös hyvä osinkotuotto, Ebeling sanoo.

Lisätiedot

Nina Ebeling ja Varainhoidon johtaja, pääekonomisti Jari Järvinen kommentoivat osakemarkkinoita ja sijoitusmarkkinoiden näkymiä LähiTapiolan puolen tunnin mittaisessa webinaarissa, joka järjestetään 27.4. klo 9. Pääset osallistumaan webinaariin tästä: https://live.filmlike.fi/lahitapiola/sijoituswebinaari_04-2017/