Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Turvallisuus26.4.2019

Lähes puolet suomalaisista voisi harkita sähköauton tai hybridin hankintaa – hinta ja akun kestävyys mietityttävät

Bensiinimoottoriauto on yhä suomalaisten suosikki, mutta ladattava hybridisähköauto tai täyssähköauto on jo monelle harkinnan arvoinen vaihtoehto. LähiTapiolan Arjen katsaus –kyselytutkimus kertoo, että monelle sähköautoa harkitsevalle hinta on oston esteenä.Vertaile ja osta

Vaikka moni on sähköautoista tai hybrideistä kiinnostunut, moni valitsee yhä bensiinimoottorin. Maaseudulla asuvissa on keskimääräistä hiukan enemmän niitä, jotka saattaisivat valita dieselillä käyvän auton. LähiTapiolan johtava liikenneturvallisuuden asiantuntija Markus Nieminen pitää tätä luonnollisena.

- Auto kannattaa valita tarkkaan oman käyttö- ja tilatarpeen mukaisesti. Paljon lyhyehköjä matkoja ajavien kannattaa harkita ladattavaa hybridiä tai täyssähköautoa. Paljon moottoritietä ja pitkää matkaa ajavat valitsevat yleensä kolmesta vaihtoehdosta: bensiini, diesel tai kaasu. Paljon ja pikiä matkoja ajaville diesel on edelleen hyvä vaihtoehto, Nieminen toteaa.

Ladattava hybridisähköauto kiinnostaakin keskimääräistä enemmän pääkaupunkiseutulaisia (55 %). Naisten ja miesten välillä ei ole eroja sähköautojen ja hybridien suhteen, mutta bensiini-, diesel- tai kaasuauto maistuisi selvästi useammalle miehelle.

Sähköauton hinta esteenä

Tutkimuksen perusteella vaikuttaa siltä, ettei suomalaisilla ole asenteellisia esteitä sähköllä toimivia autoja kohtaan. Hankinnan esteet ovat enemmänkin käyttöön liittyviä käytännönläheisiä kysymyksiä. Hankintahinta on yksi merkittävistä sähkö- tai hybridiauton hankinnan esteistä. Jälleenmyyntiarvoa ei pidetä yhtä suurena rasitteena.

- Sähköautojen suhteellisen tuore maihinnousu saattaa osalle olla hankinnan este. Autoihin liittyvä teknologia kehittyy nopeasti, ja jotkut pitävät parempana odotella kehittyneempiä versioita. Myös sähköautojen toimivuus ja sopivuus Suomen olosuhteisiin saattavat mietityttää, Nieminen sanoo.

Moni kyselyyn vastanneista ajattelee Suomen ilmaston asettavan rajoitteita sähköauton toimivuudelle. Pelko toimintasäteen pienenemisestä on yksi käytännön esimerkki tällaisesta rajoitteesta. Akkujen kestävyys ja mahdollisuudet ladata niitä herättävät ainakin tällä hetkellä vastaajissa kysymyksiä.

LähiTapiolan Kantar TNS:llä toteuttaman Arjen katsaus -kyselytutkimuksen tulokset kerättiin 8.-14.2.2019 välisenä aikana. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 15-74 –vuotiasta väestöä.