Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
20.10.2023

Rikolliset kuriin tekoälyn avulla – kyberhuoltovarmuus koetuksella LähiTapiolan Hack Dayssa

Suomen parhaat hyvishakkerit kokoontuivat lauantaina 14. lokakuuta LähiTapiolan Hack Day -tapahtumaan etsimään tietoturvauhkia yhteiskunnalle kriittisestä infrastruktuurista. Tietoturvatestattavana oli LähiTapiolan järjestelmien lisäksi Vaisalan meteorologinen sääasema. Tekoälyä käytettiin yhtenä keskeisenä testauksen välineenä, sillä sen rooli rikollisten toiminnassa, mutta myös pitkäkyntisten torjunnassa, kasvaa kohisten.

LähiTapiolan järjestämä Hack Day -tapahtuma kokosi jo yhdeksättä kertaa Suomen parhaat hyvän puolesta hakkeroivat joukkueet etsimään tietoturvariskejä rahapalkkioiden toivossa. Joukkueet keräsivät päivän aikana lähes 15 000 euroa löytämistään tietoturvapuutteista.

Päivän aikana hakkerijoukkueet etsivät tietoturvariskejä LähiTapiolan yrityksille suunnatusta verkkopalvelusta ja Vaisalan meteorologisista sääasemista.

– Tehtävämme LähiTapiolassa on ennen kaikkea huolehtia kriittisestä finanssialan tietoturvan infrastruktuurista, mutta laajemmin haluamme edistää myös koko suomalaisen yhteiskunnan vakautta ja toimia kyberturvallisuuden suunnannäyttäjänä. Oli upeaa saada Vaisalan kaltainen toimija osaksi tapahtumaa, iloitsee LähiTapiolan kyber- ja yritysturvallisuudesta vastaava johtaja Leo Niemelä.

Organisaatiorajat ylittävälle tietoturvatyölle on jatkuvasti enemmän kysyntää, sillä aidosti tietoturvallinen yhteiskunta syntyy vain laajalla yhteistyöllä. Lauantain Hack Dayssa jokainen hakkerijoukkue teki tietoturvahavaintoja ja sitä myöten kasvatti omaa palkintopottiaan.

– Tietoturvallisuus on meille kriittisen tärkeää. Teemme aktiivisesti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja LähiTapiolan Hack Day -tapahtuma kehitti entisestään tietoturvaosaamistamme. Päivän aikana sääasemastamme tehdyt tietoturvahavainnot tutkitaan heti perusteellisesti ja raportoidaan asianmukaisesti eteenpäin. Odotan innolla valkohattuhakkereiden kanssa työskentelyä jatkossakin, toteaa tuoteturvallisuudesta vastaava tietoturvapäällikkö Harri Susi Vaisalasta.

Tekoälyn merkitys tietoturvatyössä kasvaa

Kyberhyökkäykset ja verkkohuijaukset ovat yleistyneet, ja ne näyttelevät jo arkipäiväistynyttä roolia meidän jokaisen arjessa. Suomalaisten arjessa tekoälyn kehityksen huomaa helpoiten huijausten parantuneesta kieliasusta. Tämän vuoden Hack Dayssa hyödynnettiin ennätyspaljon tekoälyä myös päivän kohteiden hakkerointiin.

- Tutkimme Hack Dayssa parhaita tapoja hyödyntää tekoälyä yhä ketterämpään digitaalisten palveluiden tietoturvatestaamiseen ja rikollisen toiminnan torjuntaan. Me LähiTapiolassa näemme tekoälyn vahvana tulevaisuuden kumppanina ja miksi emme sitä jo hyödyntäisi? Rikollisetkin hyödyntävät sitä jatkuvasti kehittyneempien hyökkäysten toteuttamiseksi, Niemelä summaa.

LähiTapiolan Hack Day täyttää ensi vuonna 10 vuotta ja yhteistyö valkohattuhakkereiden kanssa tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

- Haluan kiittää kaikkia, jotka tekivät tämän vuoden hakkeripäivästä niin upean. On hienoa edistää digitaalista turvallisuutta yhteistyössä. Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille, iloitsee Niemelä.