Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus10.3.2023

Itse viritetyt savustimet aiheuttavat jälleen paloja – ”Vanhaa jääkaappia ei ole missään nimessä tarkoitettu savustamiseen”

LähiTapiola, pelastustoimi ja Tukes nostivat vuonna 2020 esiin uuden jääkaappeihin liittyvän savustusilmiön. Nyt itse viritetyt kylmäsavustimet ovat aiheuttaneet jälleen paloja. Asiantuntijat varoittavat noudattamassa verkossa liikkuvia vinkkejä, sillä vanhan kodinkoneen käyttäminen savustamiseen voi olla hyvin vaarallista.Tutustu ja osta

Loppuvuonna 2020 LähiTapiola, Pohjois-Savon pelastuslaitos ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittivat uudesta kylmäsavustamiseen liittyvästä vahinkoilmiöstä. Vakuutusyhtiön ja pelastuslaitoksen tietoon oli tullut useita suurpaloja, joiden syttymissyyksi paljastui palontutkinnassa vanhaan kodinkoneeseen viritetty savustin. Tyypillisesti sähkökäyttöinen tai muuten lämpiävä savunkehitin oli asennettu vanhaan jääkaappiin.

- Pelkästään LähiTapiola korvasi edeltävinä vuosina useamman miljoonan euron edestä itse viritetyistä savustimista alkunsa saaneita rakennuspaloja. Sitten ilmiö kuitenkin laantui. Noin puoleentoista vuoteen tietoomme ei tullut ainuttakaan jääkaappisavustimiin liittyvää paloa. Viimeisen runsaan puolen vuoden aikana vahinkotarkastajamme ovat kuitenkin käsitelleet niitä taas viisi, ja vaaratilanteita voi olla paljon enemmänkin, kertoo projektijohtaja, paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Määttäsen mukaan vanhan jääkaapin lisäksi savustuskaappi on saatettu virittää esimerkiksi vanhasta astianpesukoneesta.

- Vanhaa kodinkonetta ei ole missään nimessä tarkoitettu savustamiseen, ja toivoisin, että tämän ilmiön riskeihin taas herättäisiin. Mukaan on saattanut esimerkiksi tulla uusia savustusharrastajia, joita aiempi varoittelu ei ole tavoittanut. Jos omakotitalon tai mökin terassilla oleva savustin syttyy palamaan ja tuli leviää siitä rakennukseen, ovat niin ihmiset, lemmikit kuin omaisuus erittäin suuressa vaarassa, sanoo Määttänen.

Jääkaapissa on suuri palokuorma – Tukes varoittaa vaarallisista vinkeistä

Riskialttiiksi havaitut kylmäsavustusjärjestelmät perustuvat tiiviiseen kaappiin, johon pohjalle viedään savunkehitin ja lisäksi yleensä puukiekko tai puupuruja. Savustettava ruoka, kuten kala, on niiden päällä. Viranomaisten keväällä 2021 tekemissä palotesteissä todettiin, että yhdessä näihin voi jääkaapissa liittyä monia paloriskejä.

Tukesin ylitarkastaja Jukka Lepistö kertoo, että idea vanhan kodinkoneen käyttämiseen savustuskaappina voi tulla esimerkiksi verkon harrastesivuilta, sosiaalisen median harrasteryhmistä tai Youtube-videoista. Lisäksi Tukes on nyt myös viranomaisena lähestynyt eräitä savustinlaitteiden maahantuojia ja jälleenmyyjiä, joiden markkinoinnissa on neuvottu käyttämään jääkaappia savustuksessa.

- Älkää uskoko vaarallisia virittelyvinkkejä. Jos jääkaappi syttyy palamaan, sen palokuorma on hyvin suuri. Tämä tarkoittaa sitä, että laite sytyttää lähellä olevan rakennuksen, isonkin, todella nopeasti. Näkemistämme palojäljistä havaitaan, että palo voi olla hyvin voimakas, kertoo Lepistö.

Lepistö kehottaa käyttämään sähkölaitteita aina niiden omaan käyttötarkoitukseen ja vain laitteen omien käyttöohjeiden mukaisesti.

- Esimerkiksi jääkaappi ja savustin voivat olla ihan turvalliset itsenäisinä, mutta ei niitä tule yhdistää. Suosittelen käyttämään savustamiseen vain turvallisia laitteita, ja niidenkin kunto ja puhtaus on hyvä tarkistaa välillä. Esimerkiksi kalasta irronnut rasva voi edistää palon kehittymistä.

Moni tekijä voi laukaista palon – kohti turvallisempaa savustamista

LähiTapiolan ja viranomaisten selvityksissä itse viritetyissä savustimissa tunnistettiin niin jääkaappeihin kuin niiden sisällä oleviin elementteihin liittyviä paloriskejä. Lämmön kaappiin tuovat savunkehittimen vastukset, vaikka tila muuten olisi viileä. Esimerkiksi kuuma puukiekko voi happea saadessaan syttyä palamaan tai vastuksiin tippuva kalanrasva aiheuttaa palon. Runsas savunmuodostus voi saada kaapin ovet aukeamaan tai liekit voivat muuten levitä kaapin sisällä.

Myös itse jääkaappi voi kuumeta, jos sitä savustuksen aikana pidetään päällä viilennystarkoituksessa. Tällöin laitteen moottori joutuu kovalle rasitukselle.

- Me suomalaiset olemme viime vuosina innostuneet uudelle tavalla ruoanlaitosta, ja moni on erikoistunut esimerkiksi savustamiseen, grillaamiseen, leipomiseen tai pienoluisiin. Savustamisen uudet muodot ovat osa tätä laajempaa trendiä, kun tietoa, vinkkejä ja laitteitakin on aiempaa enemmän saatavilla. On kuitenkin hyvä tunnistaa erilaisiin kokeiluihin liittyvät riskit. Vaikka näissä savustinpaloissa ei puhuta kovin suurista määristä, jokainen palo voisi olla estettävissä, sanoo Määttänen.

  • Käytä savustuslaitteita ja kodinkoneita niiden suositusten ja käyttötarkoituksen mukaan.

  • Pidä savustin aina palamattomalla alustalla ja riittävän etäällä (vähintään 4 metriä) rakennuksista ja palavasta materiaalista.

  • Savusta vain valvotuissa olosuhteissa. Älä jätä savustinta yksin yöaikaan tai muutenkaan pitkäksi aikaa.

  • Varaa alkusammutusvälineet lähelle. Ison laitteen alkusammutukseen ei riitä sammutuspeite, vaan käsillä pitäisi olla käsisammutin, kuten jauhe- tai vaahtosammutin.

  • Huolla laitteita aika-ajoin. Poista savustimeen kertynyt noki ja rasva.