Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys5.2.2021

Tiesitkö, että 12-vuotiaan lapsesi terveystietojen silmäilyyn tarvitaan lupa? Lue perheenäidin tuntemukset lupaprosessista

Laki edellyttää, että 12 –vuotias lapsi antaa kirjallisen suostumuksensa terveystietojensa lukemiseen vanhemmilleen. Lupa on uusittava, kun lapsi täyttää 15. Perheenäiti Irinjalle lupaprosessi ei onneksi tullut yllätyksenä. Hän uskoo, että asia varmasti aiheuttaa monesti hämmennystä, jos asiasta ei ole ennakkoon tietoa.Lue lisää

-Kyllähän se vanhempana vähän oudolta tuntuu, että jo 12 –vuotiaan lapsen pitää allekirjoittaa suostumuksen, että saanko hoitaa hänen asioitaan, kertoo perheenäiti Irinja.

Irinjan poika täytti juuri 12 ja nyt pohjan on annettava lupa vanhemmilleen hoitaa hänen terveysasioitaan. Seuraavan kerran lupapaperit on allekirjoitettava 15 vuotiaana. Kun lapsi on 18 -vuotias hänen vanhempiensa oikeus terveystietojen tarkasteluun päättyy.

-Onneksi työkaverini muistutti minua tästä asiasta ja näin osasin valmistautua asiaan. Nyt vain täyttelemme paperit poikani kanssa ja asia on sillä selvä, Irinja sanoo.

-Minusta on kuitenkin hyvä muistuttaa asiasta. Näin ei tulisi tilannetta, että kun asioita pitäisi hoitaa ja valtuutuksia ei ole, asiat jäävät hoitamatta. Se aiheuttaa vaan turhan paljon närkästystä ja mielipahaa. Tämähän ei ole vastaanottajan vika, vaan näin sanoo laki.

Irinjan mukaan lupaprosessi esimerkiksi LähiTapiolan ja Mehiläisen tuottamassa TerveysHelpissä on varsin yksinkertainen. Netistä tulostaa tehtävään osoitetun suostumuslomakkeen, täyttää ja allekirjoittaa sen lapsen kanssa ja sitten vain lähettää lomakkeen sähköpostilla tai toimittaa esimerkiksi Mehiläisen toimipisteeseen.

Irinja kertoo poikansa todenneen suoraan, että totta kai hän antaa suostumuksensa vanhemmilleen hoitaa hänen terveysasioitaan. Pojan mielestä kysymys oli jopa hieman outo, kun äiti ja isä joka tapauksessa hoitavat hänen asioitaan.

-Meillä on aina puhuttu asioista reilusti ja todenmukaisesti. Kerrotaan, mistä on kyse. Mutkattomasti saadaan asiat hoidettua.

Ilman suostumusta asiat voivat jäädä hoitamatta

LähiTapiolan palvelupäällikkö Hanna Kähtävän mukaan lapsen suostumusvaatimukset perustuvat potilaslakiin. LähiTapiolan TerveysHelppi –sovellusta käyttävien perheiden pitää toimittaa 12- ja 15 –vuotiaiden lastensa suostumuslomakkeet joko sähköisesti tai Mehiläisen toimipisteeseen, jotta lapsen terveysasioiden hoitaminen sovelluksen kautta onnistuu.

- Kun lomake on vastaanotettu ja tiedot viety Mehiläisen järjestelmään, voit lisätä lapsen sovelluksen perheprofiiliin ja käyttää sovellusta yli 12-vuotiaan lapsen asiointiin, Kähtävä sanoo.

-Lapsen täyttäessä 15 vuotta, tarvitaan potilaslain mukaan suostumus uudelleen.

Ilman suostumuksia lapsen terveysasioiden hoitaminen sovelluksen kautta on haastavaa.

-Jos suostumusta ei ole, emme voi hoitaa lapsen asiaa, jollei lasta itse saada esimerkiksi puhelimeen tunnistautumaan ja antamaan lupaa asioida vanhemman kanssa asiaan liittyen. Jos lupaa ei ole tehty lomakkeella, lapsen tulee tunnistautua ja antaa lupa jokaisella asiointikerralla puhelimessa, puhelut tallennetaan. Chatissa asioita ei voida hoitaa, koska lapsen tunnistautumista ei voida tehdä tarpeeksi luotettavasti. Lomake kannattaa siis ehdottomasti täyttää, jotta kaikki palvelukanavat ovat käytössä vaivattomasti.

Näin 12- ja 15 –vuotiaan lapsesi suostumusilmoitus hoituu mutkattomasti

  • LähiTapiolan TerveysHelppiä käyttävien asiakkaiden tulee täyttää suostumuslomake yli 12-vuotiaiden lastensa asioiden hoitamiseksi, jotta palvelua voidaan antaa TerveysHelpin kautta.

  • TerveysHelpin suostumuslomake ( pdf, 76.8 kB) täytetään ja palautetaan joko Mehiläisen toimipisteeseen tai skannataan täytetty ja allekirjoitettu lomake turvapostia käyttäen  osoitteeseen omamehilainen@mehilainen.fi.

  • Huomioithan, että lomakeessa tulee olla sekä suostumuksen antavan lapsen että huoltajan allekirjoitus