Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Talouden kuntoilua maratonilla vai sprintillä?

11.2.2021 - Talous

Monelle on selvää, että pysyvä terveyden kohentaminen tai laihtuminen ei onnistu nopealla ihmekuurilla. Hallitusammattilainen Tom Liljeström kertoo, miten ihmekuureista ei ole apua omaankaan talouteen.

Edellisen Sijoituswebinaarin keskustelussa nousi selvästi jatkuvuuden ja pitkäjänteisyyden merkitys kunnon kohottajina.

Yllättävän samat lainalaisuudet vallitsevat talouden kuin vaikka terveyden kuntokuurin ympärillä. Selväksi kävi myös, että kuntokuuria osuvampi ilmaisu olisi pysyvä elämäntapamuutos. Sitkeys ja määrätietoisuus palkitaan.

Alkuvuonna on näkynyt myös muita tapoja pyrkiä parantamaan oman talouden kuntoa, ja nopeasti.

Juttelin viikonloppuna tuttavan kanssa, joka asuu Yhdysvaltojen länsirannikolla. Tämä oli edellisenä viikonloppuna lähtenyt ajelulle 18- ja 21-vuotiaiden poikiensa kanssa. Kun matkan lomassa juteltiin niitä näitä, kävi ilmi, että pojat olivat ottaneet käyttöön kännykkäsovelluksen, jonka avulla näppärästi sai käytyä osakekauppaa lähes reaaliajassa.

Poikia ei niinkään kiinnostanut tutustua yhtiöihin, jotka olivat kaupankäynnin kohteena. Jännittävämpää oli seurata kurssiliikkeitä ja käydä kauppaa sen perusteella. Sen verran mukaansatempaavaa poikien touhu oli, että saivat isänkin innostumaan.

Isä kertoi, että oli mennyt mukaan ja ostanut erästä osaketta hintaan kolmetoista taalaa per osake. Kun juttelimme, hän kertoi hinnan olevan seitsemän taalaa. Talouden parantaminen sprintillä on vaikea laji, vaikka usko helposta voitosta elää sitkeänä.

Webinaarista tarttui myös kommentti siitä, että ajan saatossa on mielenkiintoista oppia tuntemaan taloutta ja eri sijoituskohteita paremmin, ja sen perusteella tehdä valintoja.

Tällä hetkellä mielenkiintoinen kysymys on luonnollisesti, miltä talouskehitys näyttää tästä eteenpäin, ja miten eri alat, kuten vaikka terveydenhuolto näyttäisi pärjäävän tässä ympäristössä. Näitä ja muita ajattelin kysyä ekonomisti Jyri Kinnuselta ja salkunhoitaja Heikki Urpelaiselta seuraavassa webinaarissa tiistaina 9.3. kello 9, tervetuloa mukaan!

Tom Liljeström
hallitusammattilainen