Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiola Varsinais-Suomi tukee Saaristomerta 25 000 eurolla

16.9.2020 - Elämänturva

Yli 50 vuotta jatkuneiden ravinnevalumien johdosta Saaristomeren tulevaisuus on uhattuna. Mereen valuu jatkuvasti enemmän ravinteita kuin mitä se pystyy itse poistamaan. Ellei tilanteeseen puututa, aiheutuu merelle peruuttamatonta vahinkoa jo muutamassa vuodessa. Siksi LähiTapiola Varsinais-Suomi aloitti yhteistyön Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren kanssa ja tukee hanketta 25 000 eurolla.

Varsinais-Suomen savimailta jokien kautta mereen valuu runsaasti maaperän ravinteita, joista meren pinnalla näkyvät sinilevälautat ovat vain oire. Syksyllä ilmojen viiletessä kesällä kukkineet sinilevälautat katoavat pikkuhiljaa näkyvistä, jolloin myös Saaristomeren huolestuttava tilanne on helppo unohtaa.

- Pinnan alla vesi kuitenkin samenee ja rehevöityy jatkuvasti, sillä mereen valuu jatkuvasti enemmän päästöjä kuin mitä se itse pystyy niitä poistamaan. Viime talvi oli tähän mennessä mittaushistorian pahin, kertoo Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen projektijohtaja Kari Veijonen.

Ravinnehuuhtoutumat johtuvat maataloudesta, kaupunkien jätevesistä ja teollisuuden päästöistä. Ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät äärimmäiset sääilmiöt pahentavat tilannetta entisestään. Jos Saaristomeren kuntoa ei saada parannettua lähivuosien aikana, aiheutuu sille peruuttamatonta vahinkoa.

Ratkaisuja on kuitenkin olemassa. Siinä missä Itämeren suojelemiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, Saaristomeri sijaitsee kokonaan Suomen valtion alueella ja sen ravinnepäästöt tulevat pääosin Varsinais-Suomen alueelta. Siksi alueen kuntoon voidaan myös vaikuttaa kansallisella päätöksenteolla. Professori Kalervo Väänänen on yli sadan asiantuntijan vaikutuksella työstänyt kolmen kohdan toimenpideohjelman, jolla Saaristomeren tilaa saadaan parannettua.

Katso videolta professori Kalervo Väänäsen toimenpidesuositukset Saaristomeren pelastamiseksi:

Toimenpide-ehdotusten toteuttamiseksi Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri kaipaa alueen yritysten ja ihmisten tukea. Turun seudulla toimivana paikallisena elämänturvayhtiönä LähiTapiola Varsinais-Suomi vastaa haasteeseen.

- Kun kuulimme mahdollisuudesta lähteä tukemaan Saaristomerta, vastaus oli helppo. Kuuntelemme herkällä korvalla omistaja-asiakkaitamme ja tekemämme kyselyn mukaan yli puolet vastaajista toivovat meidän tukevan ympäristönsuojelua alueellamme. Lisäksi Saaristomeren kunto vaikuttaa suoraan Turun seudun elinvoimaisuuteen matkailun ja yritystoiminnan kautta, joten luontoarvojen lisäksi se on toinen hyvä syy olla mukana vaikuttamassa, LähiTapiola Varsinais-Suomen toimitusjohtaja Olli Aakula kertoo.

Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri -hankkeen tarkoituksena on Saaristomeren tunnettuuden ja arvostuksen lisääminen sekä meren puhtauteen vaikuttaminen. Se pyrkii vaikuttamaan poliittiseen päätöksentekoon konkreettisilla toimenpide-ehdotuksilla, jotta meri saadaan säilytettyä elinkelpoisena myös tuleville sukupolville. LähiTapiola Varsinais-Suomen tekemä yhteistyötuki Operaatio Ainutlaatuiselle Saaristomerelle tehtiin yhtiön käyttörahastosta.