Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus11.5.2021

Kylmäsavustus vanhoissa jääkaapeissa aiheuttaa vuosittain tulipaloja – ”savustimien käyttöohjeissa jopa neuvotaan käyttämään vanhoja jääkaappeja savustamisessa”

Käytettyihin jääkaappeihin viritetyt kylmäsavustuskaapit ovat aiheuttaneet kymmeniä tulipaloja ja miljoonien eurojen vahingot viime vuosina. Tukesin ja Pohjois-Savon pelastuslaitoksen toteuttama kylmäsavustuskaapin testaus vahvisti monet epäilyt palovahinkojen taustalla. Osa laitevalmistajista ja harrastesivustot neuvovat käyttämään savustuksessa vanhoja jääkappeja, vaikka ne eivät tähän sovellu.Tutustu ja osta

Viranomaisten testijärjestelyt vahvistivat havainnot, joiden mukaan kylmäsavustukseen itseviritetyillä laitteilla liittyy kohonnut tulipaloriski.

- Järjestimme testin kylmäsavustuksessa tyypillisesti käytetyllä jääkaapilla ja savustuksessa käytetyllä savunkehittimellä sekä leppäpuukiekoilla ja puupurulla. Testissä todettiin, että savustuspuukiekko syttyy palamaan liekillä saadessaan hieman happea hehkuvaan pintaansa. Syttyessään palo voi sytyttää jääkaapin ja levitä ympäristöön aiheuttaen merkittävää tuhoa, kertoo testijärjestelyistä vastannut palomestari Risto Taskinen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta.

Testissä havaittiin useita jääkaapin savustuskäyttöön liittyviä paloriskejä. Runsas savunmuodostus voi aiheuttaa painetta tiiviissä kaapissa ja avata jääkaapin, joka saattaa sytyttää hehkuvat puukiekot palamaan ja päästää liekit leviämään ympäristöön. Testissä havaittiin myös, että kalarasva voi osua vastuksen osiin ja syttyä. Sisältä rasvainen kaappi myös edistää palon kehittymistä. Kokeissa lämmitysvastus sulatti myös jääkaapin pohjamuovia, jos vastuksen alla ei ole ilmaraollista palamatonta levyä. Kokeiden aikana sähkömuuntaja sekä jääkaapin moottori lämpenivät noin + 50 asteeseen.

- Pelkästään LähiTapiolasta on maksettu noin kaksi miljoonaa euroa korvauksia viimeisen parin vuoden aikana savustamisesta syttyneistä paloista. Valitettavasti edelleen löytyy jopa laitevalmistajien käyttöohjeita ja useita savustusharrastajien sivustoja, joissa neuvotaan käyttämään vanhaa jääkaappia kylmäsavustuskaappina. Jääkaappi tai mikään muukaan kodinkone ei sovellu kylmäsavustukseen paloturvallisuusriskien vuoksi. Huomioimme jatkossa yhä tarkemmin korvauskäsittelyssä laitevalmistajien mahdollisen vastuun tapahtuneesta tulipalosta, jos käyttöohjeissa neuvotaan palovaarallisia toimintatapoja, LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen toteaa.

Pelastuslaitosten tietojen perusteella savustuksesta on syttynyt yli 120 tulipaloa 2015-2020, joista kylmäsavustukseen on yhdistetty suoraan 25. Pohjois-Savon Pelastuslaitoksen alueella oli huhtikuussa viimeisin kylmäsavustuksesta aiheutunut palo, jossa grillikatos paloi maan tasalle uhaten läheisiä rakennuksia.

- Vahinkomäärät eivät ole valtavan suuria, mutta yksittäiset vahingot ovat mittavia ja moni niistä olisi ollut estettävissä. Savustamisen paloriskejä voi vähentää käyttämällä savustamiseen vain siihen tarkoitettuja välineitä, varautumalla alkusammutukseen, jatkuvalla valvonnalla ja sijoittamalla savustusvälineet vähintään neljän metrin päähän rakennuksista ja muusta palavasta materiaalista. Erityisen huolestuttavaa on savustaminen yöaikaan rakennusten seinustoilla tai jopa sisätiloissa, Määttänen kertoo.

Risto Taskinen suosittaa, että savustuspaikka on pihan perällä oma erillinen palamaton tai pienellä palokuormalla oleva katos. Hän neuvoo myös, että savustustilan ovessa tulisi olla salpa, joka estää oven yllättävän aukeamisen.

Lue aikaisempi artikkeli marraskuulta 2020. "Itseviritetyt kylmäsavustimet ovat paljastuneet LähiTapiolan vakuutustutkijoiden ja pelastuslaitoksen vahinkotutkinnassa useiden tuhoisien suurpalojen syttymissyyksi."