Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PääkaupunkiseutuElämänturva3.2.2023

Tunnetko jo nämä vakuutustermit? Ota vakuutussanasto haltuun!

Bonus, terveysselvitys ja suojeluohje – kuulostaako vakuutusjargon joskus heprealta? Vakuutusasiantuntija Liisa Karvonen kokosi vakuutustermit, jotka jokaisen vakuutuksenottajan on hyvä ymmärtää.

”Vakuutussanasto saattaa joskus tuntua vaikealta ja tylsältä, mutta tietyt peruskäsitteet hallitsemalla pääsee jo pitkälle. Vakuutussanastoa ei tarvitse tietenkään päntätä ulkoa, sillä me vakuutusasiantuntijat autamme tarvittaessa kiperien termien kanssa”, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun vakuutusasiantuntija Liisa Karvonen sanoo.

Liisa on työskennellyt henkilöasiakkaiden vakuutusten parissa vuodesta 2010. Häneltä tulee kuin apteekin hyllyltä 30 vakuutussanaa, jotka meidän kaikkien on hyvä ymmärtää:

Bonus

Bonus määrää auton ja moottoripyörän liikenne- ja kaskovakuutusmaksujen suuruuden. Kun vahinkoja ei satu, vakuutuksenottajan bonus nousee. Sattuneet vahingot puolestaan vähentävät bonusten määrää. Mitä suuremmat bonukset, sitä pienemmät vakuutusmaksut. Jos ajat kaksi vuotta ilman vahinkoja, saat LähiTapiolan palkintobonusta. Bonus on henkilökohtainen.

Edunsaaja

Edunsaaja on se, jolle henki- tai tapaturmavakuutuksen vakuutuskorvaus maksetaan kuolemantapauksen sattuessa. Edunsaaja määritellään vakuutusta ottaessa, mutta sitä voi muuttaa milloin vain kirjallisella ilmoituksella vakuutusyhtiöön. Myös perinnönjaon ja testamenttien yhteydessä puhutaan edunsaajista.

Tietopaketti kuolinpesän hoitajalle

Enimmäiskorvaus kuvaa rahasummaa, joka yhdestä vahingosta korkeintaan korvataan. Enimmäiskorvauksen suuruus selviää vakuutusehdoista/-kirjasta.

Green card

Green card eli vihreä kortti on todistus voimassa olevasta pakollisesta liikennevakuutuksesta. Se tarvitaan, jos aiot matkata omalla autolla tai moottoripyörällä EU:n tai ETA-alueen ulkopuolelle.

Näin tilaat Green Cardin

Henkilövakuutus

Henkilövakuutuksella voi turvata terveyttä ja toimeentuloa. Henkilövakuutuksia ovat esimerkiksi tapaturmavakuutus, sairauskuluvakuutus sekä urheiluvakuutus.

Tutustu henkilövakuutuksiin

Henkivakuutus

Henkivakuutus on vakuutus kuoleman varalle. Se tukee läheisten taloutta esimerkiksi tilanteessa, jossa menehtyneellä on asuntolainaa.

Laske henkivakuutuksesi hinta

Ikävähennys

Ikävähennys liittyy tavaroiden ja muun omaisuuden arvoon. Tavarat vanhenevat ja kuluvat käytössä. Vakuutuskorvausta ei siksi makseta ostohinnan vaan vahinkohetken arvon mukaan. Yleensä omaisuuden arvoa alennetaan vuosittain.

Irtaimisto

Irtaimistoon kuuluu kaikki irtonainen kodin tavara, kuten kodinkoneet, huonekalut, astiat, kirjat, pelit, lelut ja vaatteet. Jos asut kerrot- ja rivitalossa, tarvitset kotivakuutuksen, joka turvaa irtaimistosi. Asunto-osakeyhtiö vakuuttaa itse rakennuksen. Omakotitalossa tarvitset kotivakuutuksen, joka kattaa vahingot sekä irtaimistolle että rakennukselle.

Kaskovakuutus

Kaskovakuutus on liikennevakuutuksen ohella toinen autoilijalle olennainen vakuutus. Kaskovakuutus korvaa omalle autolle sattuvia vahinkoja. Vakuutus turvaa auton esimerkiksi tulipalon, varkauden, ilkivallan, eläintörmäyksen, parkkipaikalla sattuneen vahingon, kolarin tai ulosajon varalta.

Selvitä kaskovakuutuksen hinta laskurilla

Korvaussumma

Korvaussumma tarkoittaa rahamäärää, jonka LähiTapiola maksaa vakuutetulle vahingon aiheuttamien kulujen kattamiseksi. Esimerkiksi kodinkoneiden hajotessa korvaussumma määräytyy vahinkohetken arvon ja omavastuun mukaan. Korvauksen saadakseen pitää aina tehdä vahinkoilmoitus. Korvaussummasta käytetään myös nimeä vakuutuskorvaus.

Hae korvausta

Kotivakuutus

Kotivakuutus turvaa kodin vahinkoja esimerkiksi vesivahingon tai tulipalon sattuessa. Siitä on apua myös esimerkiksi kodinkoneiden hajotessa. Kotivakuutus ei ole lakisääteinen vakuutus, mutta sen ottaminen on erittäin suotavaa. Monet vuokranantajat edellyttävät kotivakuutusta vuokralaiselta.

Millainen vakuutus sopisi sinun kodillesi? Tutustu laskuriin

Liikennekäytöstäpoisto

Liikennekäytöstäpoistossa auto tai muu kulkuneuvo otetaan väliaikaisesti pois käytöstä. Liikennekäytöstäpoisto on tapa säästää, sillä se pienentää vakuutusmaksuja. Myöskään ajoneuvoveroa ei tarvitse maksaa liikennekäytöstäpoiston aikana. Liikennekäytöstäpoiston aikana ajoneuvolla ei saa ajaa. Voit tehdä liikennekäytöstäpoiston verkkopalvelussamme tai Traficomin sivuilla.

Liikennevakuutus

Liikennevakuutus korvaa ihmisille liikenteessä sattuvat vahingot. Kolaritilanteissa liikennevakuutuksesta maksetaan myös syyttömän osapuolen omaisuudelle sattuneet vahingot. Liikennevakuutus on autoilijalle pakollinen vakuutus, jota ilman ajoneuvoa ei voi käyttää.

Laske liikennevakuutuksen hinta laskurilla

Matkavakuutus

Matkavakuutuksen tarvitset, jos matkailet kotimaassa tai ulkomailla. Matkavakuutus jakautuu kahteen osaan. Matkustajavakuutuksella turvaat itsesi ja läheisesi, matkatavaravakuutuksella omaisuutesi.

Laske matkavakuutus ja katso, mitä matkavakuutus korvaa

Matkustajavakuutus

Matkustajavakuutus korvaa reissun aikana alkaneen sairauden tai tapaturman kuluja. Se kattaa myös matkalta myöhästymisen, matkan keskeytymisen tai matkan peruuntumisen kustannuksia.

Matkatavaravakuutus

Matkatavaravakuutus kattaa tavaroille matkan aikana sattuvat, omavastuun ylittävät vahingot.

Omavastuu

Omavastuu tarkoittaa rahasummaa, joka sinun tulee vahingon aiheuttamista kuluista itse maksaa. Omavastuun suuruus riippuu esimerkiksi vakuutuksen tyypistä ja sattuneesta vahingosta. Kaikissa vakuutuksissa ei ole omavastuuta.

Pariturva

Pariturva liittyy henkivakuutukseen. Voit ottaa henkivakuutuksen yhdessä puolisosi kanssa Pariturva-vakuutuksena. Pariturva suojaa perheen taloutta ja esimerkiksi lasten arkea tilanteessa, jossa vastuu taloudesta on molemmilla puolisoilla ja toinen menehtyy.

Suojeluohje

Suojeluohje ohjaa vakuutuksen ottajaa toimimaan niin, ettei vahinkoja synny. Ohjeita tulee noudattaa. Suojeluohje määrittää, mikä on vakuutuksen ottajan vastuu. Jos esimerkiksi astianpesukoneen jättää valvomatta ja sattuu vesivahinko, korvaussumma pienenee tai sitä ei makseta lainkaan.

Tapaturmavakuutus

Tapaturmavakuutus korvaa Suomessa tai ulkomailla sattuneen tapaturman hoitokuluja. Hoitokuluja ovat esimerkiksi lääkärin määräämät tutkimukset, hoidot ja lääkkeet sekä sairaalamaksut. Tapaturmavakuutusta voi laajentaa erilaisilla lisäturvilla.

Laske tapaturmavakuutuksen hinta ja katso, mitä se korvaa

Tapaturmailmoitus

Tapaturmailmoitus tulee tehdä, jos sinulle sattuu tapaturma ja haet sen aiheuttamiin kuluihin korvausta.

Tee ilmoitus tapaturmasta

Terveysselvitys

Terveysselvitys tehdään esimerkiksi sairauskuluvakuutusta sekä henkivakuutusta varten. Selvitys on kysely terveydentilasta, ja siinä pitää tuoda esiin sairaudet, vammat ja niiden oireet. Terveydentila vaikuttaa vakuutukseen tuleviin rajoitusehtoihin.

Voit vakuuttaa sellaista, jota ei voi ennakoida, esimerkiksi tulevan sairauden. Olemassa olevia sairauksia tai vaivoja, joita sinulla on ollut, ei voi vakuuttaa. Tällöin voit saada vakuutuksen, jossa olemassa oleva sairaus on rajattu pois. Tiettyjen vakuutusten kohdalla voit saada vakuutuksen korkeammalla hinnalla. Joissain tapauksissa vakuutusta ei voida myöntää lainkaan.

Täysarvovakuuttaminen

Täysarvovakuuttaminen liittyy esimerkiksi omakotitalon vakuuttamiseen. Täysarvovakuutuksen maksu perustuu rakennuksen pinta-alaan. Täysarvovakuutuksella tarkoitetaan rakennuksen todellista, vahinkohetken arvon mukaista vakuutusta. Rakennuksen arvo selvitetään vasta silloin, kun vahinko tapahtuu.

Vahinkoilmoitus

Vahinkoilmoitus pitää tehdä, jos esimerkiksi kodissasi sattuu vesivahinko tai ajat autollasi kolarin. Vahinkoilmoituksen perusteella voit saada korvausta vahingon aiheuttamiin kuluihin, joten se toimii myös korvaushakemuksena. Vahinkoilmoitus tulee tehdä mahdollisimman huolellisesti ja perusteellisesti.

Hae korvausta ja ilmoita vahingosta

Vakuutettu

Vakuutettu on ihminen (tai lemmikkivakuutuksessa eläin), jolle vakuutus on otettu, ja jolle sattuvia vahinkoja vakuutus kattaa.

Vakuutuksenottaja

Vakuutuksenottaja on henkilö, joka ostaa vakuutuksen. Useimmiten hän on myös se, jolle sattuvia vahinkoja vakuutus turvaa. Lapselle vakuutuksen hankkii vanhempi tai muu huoltaja.

Vakuutusehdot

Vakuutusehdot kertovat, millaisia vahinkoja vakuutus korvaa. Ehdoissa käydään läpi myös vakuutetun ja vakuutusyhtiön oikeudet ja velvollisuudet eri tilanteissa. Siksi vakuutusehdot kannattaa aina lukea huolella läpi. Perustietoa vakuutuksista löytyy myös vakuutusten tuoteselosteista sekä niin sanotuista avaintietoasiakirjoista.

Tietopaketti henkilöasiakkaiden vakuutuksista

Vakuutuskausi

Vakuutuskausi on sovittu ajanjakso, joka on merkitty vakuutuskirjaan vakuutuksen voimassaoloajaksi. Vakuutussopimus jatkuu sovitun vakuutuskauden kerrallaan, jollei jompikumpi sopimuspuoli irtisano sopimusta.

Vakuutusmaksu

Vakuutusmaksu on rahasumma, jonka maksat vakuutusyhtiölle vakuutuksen antamasta turvasta. Maksun suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi vakuutuksen tyyppi, turvan taso ja enimmäiskorvausmäärä.

Vakuutusmäärä

Vakuutusmäärä on korvauksen maksimisumma, jota enempää et voi saada yhdestä vahingosta korvauksena.

Vuodenaikahinnoittelu

Vuodenaikahinnoittelu on käytössä kausiajoneuvoissa, kuten moottoripyörissä, mopoissa, moottorikelkoissa ja veneissä, joita käytetään pääsääntöisesti vain tiettyinä vuodenaikoina. Vakuutusmaksu ei jakaudu tasaisesti jokaisella kuukaudelle, vaan suurin osa vakuutusmaksuista maksetaan ajokauden aikana, kuten esimerkiksi moottoripyörän kohdalla kesällä.