LähiTapiola tutki: Jopo varastetaan todennäköisimmin asemien läheisyydestä

15.4.2016 -

Pääkaupunkiseudulla useimmat jopo-varkaudet sattuvat rautatie- tai metroasemien välittömässä läheisyydessä. LähiTapiola sijoitti kartalle kaikki pääkaupunkiseudun jopovarkaudet, joista tuli vahinkoilmoitus huhti-syyskuun 2015 aikana. Kartta osoittaa selvästi, että jopoja katoaa juuri metro- ja juna-asemien läheisyydestä. Espoossa jopovarkauksia on ilmoitettu eniten asuinalueilta ja pihoista. Kaikkiaan jopovarkauksia tuli ajanjaksolla ilmi 130 kappaletta.

–Keräsimme LähiTapiolan pääkaupunkiseudun asiakaspalveluun tulleet jopovarkausilmoitukset karttatietopalveluun, sillä uskomme, että varkauspaikkojen havainnollistaminen lisää pyöränomistajien varautumista ja yleistä turvallisuutta. Pyörät täytyy lukita ja kiinnittää mieluiten U-lukolla kiinteään esineeseen, vaikka poistuisi pyörän luota vain hetkeksi. Tämä on varmin tapa estää pyörävarkaus, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Taustalla ammattimaista toimintaa

Vahinkotietojen ja paikkatiedon yhdistäminen osoittaa myös, että samoista taloyhtiöistä tai lähikaduilta varastettiin samana päivänä useita jopoja. Tämä kertoo ammattimaisesta toiminnasta.

Vantaalla varkauksia tapahtuu usein juna-asemien liepeillä. Espoossa tyypillistä jopovarkauksille näyttää olevan se, että pyöriä katoaa asuinalueilta ja pihapiireistä.

–Suosittelemme, että asuinalueillakin pyörät pidetään poissa näkyvistä ja laitetaan mahdollisuuksien mukaan yöksi autotalliin, varastoon tai muuhun lukittavaan tilaan. Ainakin näin on syytä tehdä silloin, jos lähtee pidemmäksi aikaa pois kotoa. Talveksi pyörät kannattaa laittaa varastoon. Tämä suojaa myös pyörien kuntoa. Talvisin hankeen jätettyjä pyöriä rikkoutuu, kun lumiauraajat käyvät puhdistamassa pihoja, Määttänen sanoo.

Poliisi ohjeistaa lisäksi kirjaamaan ylös pyörän sarjanumeron, tekemään oman merkinnän pyörään sekä kuvaamaan pyörän. Nämä auttavat omistajan jäljittämisessä. Pyöriä päätyy poliisille usein esimerkiksi kotietsintöjen yhteydessä. Omistajan etsiminen on kuitenkin vaikeaa, ellei ihmisillä ole tietoa pyöränsä tunnisteista tai tarkkoja tuntomerkkejä.

Poliisi: Älä osta epäilyttävän halpaa jopoa

Selvityksessä keskityttiin jopoihin, joiden varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina samaan tahtiin jopojen kasvavan suosion kanssa. Pääkaupunkiseudulla poliisin tietoon tulee vuosittain noin 1200–1500 jopovarkautta. Kaiken kaikkiaan pyörävarkauksia ilmoitetaan Helsingissä poliisille noin 4000 vuodessa.

Pyörävarkaudet ovat lisääntyneet muutenkin merkittävästi lyhyessä ajassa. Finanssialan keskusliiton mukaan vuonna 2015 vakuutusyhtiöille ilmoitettiin yli 18 000 pyörävarkautta ja vuotta aiemmin reilut 17 000. Aiempina vuosina pyörävarkauksien määrä oli noin 10 000–12 000 kappaletta ja jopa vähemmän. Myös varastetusta pyöristä maksetut keskimääräiset korvaukset ovat nousseet yli 300 euroon, kun varastetut pyörät ovat käyneet arvokkaammiksi.

–Fillarivarkauksista on jäänyt kiinni niin suomalaisia ja Suomessa asuvia ulkomaalaisia kuin ulkomaalaisia liikkuvan rikollisuuden edustajiakin. Yksi kotimainen tekijäryhmä ovat aineiden käyttöään rahoittavat huumeidenkäyttäjät. Heidän toimintansa on usein satunnaisempaa ja perustuu osin "sopivaan tilaisuuteen", sanoo poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta.

Yleisimmät jälleenmyyntikanavat ovat netin osto- ja myyntipalstat. Jonkin verran pyöriä myydään halpaan hintaan kadulla, osto- ja myyntiliikkeissä sekä kirpputoreilla.

–Netissä kauppaa hierovan kannattaisi aina pyytää mahdollisimman tarkat tiedot myyjästä ja polkupyörästä sekä suorittaa maksu pankkitilille. On tärkeää huomata, että jos ilman kunnollisia tietoja ostetaan esimerkiksi merkkipyörä tuntemattomalta henkilöltä erittäin edulliseen hintaan, ostaja saattaa syyllistyä kätkemisrikokseen, Reen sanoo.

Lisätietoja:

Antti Määttänen
projektijohtaja, turvallisuus, LähiTapiola-ryhmä
0400 568 588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Tommi Reen
Poliisitarkastaja, Poliisihallitus
+358 295 481805
etunimi.sukunimi@poliisi.fi