Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
Talous 26.10.2022

Tuttu sijoittamisen ilmiö innosti diilivoittajan sijoittamaan: ”Välillä vähän harmittaa, etten aloittanut aiemmin”

Kilpailuohjelma Diilin voittajana tutuksi tullut, yrittäjä Clarissa Hedman aloitti sijoittamaan korona-ajan kynnyksellä. Pitkän ajan tavoitteella liikkeellä oleva Clarissa sanoo sijoittamisen mysteerin avautuneen hänelle yllättävän nopeasti ja eihän se mikään mysteeri ollutkaan.

-Minulle pörssi on ollut erityinen, suljettu paikka, jonne pääsevät vain rikkaat ihmiset. En oikein ymmärtänyt sen toiminnasta mitään. Siksi en uskaltanut edes kokeilla. Sitten juttelin muutamien sijoittavien ystävieni kanssa ja heiltä opin muutamia sijoittamisen sanoja ja termejä, kuten korkoa korolle –ilmiön ja rahastot.

Näin kertoo viimeisimmän Diili-kilpailun voittanut Clarissa Hedman sijoittajan alkutaipaleestaan. LähiTapiolan Sijoitusillassa puhunut Clarissa kertoo, että hän alkoi sijoittaa muutama vuosi sitten ensin juteltuaan kavereiden kanssa ja otettuaan myös itse asioista selvää.

-Opin, ettei sijoittaminen tarkoitakaan sitä, että heti pitäisi olla valmis sijoittamaan tuhansia tai satoja euroja. Pienelläkin summalla voi aloittaa. Kun otin selvää korkoa korolle –ilmiöstä, vähän jopa harmitti, etten ollut aiemmin aloittanut sijoittamaan, Clarissa sanoo.

Clarissa valitsi sijoituskohteekseen muutaman indeksirahaston, joihin hän sijoittaa joka kuukausi. Clarissan mielestä on ollut helpottavaa huomata, että kuukausisäästäminen on joustavaa. Välillä voi tulla aikoja, jolloin ei ole mahdollisuuksia säästää totuttua kuukausisummaa. Joskus taas on mahdollista sijoittaa enemmän. Taukojakin sijoittamiseen voi tulla.

-Olen pystynyt säästämään säännöllisesti siitä asti, kun aloitin muutama vuosi sitten. Summa ei ole kuitenkaan pysynyt samana vaan olen nostanut sitä tässä vuosien varrella. Jouduin kuitenkin keskeyttämään säästämiseni pariksi kuukaudeksi, kun kaikki ylimääräinen raha tarvittiin häitäni varten, Clarissa kertoo.

- Kun aloin sijoittaa ja tein ensimmäiset kuukausisijoitukseni, koin herätyksen, että tämähän on oikeasti tehty helpoksi ja helposti lähestyttäväksi. Ei sijoittaminen ole mitään rakettitiedettä.

Tavoitteet asetettu vuosikymmenien päähän

Clarissan tavoitteet sijoittajana ovat kaukana horisontissa, eläkepäivissä. Clarissan säästöaika on useita vuosikymmeniä ja siinä ajassa hän ehtii hyvin hyötyä korkoa korolle –ilmiöstä eli hänen sijoitustensa tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen sijoitetun pääoman lisäksi.

Eläkepäivätähtäimen lisäksi sijoitukset tuovat Clarissalle henkistä turvaa. Diili-ohjelman peruina syntyi startup-yritys Anyhau, joka tarjoaa virtuaalisen markkinapaikan lemmikinomistajille ja lemmikeille erilaisia palveluita tuottaville yrityksille. Anyhaun ensimmäinen rahoituskierros on juuri loppusuoralla ja sen pääoman turvin yrityksessä saadaan tuotettua ja lanseerattua ensimmäinen versio markkinapaikka-alustasta.

- Nyt kun olen yrittäjä, koen myös, että minun on pidettävä entistä tiukemmin itse huolta esimerkiksi eläkepäivistäni. Yrittäjänä kaikki on epävarmaa varsinkin, kun perustaa tällaista startupia. Itse sijoitin kaikki ylimääräiset rahani tähän yritykseen, mikä loi tietenkin epävarmuutta lisää. Koen, että tulin melko hyvä palkkaisesta työstä lähemmäksi minimipalkkaa. Siinä on toki monta syytä, mutta ensisijaisesti haluan, että kaikki rahat sijoitetaan takaisin yritykseen ja sen kasvuun. Tällä hetkellä minulla ei paljoa kerry yrittäjäeläkettä ja se vahvistaa ajatustani, että haluan pitää sijoitukseni rahastoissa ja jatkaa sijoittamista. Näin minulla olisi joku potti olemassa, kun aikanaan jään eläkkeelle.

Sota Ukrainassa, energiakriisi ja heikentyneet talousnäkymät ovat heilutelleet kursseja ympäri maailmaa ja se on toki näkynyt Clarissankin sijoituksissa. Hänen mielestään heilunnasta on kuitenkin turha hermostua, jos sijoitusaika on pitkä. Ylä- ja alamäkiä tulee ja menee markkinoilla ja pitkässä juoksussa ne ehtivät tasoittua.

- Uskon, että tulen kuukausisäästämään valitsemiini rahastoihin lopun ikäni. Mutta tavoitteeni on, että ehkä joskus voisin laajentaa sijoittamistani muihinkin kohteisiin vaikkapa osakkeisiin. Mutta silloin minulla pitäisi olla enemmän aikaa paneutua asioihin, Clarissa miettii.

-Ehdottomasti haluaisin kannustaa muitakin aloittamaan. Jos et vielä sijoita, aloita heti. Jos sinulla on varaa esimerkiksi laittaa 30 euroa kuussa mihin tahansa viihdykkeeseen, viinilasiin tai Wolt-tilaukseen, sen voisi jättää tekemättä ja sijoittaa rahat esimerkiksi rahastoon. Jos pystyy sijoittamaan muutamankin kymmenen euroa, pääsee hyötymään esimerkiksi juuri korkoa korolle –ilmiöstä, mikä minut sai innostumaan. Jos nyt vielä et sijoita, mitä nopeammin lähdet mukaan, sitä enemmän saat hyötyä pidemmällä tähtäimellä.