Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus29.8.2022

Ensiasunnon ostaja Otto, 24, löysi unelmiensa kaksion yhdeksän kuukauden etsinnän jälkeen: ”Hetkellisesti sokaistuin asunnoista, jotka eivät olisi olleet minulle oikeita”

Asuntomarkkinat puhututtavat nyt paljon epävarman taloustilanteen, korkojen nousun sekä inflaation takia. Tapasimme nuoren muuttajan, joka kertoo, mitä nuoren mielessä liikkuu ensimmäistä omistusasuntoa etsiessä.Tutustu ja osta

Lue myös omaa vuokrakotia etsineen nuoren tarina.

Tuotantotalouden insinööriksi kouluttautunut 24-vuotias Otto Herranen on juuri ostanut ensiasuntonsa Helsingin Kalliosta. Aiemmin Espoossa asunut Herranen saapuu haastatteluun hyväntuulisena – elämä omassa asunnossa on alkanut mukavasti.

- Ensiasunnon löytämiseen meni sen verran aikaa ja voimavaroja, että nyt jälkikäteen on hauska jakaa prosessia muiden kanssa.

Muutto uuteen kotiin on tapahtunut vastikään, mutta kaikki asumiskysymykset ovat tähän mennessä ratkenneet odotetusti. Pientä pintaremonttia on tehty, ja asunto alkaa tuntua kodilta. Matka asuntohaaveiden syntymisestä asunnon löytymiseen ja muuttoon ei kuitenkaan ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Kiinnostus urbaaniin elämäntapaan toi Helsinkiin

Herranen alkoi suunnitella asunnon ostamista noin vuosi sitten. Hän katsoi ensin asuntoja Espoon Leppävaarasta, mutta päätyi lopulta etsimään asuntoa Helsingin kantakaupungista. Kiinnostus urbaanissa ympäristössä asumista kohtaan vei voiton, vaikka sen valitseminen toikin omia haasteitaan asunnon löytämiseen.

- Prosessiin meni totta kai paljon aikaa, mutta asunnon kokoiseen sijoitukseen onkin välttämätöntä paneutua perin pohjin. Mitään ei tapahdu sormia napauttamalla, kämppiä sai etsiä ja näytöissä käydä. Näin nuorena yksineläjänä ei ylipäätään ole kovin helppoa löytää omaa budjettia vastaavaa asuntoa Helsingin hintavilta asuntomarkkinoilta, ja varsinkin asunnon koosta on välttämättä hieman tingittävä. Itse olen siten onnekkaassa asemassa, että vanhempani halusivat sijoittaa pienen summan asuntooni. Toki he saavat omansa takaisin, jos aikanaan joudun etsimään suurempaa asuntoa.

Ostoprosessissa alkuun päästäkseen Herranen kertoo tehneensä vertailua Helsingin markkinoilla olevista asunnoista. Hänestä alkuvaiheessa kannattaa kartoittaa se, millaisia asuntoja on ylipäätään myynnissä, millaisin hinnoin ne myydään ja millaisessa kunnossa asunnot ovat. Näin saa hyvän yleiskuvan siitä, missä hintaluokissa pyöritään, ja ovatko kiinnostavat asunnot omaan budjettiin mahdollisessa hintaluokassa.

- Oma prosessinsa oli myös tarjousten jättäminen hyvän asunnon löytyessä. Suuri osa tarjouksista hylättiin kilpailun takia. On ilmeisen paljon muitakin ihmisiä, jotka etsivät samankaltaisia asuntoja. Lopulta löytynyt asunto on 38,5 neliötä Kalliossa.

Maksukyvyn säilymiseen voi varautua eri tavoin

Asuntolainan hakeminen on useimmille keskeinen osa ensiasunnon ostamista. Asuntolainan ehtojen ja korkojen tiukentumisesta puhutaan nyt paljon, ja hakuprosessi mietitytti Herrastakin hieman etukäteen. Lainan kilpailuttaminen sujui kuitenkin lopulta hyvin, ja hän kokee saaneensa pankiltaan kohtuullisen reilut ehdot ja edut asuntolainaan.

- Asuntolainaa kilpailutin useilla eri pankeilla pari kierrosta. Ehtoja sai muutettua paremmiksi, kun jaksoi olla hakemisessa kärsivällinen.

Epävakaa taloustilanne huolettaa nyt monia asunnon ostoaikeissa olevia nuoria, kun elinkustannukset nousevat. Herranen suhtautuu oman maksukykynsä säilymiseen suhteellisen optimistisesti, sillä omaa tuotantotalouden insinöörin koulutusta vastaavia työtehtäviä löytyy työmarkkinoilta hyvin.

- Itse ajattelen asian muutenkin niin, että asunnon hankkimiseen ei taida olla täydellistä aikaa. Ei voi tietää, miten maailma tulee muuttumaan seuraavien kymmenien vuosien aikana. Lainan maksuaika on pitkä, joten halusin lähteä asunnon ostamiseen nimenomaan pidemmän aikavälin näkökulmalla sen sijaan, että odottaisin täydellistä hetkeä.

Unelmien asunnon löytäminen vaatii kärsivällisyyttä

Nuorta ostajaa saattaa houkuttaa toive siitä, että asunto löytyy todella nopealla aikataululla. Herranen kertoo itsekin langenneensa pari kertaa ajatukseen unelma-asunnon löytämisestä, kun vastaan tuli pintapuolisesti upea kohde.

- Hetkellisesti sokaistuin asunnoista, jotka eivät lopulta olisi olleet minulle oikeita. Innostuksen jälkeen yön yli nukuttuani totesin usein, että asunnossa on luultavasti jotakin sellaista, mikä voi vaikuttaa esimerkiksi sen asuttavuuteen tulevaisuudessa. Näiden tilanteiden varalta loin Excel-taulukon, johon listasin kaikki kiinnostavien asuntojen tärkeimmät ominaisuudet tehdyistä remonteista kaupunginosaan, asuinkerroksiin ja vastikkeisiin. Taulukosta pystyi lopulta katsomaan, kannattaako asunnosta tehdä tarjous. Esimerkiksi korkeat vastikkeet ovat iso miinus, sillä asuntolainan lyhennyksen ja korkeiden vastikkeiden jälkeen käyttörahaa jää käteen vähemmän.

Herranen kertoo ostaneensa asuntonsa tämänhetkiseen asuntotarpeeseen. Muutto ja suuremman asunnon etsiminen saattavat kuitenkin olla edessä joskus tulevaisuudessa, mikäli rinnalle löytyy esimerkiksi kumppani. Hän on luottavainen siihen, että asunto on lopulta sijoitus, jonka saa tilanteen vaatiessa taas myytyä tai vuokrattua eteenpäin.

Lue myös: Toista opintovuottaan aloittava Veikka, 20, löysi mieleisen vuokra-asunnon Helsingistä – ”Korona-aika sai arvostamaan ihan uusia asioita kodissa”

Oletko muuttamassa tai ottamassa kotivakuutusta? Vakuutuksen valintaan kannattaa paneutua, jotta löytää itselleen, kodilleen ja irtaimistolleen sopivan turvan. LähiTapiolan kotivakuutuksiin voit tutustua täällä.