Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola selvitti: Vakavimmat vapaa-ajan tapaturmat sattuvat talvikuukausina, usein syynä liukastuminen

19.1.2016 -

Maksettujen korvausten perusteella vakavimmat vapaa-ajan tapaturmat osuvat talvikuukausiin joulu-maaliskuuhun. Viikonloppuihin osuu tapaturmapiikki, ja erityisesti lauantaisin sattuu paljon vapaa-ajan tapaturmia. Vapaa-ajan tapaturma-alttein päivä on lauantai.

Tämä ilmenee LähiTapiolan vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vahinkotilastoista. Tilastojen valossa maaliskuussa sattuu eniten vahinkoja. Talvitapaturmia aiheuttavat erityisesti liukastumiset.

Vammojen vakavuudesta ja hoidon tarpeesta riippuen yhden liukastumistapaturman hinta voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. Koko valtakunnan tasolla kaatumiset aiheuttavat Suomessa vuosittain satojen miljoonien eurojen sairaanhoitokustannukset. Summa perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioon.

–Keliolosuhteet vaikuttavat paljon liukastumisiin, ja vuosittaista vaihtelua on jonkin verran. Vahinkotilastoissamme tapaturmien huippu osuu maaliskuuhun, jolloin seurantavuosina tapaturmia on sattunut noin 2000 kappaletta per vuosi. Kevättalvella lämpötilojen vaihtelusta johtuva liukkaus on tyypillistä. Toisaalta maaliskuulle osuu hiihtolomakausi, jolloin esimerkiksi laskettelurinteissä sattuu tapaturmia. Liukastumisia sattuu vuosittain paljon myös vuodenvaihteessa, kun talvikelit alkavat, sanoo turvallisuuden projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Yleisimmin liukastumisissa loukkaantuu käsi, kylki tai nilkka. Vammat ovat tyypillisesti luun murtumia tai venähdyksiä. Pahimmillaan liukastuminen aiheuttaa kallovamman ja jopa menehtymisen.

LähiTapiola kävi läpi vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen vahinkotietoja kolmen vuoden ajalta 2012–2014. Jaksolle osui lähes 62 000 tapaturmaa.

Tekstiviestit ja ennakoivat nettipalvelut auttavat vahinkojen ehkäisyssä

Kenkien valinta ja liukuesteiden käyttö sekä ajan varaaminen kulkemiseen liukkaalla kelillä ovat arkisia vinkkejä. LähiTapiola on myös kokeillut liukkaudesta varoittavien tekstiviestien lähettämistä asiakkailleen.

–Kokemukset osoittavat, että tällainen huolenpito saattaa lisätä valmiutta varautua liukkauteen. Vastaavia hyviä ennaltaehkäiseviä palveluja ovat erilaiset sääkartat ja keli- ja liikennetilannepalvelut. Liukastumisia täytyy pyrkiä ehkäisemään, sillä niiden aiheuttamat yhteiskunnalliset vaikutukset hoitokustannuksina, menetettyinä työpäivinä ja korvauskustannuksina ovat mittavia, Määttänen sanoo.

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan kaatumisiin ja liukastumisiin liittyy varsin usein myös lemmikki.

–Tämä on kiinnostava yksityiskohta. Etenkin talvella koiran kanssa ulkoillessa sattuu liukastumisia. Ulos on mentävä esimerkiksi aikaisin aamulla, jolloin pihat ja tiet ovat liukkaita mahdollisten yöpakkasten jälkeen tai kun teitä ei ole ehditty aurata ja hiekoittaa. Osassa vahingoista lemmikki on vetäissyt ulkoiluttajaa tai on sotkeuduttu talutushihnaan. Suosittelemme ulkoilutukseenkin nastoilla varustettuja kenkiä, Määttänen sanoo.

Viikonloput korostuvat tapaturmatilastoissa läpi vuoden

LähiTapiolan vahinkotilastojen mukaan lauantaisin sattuu lähes 18 prosenttia vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen piirissä olevista vahingoista ja sunnuntaisin 16 prosenttia. Viikonloput korostuvat tapaturmatilastoissa läpi vuoden osittain siksi, että arkisin ihmiset ovat työn kautta enemmän työnantajien lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piirissä. Lauantaisin ja sunnuntaisin vapaa-ajalla harrastetaan ja liikutaan enemmän kuin arkena.

Tapaturmat ja ajankohtaiset ilmiöt näkyvät myös LähiTapiolan TerveysHelppi-puhelinpalvelussa, jossa terveydenhuollon ammattilaiset ohjeistavat lääkärille hakeutumisessa.

–Jääkiekon nuorten MM-kullan jälkeen pihakiekossa sattui heti muun muassa hammas- ja kasvovammoja. Viime talvena viikonloppuisin sattui pulkkamäkivahinkoja. Valitettavan usein liukastumisissa tulee murtumia, kuten ranne- ja nilkkamurtumia ja joskus myös ruhjeita, venähdyksiä tai aivotärähdyksiä. Ennen liukkaita kelejä puolestaan viikonloppuisin tuntuu tulevan enemmän liikuntaan liittyviä venähdyksiä, kertoo lähihoitaja Tanja Kyyhkynen TerveysHelpin palvelun tarjoavasta Dextrasta.

Lisätiedot:

Antti Määttänen
projektijohtaja, turvallisuus, LähiTapiola-ryhmä
0400 568 588

Kari Lintunen
projektijohtaja, TerveysHelppi, LähiTapiola
0400 472 592
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Pysy pystyssä!

LähiTapiola on mukana liukastumisten ja tapaturmien ehkäisyyn tähtäävässä Pysy pystyssä -kampanjassa. Lisätietoja ja uutisia kampanjasta: www.pysypystyssa.fi