Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus7.7.2023

Nämä ovat ilmalämpöpumppujen kalleimmat vitsaukset kesällä

Suosituille ilmalämpöpumpuille kesä voi olla vaarallista aikaa. Ukkoset sekä vuodot saattavat rikkoa laitteen tai aiheuttaa ympärille tuhansien eurojen vahingot. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo irrottamaan sähkölaitteet pistorasioista ja putsaamaan ilmalämpöpumput säännöllisesti.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö talon pihalla kesällä.

Kesät ovat suosituille ilmalämpöpumpuille vahinkoherkkää aikaa. Koteihin ja vapaa-ajan asunnoille asennetuista ilmalämpöpumpuista ilmoitetaan satoja vahinkoja vuosittain kesän aikana, kertovat LähiTapiolan vahinkotilastot.

Enemmistö ilmalämpöpumppujen vahingoista liittyvät laitteen eri osien rikkoutumisiin. Laiterikoissa usein viaksi mainitaan kompressori, joka kovassa käytössä hajoaa syystä tai toisesta. Laiteen osien rikkoutuminen ei välttämättä aiheuta merkittäviä euromääräisiä vahinkoja.

Sen sijaan yleinen ja usein kallis ilmalämpöpumpun rikkoja on salama. Salamasta aiheutuu ylijännite, joka rikkoo laitteen sähköosia ja piirilevyjä laajasti. Ilmalämpöpumppu on usein vain yksi monista rikkoutuneista sähkölaitteista. Salamanisku rikkoo usein monia muitakin laitteita.

- Salamoinnin aiheuttamat vahingot korostuvat haja-asutusalueilla. Suomessa on vielä runsaasti salamoille herkkiä sähkötolpissa kulkevia sähköjohtoja, vaikka johtoa on runsaasti asennettu kulkemaan maan alla viimeisten vuosien aikana. Lisäksi vahoissa omakotitaloissa saattaa olla riittämätön ukkosenjohdatus. Sähköjohtoon tai rakennuksen lähelle lyönyt salama aiheuttaa pahimmillaan tulipaloja, mutta usein se vähintään rikkoo kaikki sähköjärjestelmään kiinnitetyt laitteet kuten ilmalämpöpumpun, liesituulettimen ja uudemmat liedet, johtaja Antti Määttänen LähiTapiola Pirkanmaalta sanoo.

-Ukkosella kannattaakin irrottaa kaikki sähkölaitteet pistorasioista. Kiinteästi asennetut laitteet ovatkin sitten ongelmallisempia. Tämä näkyy näissä ilmalämpöpumppujen vahingoissa. Pahimmillaan sekä ulko- että sisäyksikkö on pitänyt kokonaan uusia

Koti tai vapaa-ajan asunto on hyvä suojata salamaniskuilta. Nykyaikaiset talot ovat yleensä hyvin suojattuja, mutta mökeillä tai vanhoissa taloissa tilanne voi olla toinen. Sähkölaitteiden käytön välttäminen ukkosella ja virtatöpselin irrottaminen sähköpistorasiasta, sähköjärjestelmien ylijännitesuojat sekä riittävät ukkosen johdattimet ovat hyviä suojaamaan sähkölaitteilta ukkosen aiheuttamilta vaurioilta. Kun kodin tai vapaa-ajan asunnolta poistuu pidemmäksi aikaa, sähkölaitteet kannattaa irrottaa pistorasiasta.

Euromääräiset suurimmat vahingot aiheuttaa kuitenkin ilmalämpöpumppujen kondenssivesi, jota saattaa päästä valumaan esimerkiksi rakennuksen rakenteisiin. Kun kesällä pumppua käytetään sisäilman jäähdyttämiseen, ilmalämpöpumpun sisäyksikköön saattaa kertyä vettä. Jos vesi ei pääse asianmukaisesti poistumaan putkistoja pitkin, vesi saattaa aiheuttaa huomattavan vahingon kodissa.

LähiTapiolan tilastojen mukaan kesäisin ilmalämpöpumppujen kondenssivedet aiheuttavat kymmeniä vesivahinkoja. Rakennusten rakenteiden korjaukset tuottavat euromääräisesti suuret vahingot.

-Ilmaa jäähdytettäessä kertyy ilmankosteudesta vettä ilmalämpöpumpun sisäyksikön keruualtaaseen, josta sen on tarkoitus valua poistoputkea pitkin kaivoon tai pihalle. Mikäli putken liitos pettää tai putki tukkeutuu, alkaa vesi valua seinälle tai rakenteisiin. Viikossa vettä voi valua kymmeniä litroja. Suurimmissa vahingoissa vuotoa ei ole havaittu pitkään aikaan ja vahinkoalue on laaja. Pientä vuotoa voi olla vaikea havaita. Laitetta käytettäessä on aina väliajon varmistettava, että poistoputkesta valuu vettä. Joskus laitteen sisäyksikkö on myös asennettu vinoon, jolloin keruualtaaseen kertynyt vesi ei valu poistoputkeen vaan se valuu vastakkaisesta reunasta yli seinälle.


Tarkista ainakin nämä asiat ilmalämpöpumpustasi

  • Mikäli mahdollista, irrota ilmalämpöpumppu pistokkeesta ukkosella.

  • Puhdista sisäyksikön karkeasuodattimet. Suositus on tehdä puhdistus kerran kuukaudessa. Voit käyttää puhdistukseen imuria ja vesihuuhtelua.

  • Sisäyksikön suodattimet on syytä vaihtaa aika ajoin. Suositus on parin vuoden välein.

  • Ulkoyksikön ritilä on syytä puhdistaa säännöllisesti. Propelliin juuttuneet roskat ja oksat voivat vaurioittaa laitetta.

  • Varmista poistoputken puhtaus, jotta kondenssivesi pääsee poistoputkea pitkin pois. Mikäli putki on tukossa, järjestä huolto välittömästi.