Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lapsen sairaus vaikuttaa tuhansien suomalaisperheiden talouteen – lapsen vakavan sairauden turva tukee perheen toimeentuloa

23.2.2017 - Terveys

Lapsen yllättävä ja pitkäaikainen sairastuminen voi olla perheelle vakava kriisi myös taloudellisesti. Vuonna 2015 yli 5000 perhettä sai erityishoitorahaa. Tämä tarkoittaa, että lapsen huoltajalle maksettiin korvausta ansionmenetyksestä tilanteessa, jossa hän osallistuu lapsen hoitoon, eikä voi tehdä työtään. Jotta vanhemmat voivat olla lapsen tukena ja jotta perheen talous pysyy tasapainossa, tilanteeseen voi varautua lapsen vakavan sairauden vakuutuksella.

–Vakavassa sairastumisessa hoito julkisella puolella on laadukasta, mutta sosiaaliturva kattaa vain rajallisesti perheelle aiheutuvia välillisiä kustannuksia, jotka voivat perheen tilanteesta riippuen vaihdella suurestikin. Tätä moni perhe ei ole osannut ottaa huomioon, vaikka lasten sairauskuluvakuutukset ovat hyvin yleisiä. Lapsen vakavan sairauden turva paikkaa tätä aukkoa, sanoo LähiTapiola Henkiyhtiön toimitusjohtaja Minna Kohmo.

Lapsen vakavan sairauden vakuutus on laajasti käytössä muun muassa Ruotsissa, mutta Suomessa LähiTapiola on ainoa vakuutusyhtiö, joka tarjoaa lapsen vakavan sairauden turvaa perheiden toimeentulon turvaksi.

Lapsen vakavan sairauden turvasta maksetaan päivärahaa, kun lapsi joutuu yli 12 tunniksi sairaalahoitoon. Korvausta voi saada myös vakavan diagnoosin tai lapselle jäävän pysyvän haitan perusteella. Korvauksilla voi kattaa esimerkiksi sairaalamatkojen ja majoituksen aiheuttamia kuluja tai käyttää vanhempien valitsemalla tavalla hoidon järjestämiseen. Asiakas voi itse valita miten korvaukset käyttää, mikä lisää joustavuutta.

Esimerkiksi, jos diabetekseen sairastunut lapsi joutuisi sairauden alkuvaiheessa sairaalahoitoon ja siihen liittyvään kotihoitoon 20 päiväksi, maksettaisiin vakavan sairauden turvasta päivärahaa yhteensä noin 1 100 euroa ja kertakorvausta pysyvän haitan perusteella jopa 30 000 euroa, jotka perhe voi käyttää lapsen sairauden hoitoon, sairaalakuljetusten järjestämiseen tai vaikka apuvälineisiin lapsen yksilöllisten tarpeiden mukaan. Lapsen vakavan sairauden turvaan kuuluu myös LähiTapiolan TerveysHelppi-palvelu eli maksuton puhelinpalvelu tapaturmissa ja sairastumisissa.

Moni perhe on ryhtynyt miettimään omia talousasioitaan aiempaa monipuolisemmin, lapsen vakavan sairauden vakuutussopimuksia solmittu lähes 10 000


Normaalisti lapsen vakavan sairauden turvan hinta on 163–225 euroa vuodessa vakuutuskokonaisuudesta riippuen. Turvan saavat nyt maksutta alle 16-vuotiaat lapset normaalin myöntöpolitiikan mukaisesti terveysselvityksen jälkeen. Etu on voimassa huhtikuun 2017 loppuun saakka.

LähiTapiolan etukampanja maksuttomasta ensimmäisestä vuodesta alkoi kesäkuussa 2016, ja sen jälkeen vakuutussopimuksia on solmittu lähes 10 000.

–Yhteydenottoja on tullut runsaasti, ja moni perhe on selvästi ryhtynyt pohtimaan talouttaan aiempaa monipuolisemmin. Asia koskettaa tuhansia, jopa kymmeniätuhansia suomalaisperheitä, sillä erityishoitorahan lisäksi lähes 37 000 lasta sai vuonna 2015 vammaistukea, mikä tarkoittaa, että sairaus tai vamma vaatii keskimääräistä enemmän hoitoa vähintään 6 kuukauden ajan. Tämä on jo sellainen aika, joka väistämättä vaatii vanhemmilta erityisjärjestelyjä töissä ja joka vaikuttaa perheen toimeentuloon. Monissa näissä tapauksista vakavan sairauden turva voisi helpottaa perheiden elämää, Minna Kohmo sanoo.

LähiTapiola haluaa elämänturvayhtiönä olla mukana tekemässä yhteiskunnasta turvallisemman ja terveemmän konkreettisilla teoilla. Lapsen vakavan sairauden turva on yksi näistä teoista.

–Läsnäolo on tärkeintä, mitä vanhemmat voivat lapselle antaa. Silloin kun lapsi sairastuu, on entistä tärkeämpää, että vanhemmat voivat olla hänen luonaan. Moni vanhempi haluaa jäädä pois töistä, ja tätä haluamme tukea. Tarjoamme lapsen vakavan sairauden turvaa nyt lapsiperheasiakkaillemme maksutta ensimmäiseksi vuodeksi, ja tällä edulla haluamme kiittää asiakkaitamme siitä, että he luottavat palveluihimme, Minna Kohmo sanoo.

Lisätiedot:

Minna Kohmo, toimitusjohtaja, LähiTapiola Henkiyhtiö

LähiTapiolan mediapuhelin, puh. 040 183 5806 (ma-pe klo 9-16)