Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen
 • Jäteöljy aiheuttaa tiloilla edelleen riskejä – öljy ei kuulu hakelämmityskeskukseen

  16.9.2021 | Maa- ja metsätalous

  Kaukana ovat ne ajat, kun oli tavallista kaataa jäteöljyjä maahan tai lämmittää sillä kasvihuoneita. Jäteöljy kuuluu aina kierrätykseen ja sen kaataminen maahan tai polttaminen on laitonta.

 • Nyt on jälleen aika varoa maatalouskoneita liikenteessä – risteykset ja nopeuserot vaaran paikkoja

  11.8.2021 | Maa- ja metsätalous

  Kesän työt maatiloilla ovat siinä vaiheessa, että maatalouskoneita ajaa liikenteessä tavallista enemmän. Muuta liikennettä hitaammin ajavat koneet aiheuttavat monille tiellä liikkujille harmaita hiuksia, mutta tärkeintä olisi pitää maltti liikenteessä eikä ainakaan lähteä ohittamaan tiukassa paikassa isoja ja ennakoimattomasti liikkuvia kulkuneuvoja. Kokosimme turvallisuusvinkit myös maatalouskoneen kuljettajalle.

 • Putsaamaton kuivuri on paloriski – seitsemän vinkkiä ennen kuivaamista

  28.7.2021 | Maa- ja metsätalous

  Suomessa syttyy kymmeniä kuivuripaloja vuodessa. Palojen syttymissyy löytyy usein kuivurin putsaamattomasta pannusta ja poistoilmakanavasta. Myös jyrsijöiden katkomat sähköjohdot ovat usein syynä tulipaloon. Kokosimme ohjeet paloriskin pienentämiseksi.

 • Isäntä seisoo navetan ovella.

  Kysely: Maatiloilla menetetään poikkeuksellisen paljon omaisuutta myrskyissä – kymmenet salamaniskut vaurioittavat vuosittain maatilarakennuksia

  14.7.2021 | Maa- ja metsätalous

  LähiTapiolan Arjen Katsaus -kyselyn mukaan lähes kahdeksan kymmenestä maatiloilla asuvista on kärsinyt myrskyjen aiheuttamista vahingoista. Erityisesti kesäaikaan kova myrsky voi myös näkyä kovina salamaniskuina, ja korvausdatan mukaan joka vuosi salamat vaurioittavat noin viittäkymmentä maatilarakennusta. Ennen saapuvaa myrskyä maatiloilla kannattaa siirtää pihoilta mahdollisimman paljon tavaraa suojaan ja sulkea rakennusten ikkunat ja ovet. Varavoimalaitteiden toimivuudesta on syytä huolehtia, koska aika ajoin sähköt menevät poikki.

 • Kesän alku pitää metsänomistajat kiireisinä – laajasti Ruotsissa levinnyt tuholainen voi uhata myös Suomen metsiä

  17.6.2021 | Maa- ja metsätalous

  Kesä on metsänomistajalle kiireistä aikaa. Se tietää puun istutusta, taimien inventointia, hoitotöitä sekä heinän poljentaa. Vähintään kerran vuodessa omassa metsässä on syytä piipahtaa selvittämässä, mitä sille kuuluu. Asiantuntijan mukaan Ruotsin metsiä valtaava kirjanpainaja voi levitä laajasti myös Suomessa, ja sen estämiseksi hyönteisen leviämistä kannattaa pitää tarkasti silmällä ja poistaa ripeästi kuorellinen puutavara sekä vahingoittuneet puut metsästä. Pahimpia kirjanpainajan riskialueita löytyy nyt erityisesti itäiseltä Uudeltamaalta, Keski-Suomesta, Kaakkois-Suomesta sekä Etelä-Savosta.

 • Maalaisjärjen Anna kokeili ensimmäistä kertaa käsisammutinta: ”Sen paino yllätti, muuten oli helppoa”

  17.5.2021 | Maa- ja metsätalous

  YouTubesta tutun Maalaisjärki-kanavan Keisalan tilalla tehtiin paloturvallisuuskartoitus, jossa tilan paloturvallisuusriskejä katsottiin yhdessä asiantuntijan kanssa. Tilalla tarkastettiin muun muassa sähkökeskuksen kuntoa, hakelämmityskeskusta, koneiden turvallisuutta ja palokuorman määrää. Kanavallaan maatilan elämää ja arkea kuvaava Anna Länsisalmi-Keisala pääsi kokeilemaan ensimmäistä kertaa palosammuttimen käyttöä.

 • Huonot sähkölaitteet yksi yleisin maatilapalojen syy – yli 55-vuotiaat maatilayrittäjät eivät pidä niitä yhtä ongelmaisina kuin nuoremmat

  5.5.2021 | Maa- ja metsätalous

  LähiTapiolan maatalousyrittäjille teettämän tutkimuksen mukaan maatilalliset ovat pääasiassa sitä mieltä, että he ovat panostaneet kattavasti tilansa paloturvallisuuteen. Tiloilla on melko vahva luotto siihen, että tiloilla osataan tulipalon sattuessa toimia oikein. Kuitenkin paloturvallisuudessa nähdään haasteita, ja tilastojenkin valossa maatiloilla tapahtuu paloja keskimäärin joka toinen päivä. Eri-ikäisten välillä on eroja siinä, millaisia asioita pidetään paloturvallisuusriskeinä.

 • Maatalousyrittäjistä 40 prosenttia huolissaan tilansa paloturvallisuudesta - Lähes joka kolmas sammuttanut tulipaloa

  15.4.2021 | Maa- ja metsätalous

  Suomalaisista maatilallisista 40 prosenttia on huolissaan tilansa paloturvallisuudesta, ja joka kymmenes viljelijä valittelee ajan puutetta paloturvallisuusasioihin perehtymisessä, selviää LähiTapiolan teettämästä tutkimuksesta. Maatilapalot korostuvat sekä vahinkojen korvaustilastoissa, mutta myös viljelijöiden puheissa, sillä lähes joka kolmas on ollut itse sammuttamassa tulipaloa tilalla.

Lataa lisää