Siirry suoraan sisältöönSiirry suoraan alatunnisteeseen
Terveys21.9.2018

Minkä ikäiselle lapselle voi hankkia matkapuhelimen? Suomalaiset vastasivat

LähiTapiolan kyselyn mukaan enemmistö suomalaisista hankkisi oman puhelimen jo 7-vuotiaalle lapselle. Puhelinta hankittaessa on hyvä ottaa huomioon myös vakuutukseen liittyvät asiat. Yleisin syy puhelimen rikkoutumiselle on sen tiputtaminen lattialle.

Iso osa suomalaisvanhemmista on sitä mieltä, että kouluun menevälle lapselle voi hankkia oman matkapuhelimen. Tämä ilmenee LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -kyselytutkimuksesta. 42 prosenttia vastaajista sanoo, että 7 vuotta on sopiva ikä ensimmäiselle omalle puhelimelle.
Osa suomalaisista hankkisi puhelimen jo 6-vuotiaalle, osa taas pitää sopivampana sitä, että matkapuhelin hankitaan vasta 8-10-vuotiaalle koululaiselle.

Tutkimuksessa myös ilmeni, että lähes kaikilla kouluikäisillä lapsilla on oma matkapuhelin. 95 prosenttia kouluikäisten lasten vanhemmista vastasi näin.

Vaikka kouluissa on usein käytössä kännykkäkielto ainakin oppituntien aikana, kuljettavat koululaiset puhelinta mukanaan myös koulussa. Siksi onkin tärkeää myös huolehtia riittävästä vakuutusturvasta sekä siitä, että lasta ohjeistetaan pitämään hyvää huolta puhelimestaan.

- Mikäli lapsi rikkoo kännykkänsä koulumatkalla tai koulupäivän aikana, korvataan vakuutuksesta omavastuun jälkeen korjauskulut tai uusi puhelin vanhempien kotivakuutuksessa olevasta irtaimistovakuutuksesta, LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo.

Lapsi kuuluu vanhemman kotivakuutuksen piiriin, mikäli asuu samassa taloudessa tämän kanssa. Jos vanhemmilla on esimerkiksi yhteishuoltajuus ja lapsi asuu vuorotellen molempien vanhempiensa luona, voi korvausta hakea kumman tahansa vanhemman vakuutuksesta.

Yleisin syy rikkoutumiselle lattialle putoaminen

Kotivakuutus kannattaa olla kunnossa siis paitsi kodin myös omaisuusvahinkojen vuoksi. Puhelimen hajoaminen on yksi yleisimmistä irtaimistovakuutuksesta korvattavista asioista.

- Puhelimia menee rikki ja niitä varastetaan pitkin vuotta. Yleisin syy rikkoutumiselle on puhelimen tippuminen maahan tai lattialle ja näitä sattuu tasaisesti läpi vuoden eli esimerkiksi kesällä ei ole havaittavissa piikkiä korvaustilastoissa, Korpelainen sanoo.

LähiTapiolan Laaja ja Loisto -tason kotivakuutuksiin sisältyvät äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot, kuten esimerkiksi rikkoutuminen. Esimerkiksi rikkoutuneen puhelimen korjauksesta tai kokonaan uudesta puhelimesta korvataan omavastuuosuuden jälkeinen osuus.

Tutustu LähiTapiolan kotivakuutukseen tarkemmin täällä.

Ensisijaisesti rikkoutunut elektroniikka kuten puhelimet, tietokoneet ja kalliimmat kamerat korvataan korjauttamalla. Jos korjaaminen ei ole mahdollista tai kannattavaa, maksetaan korvaus uuden vastaavan tuotteen jälleenhankintahinnan mukaan. Omaisuuden ikä vaikuttaa korvauksen määrään, jos esine korvataan uudella.

Vahinkoilmoitusta varten asiakkaan kannattaa selvittää korjauskulut etukäteen. Asiakas saa itse valita paikan, jossa haluaa korjauttaa omaisuutensa. Tarpeen vaatiessa asiakas voidaan myös ohjata LähiTapiolan yhteistyökumppanille.


Arjen katsaus -tutkimukseen osallistui 1040 henkilöä. Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä ja sen toteutti Kantar TNS.