Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
LähiTapiola PirkanmaaTurvallisuus14.9.2022

Kysely: Kolmasosa pirkanmaalaisista huolissaan vuotovahingoista – näin voit ehkäistä astianpesukoneen vuotoja

Pirkanmaalaiset kokevat vesivahingot yhtä suurena kotiinsa kohdistuvana riskinä kuin palovahingot tai rikkoutumiset, selviää LähiTapiolan kyselystä. Kodeissa yleinen vuotokohta on astianpesukone. Kokosimme vinkkejä vahinkojen ehkäisyyn.

Etenkin vesivahingot ja tulipalot saavat suomalaiset mietteliäiksi. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin suomalaisilta, mitkä kotitalouteen mahdollisesti kohdistuvat vahingot heitä eniten huolettavat. Kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista on huolissaan tulipalosta tai muusta palovahingosta ja 39 prosenttia vuodosta tai muusta vesivahingosta.

Pirkanmaalla vesivahingot, palovahingot sekä kodinkoneiden ja laitteiden rikkoutumiset huolettavat lähes yhtä paljon. LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueella* asuvista vastaajista 36 prosenttia kertoo olevansa huolissaan kodin vuoto- tai muusta vesivahingosta ja 37 prosenttia palovahingoista. Kodinkoneiden tai muiden laitteiden rikkoutuminen huolettaa Pirkanmaalla myös yhtä paljon (36 %), kun taas asuntomurto ei huoleta kovinkaan paljon (15 %).

- Jopa noin 80 prosenttia LähiTapiolan kotivakuutuksesta maksetuista rakennusvahinkojen korvauksista liittyy vuotoihin ja tulipaloihin. Se kertoo siitä, että ne aiheuttavat usein mittavia remontteja ja sotkevat arkea. Pahimmillaan palo voi vaatia myös ihmishenkiä. Vuodot ja palot ovat kuitenkin sellaisia, joita voimme varovaisuudella ja kiinteistöstä huolta pitämällä ehkäistä, sanoo LähiTapiola Pirkanmaan korvausjohtaja Tapio Kärkelä.

Finanssiala ry:n tilastojen mukaan vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 35 000 kotitalouksille tai yrityksille sattunutta vuotovahinkoa. Näistä noin kaksi kolmesta on korvattu kotivakuutuksesta, eli ne ovat sattuneet esimerkiksi kotona tai mökillä. Viime vuosina vakuutusyhtiöiden maksamat vuotovahinkokorvaukset ovat nousseet noin 170 miljoonaan euroon vuosittain. LähiTapiola Pirkanmaan vuotovahingoista maksamat korvaukset yltävät vuosittain lähes 2 miljoonaan euroon.

- Yksi vuotojen riskiä lisäävä tekijä ovat vanheneva rakennuskanta ja putkistot. Näin talvea vasten onkin hyvä miettiä, kuinka esimerkiksi kodin tai mökin vesiputkia voi suojata pakkaselta, Kärkelä toteaa.

Ikääntyvä astianpesukone voi aiheuttaa vuodon – näin voit havaita riskit ajoissa


Vesi ja muut nesteet aiheuttavat kotitalouksissa hyvin monenlaisia vuoto- ja muita vesivahinkoja. Esimerkiksi käyttö-, viemäri- tai lämmitysputken rikkoutuessa voi karata kerralla tai tihuttaen isoja vesimääriä. Kuitenkin myös kodinkoneet aiheuttavat vuosittain tuhansia vuotovahinkoja.

Yksi lähes joka kodista löytyvä vuotoriskikohde on astianpesukone. Vaikka pesukoneiden vahingot eivät niiden suureen käyttömäärään nähden ole erityisen yleisiä, LähiTapiolan kotivakuutuksestakin korvataan vuosittain useita satoja astianpesukoneen aiheuttamia vuotoja. Monet näistä olisivat laitteen kunnon seuraamisella ja pienillä varotoimilla ehkäistävissä.

-  Astianpesukoneiden yleisiä vuotokohtia ovat poisto- ja tulovesiputket sekä niiden liitokset. Lisäksi kone voi rikkoutumisen tai tukoksen yhteydessä vuotaa esimerkiksi luukusta tai tiivisteistä. Pesukonetta ei toki voi helposti siirtää pois paikaltaan, mutta putkien ja liitosten kuntoa voi seurata vilkaisemalla silloin tällöin tiskialtaan alapuoliseen kaappiin, sanoo korvausjohtaja Kärkelä.

Vuotovahinkojen havaitsemisessa auttavat myös kosteushälyttimet ja koneen alla oleva vuotokaukalo. Asennustöissä kannattaa aina käyttää ammattilaista.

- Jos koneesta kuuluu tavanomaisesta poikkeavia ääniä, se usein kielii tulevasta rikkoutumisesta. On hyvä muistaa, etteivät kodinkoneet ole ikuisia. Pahimmillaan astianpesukone voi rikkoutuessaan, paitsi aiheuttaa vuodon, myös sytyttää tulipalon, kertoo Kärkelä.

Näin voit ehkäistä astianpesukoneen vuotoja:

  • Pesukone ei ole ikuinen. Seuraa laitteen ja sen poisto- ja tulovesiputkien kuntoa. Jos koneesta kuuluu ylimääräisiä ääniä, selvitä syy tai harkitse huoltoa tai uuden hankkimista.

  • Tarkkaile tiskialtaan alla olevaa kaappia. Letkujen liitokset voivat alkaa vuotaa ajan kanssa tai poistovesiputki hapertua tai muuten kulua puhki. Vaihdata tarvittaessa poistovesiputki ammattilaisella.

  • Vuotojen havaitsemista helpottaa koneen alla oleva kaukalo, talon vedenkäyttöä seuraava vuotovahti tai kosteusilmaisimet koneen alla ja astiakaapissa letkujen alla.

  • Sulje aina hana pesun jälkeen. Älä jätä konetta käyntiin valvomatta tai poistu asunnosta koneen ollessa päällä.

  • Käytä asennustöissä aina ammattilaista. Kun muutat pois, muista että poistovesiputki tulpataan (vältetään yllätykset seuraavalle asukkaalle).

  • Vahingon sattuessa laajemmista kotivakuutuksesta korvataan äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia vuoto- ja muita vesivahinkoja. Laajasta kotivakuutuksesta korvataan myös kodinkoneiden rikkoutumisia.

  • Kotivakuutuksen vuototurvasta korvattavia kuluja ovat esimerkiksi vuotovahingon korjauskulut sekä vuodon vaatimat tilapäiset asumisjärjestelyt. Jos korvattavan vahingon yhteydessä tarvitaan kuivatusta, vakuutus kattaa myös kuivatuksesta aiheutuneet ylimääräiset sähkökulut.

* LähiTapiola Pirkanmaa toimii 15 kunnan alueella Pirkanmaalla (Hämeenkyrö, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Virrat, Ylöjärvi.) Voit lukea meistä lisää täällä.

Pirkanmaalaisia kotitalouksia eniten huolettavat vahingot


LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen osallistui 5.–26.1.2022 kaikkiaan 5 796 suomalaista. LähiTapiola Pirkanmaan toiminta-alueelta vastaajia oli 360. Kyselyn toteutti Kantar TNS. Tulosten tilastollinen virhemarginaali on koko maan tasolla noin +/- 1,3 prosenttiyksikköä ja LähiTapiola Pirkanmaan alueella noin +/- 5,1 prosenttiyksikköä.