Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tuotteet ja palvelut

Testaa, mikä rahasto voisi sopia sinulle!

Lue lisää

LähiTapiola-rahastot menestyivät Lipperin rahastovertailussa

31.3.2017 - Talous

LähiTapiola Maailma-rahastot menestyivät jälleen erinomaisesti vuotuisessa Thomson Reuters Lipper -rahastovertailussa. LähiTapiola Maailma 20 -, 50- ja 80 -rahastot palkittiin Pohjoismaiden parhaina yhdistelmärahastoina omissa luokissaan. Lisäksi LähiTapiola Varainhoito palkittiin Pohjoismaiden parhaana varainhoitajana yhdistelmärahastojen luokassa.

LähiTapiola Maailma 50- ja 80-rahastot palkittiin 10 vuoden tuottohistorian perusteella, jossa on huomioitu sijoitusten riski. LähiTapiola Maailma 20 –rahasto palkittiin puolestaan 3 vuoden tuottohistorian perusteella sijoitusten riski huomioiden. LähiTapiola Maailma-rahastot ovat varainhoitorahastoja, jonka varat sijoitetaan maailmanlaajuisesti korkoihin ja osakkeisiin rahastojen kautta.

Lisäksi LähiTapiola Varainhoito palkittiin Pohjoismaiden parhaana varainhoitajana yhdistelmärahastojen luokassa. Parhaan toimijan palkinnot jaettiin neljässä luokassa: osakerahastot, korkorahastot, yhdistelmärahastot ja kaikkien luokkien parhaat.
Thomson Reuters Lipper tuottaa riippumatonta tutkimusta sijoitusrahastoista ja muista sijoituskohteista. Lipper luokittelee rahastot riskikorjatun tuoton perusteella paremmuusjärjestykseen 3, 5 ja 10 vuoden periodeilla ja julkistaa vuosittain rahastoluokkiensa parhaat. Lisäksi Lipper julkistaa parhaat varainhoitoyhtiöt eri luokissa. Lipper on tehnyt analyysejä jo yli 40 vuoden ajan.

- Rahastojen menestyksen taustalta löytyy ennen kaikkea kurinalainen riskienhallinta: millaisia riskejä missäkin tilanteessa kannattaa ottaa rahastoon sijoituskohteeksi. Mikäli riskistä ei saa riittävää korvausta, riskiä ei kannata ottaa, sanoo Maailma-rahastoista vastaava salkunhoitaja LähiTapiolan pääekonomisti ja johtaja Jari Järvinen.

Riskivalintaan kannattaa kiinnittää Järvisen mukaan erityistä huomiota, koska se on tuottojen kannalta tärkein tekijä. Osakkeiden ja korkojen välinen allokaatio määrää riskitason, mutta riskivalinta omaisuusluokkien sisällä määrää tuoton.

-Riskivalinnalla tarkoitetaan valintoja osake- ja korkomarkkinoiden sisällä. Eli tärkein kysymys tuottojen näkökulmasta on se, minkälaisia osakkeita ja korkoja rahastoon valitaan, Järvinen jatkaa.

Testaa, mikä rahasto voisi sopia sinulle

Onnistuneet rahasto- ja allokaatiovalinnat ovat vaikuttaneet myös menestykseen


Onnistuneen 10-vuotistaipaleen taustalta löytyvät Järvisen mukaan onnistuneen riskivalinnan lisäksi myös yksittäiset rahastovalinnat ja niiden keskinäiset painotukset.

-Maailma-rahastoissa on usein sijoitettu kohteisiin, joita on yleisesti vältetty. Esimerkkinä yli 20 vuoden jenkkivaltionlainat keväällä 2011, jolloin yleisesti pelättiin inflaatiota ja korkojen nousua, Järvinen sanoo.

-Myös osakkeiden alipainottaminen loppuvuodesta 2007 kesään 2009 osoittautui onnistuneeksi valinnaksi. Finanssikriisin aikana osakesijoituksia ja riskillisiä korkosijoituksia vähennettiin ja tilalle otettiin valtionlainoja pitkällä takaisinmaksuajalla. Finanssikriisin jälkeiseen nousuun lähdettiin kasvattamalla kehittyvien markkinoiden, syklisten sektori-indeksiosuusrahastojen ja pienyhtiörahastojen painotuksia, hän jatkaa.

Keväällä 2011 LähiTapiola kasvatti jälleen rahastojen korkoriskiä sijoittamalla yli 20-vuotisiin jenkkilainoihin. Viime vuosina rahastojen painopiste on ollut kehittyvien markkinoiden korko- ja osakesijoituksissa. Valtionlainojen osuutta on samalla vähennetty. Rahastoissa on hyödynnetty myös vähemmän tunnettuja tuotteita, kuten vaihtovelkakirjalainoja.

-Maailma-rahastoissa yhdistyvät aktiivinen teemasijoittaminen, kvantitatiiviset strategiat ja indeksiosuusrahastot näkemyksellisesti. Tämä on osoittautunut onnistuneeksi ratkaisuksi. Historia ei luonnollisesti ole tae tulevasta, mutta olen luottavainen rahastojen tulevan menestyksen suhteen. Kiitän rahasto-osuudenomistajia luottamuksesta ja toivotan uudet osuudenomistajat tervetulleeksi mukaan, Järvinen sanoo.

LähiTapiola Maailma -rahastot ovat menestyneet sekä Lipperin että toisen rahastoluokittajan Morningstarin vertailuissa myös aikaisemmin. Kaikilla LähiTapiola Maailma –rahastoilla on myös ollut jo pitkään täydet viisi tähteä Morningstarin tehokkuusvertailussa. Tutustu palkintoihin täältä.

Lisätiedot
Pääekonomisti ja johtaja Jari Järvinen, LähiTapiola Varainhoito, puh. 040 563 9761