Asuntomurto voi yllättää lomalta palaajan – lue vinkit murtojen ehkäisyyn
5.8.2022 - Turvallisuus
Kesän lomakaudet jättävät asunnot tyhjilleen asukkaiden lähtiessä mökeille ja matkoille, mikä saa murtovarkaat kiinnostumaan. Lomakaudet näkyvätkin murtotilastoissa tyypillisesti piikkinä.
Kesällä suomalaiset viettävät pidempiä aikoja poissa kotoaan, kun lämpimät säät houkuttelevat mökeille ja matkustelemaan. Ihanuutensa lisäksi kesäsesonki tuo mukanaan myös potentiaalisia uhkia, kun murtovarkaat ovat liikkeellä. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselystä selviää, että jopa noin joka kymmenes suomalainen on kokenut asuntomurron. Esimerkiksi väkirikkaalla Uudellamaalla murron on kokenut noin 13 prosenttia asukkaista.
LähiTapiola Uusimaan korvausjohtaja Göran Ahlgrenin mukaan asuntomurtojen yhteydessä varastetaan usein esimerkiksi koruja, rahaa ja muita arvoesineitä, mutta myös työkaluja varastetaan paljon varastotiloista.
- Varastetun omaisuuden lisäksi paljon harmia, lisäkustannuksia ja ylimääräistä työtä aiheuttavat varkaiden jälkeensä jättämä sotku; rikotut ovet, ikkunat ja kaapistot sekä sotketut paikat. Myös esimerkiksi vanhojen, perintönä saatujen esineiden tunnearvoahan ei mikään raha tai vakuutus pysty korvaamaan ja tämän vuoksi vahinkojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sanoo Ahlgren.
Murtoihin varautuminen on osa jokaisen talouden turvallista arkea. Murtojen ehkäisyssä suomalaiset luottavat Arjen katsaus -kyselyn mukaan eniten hyvin perinteisiin keinoihin. Joka neljäs (25 %) pyytää naapuria tai tuttavaa tyhjentämään postilaatikon tai käymään asunnolla silloin tällöin. Noin joka kolmas (29 %) pyrkii pitämään kotinsa asutun näköisenä loman aikana. Jopa 36 prosenttia suomalaisista välttää kertomasta lomamatkoista sosiaalisessa mediassa.
Nämä keinot ovat ehdottoman tärkeitä, mutta murtojen yleisyys kertoo, että suojautumisessa on myös parantamisen varaa. Esimerkiksi noin 20 prosenttia suomalaisista kertoo, ettei tee joko mitään ehdotetuista keinoista tai suojaudu murtojen osalta lainkaan.
Viisi vinkkiä murtovarkauksien ehkäisemiseen
- Hyvät naapuruussuhteet. Naapuri on usein ensimmäinen ihminen, joka huomaa murron jäljet tai epäilyttävän toiminnan pihapiirissä. Siksi naapuruussuhteet kannattaakin pitää mahdollisuuksien mukaan läheisinä. Loman yhteydessä naapurin kanssa voi sopia pihapiirin silmälläpidosta vaikkapa kukkien kastelun tai postien hakemisen yhteydessä.
- Asutun näköinen koti. Asutun näköinen koti ehkäisee tehokkaasti murtoja. Esimerkiksi sisä- ja pihavaloja voi kätevästi ajastaa ajastettavilla pistorasioilla.
- Lukitukset kuntoon. Hyvin lukittuun taloon on vaikeampaa murtautua. Ensisijaista on huolehtia kunnolliset lukot kaikkiin talon ja piharakennusten sisäänkäynteihin. Myös vahvistetut ovet tai ovien varmuuslukot kannattaa ottaa harkintaan osaksi murtoturvallisen kodin suunnittelua. Avaimet ajoneuvoihin ynnä muihin säilytetään turvallisessa paikassa tai mukana matkassa.
- Murtohälyttimet ja niistä kertovat merkinnät. Murtohälyttimien asentaminen voi säikäyttää varkaat pois. Usein jo hälyttimistä kertovat tarrat pitävät varkaat loitolla.
- Yksityisyyden vaaliminen. Lomamatkoista julkisesti kertomista kannattaa välttää, jotta varkaat eivät voi käyttää tietoja tyhjilleen jääneestä asunnosta hyödykseen.
LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 27.5.–3.6.2022 kaikkiaan 1 085 suomalaista. Vastaajat edustavat maan 15–79-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen tilastollinen virhemarginaali on noin 3,0 prosenttiyksikköä suuntaansa.
"Varastetun omaisuuden lisäksi paljon harmia, lisäkustannuksia ja ylimääräistä työtä aiheuttavat varkaiden jälkeensä jättämä sotku; rikotut ovet, ikkunat ja kaapistot sekä sotketut paikat."
Lue lisää kotivakuutuksestamme
Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!
Grilliherkuttelun vaarallinen sivuilmiö: Rasvapalon tukahduttamiseen sammutuspeite ei riitä
4.8.2022 | Turvallisuus
Putsaamattomat ja huoltamattomat grillit aiheuttavat vuosittain kymmenittäin vakavia poloja. LähiTapiolan asiantuntija neuvoo pitämään sammutinta aina lähellä grilliä.
Suomalaiset haluavat jakaa perintönsä perhepiirissä
2.8.2022 | Talous
LähiTapiolan kyselyn mukaan suomalaisille on tärkeää, että oma perintö jää joko lapsille tai lapsenlapsille. Perinnöt ovat kasvamassa, mutta perinnöt kasautuvat yhä selvemmin harvempien käsiin.
Kysely: moni joutunut vähentämään autoilua kallistuneen polttoaineen takia – kokosimme vinkit taloudelliseen ajoon
29.7.2022 | Turvallisuus
Enemmistö suomalaisista on muuttanut auton käyttöään tai ajatuksiaan autoilusta kohonneiden polttoainehintojen takia, selviää LähiTapiolan kyselystä. Keskimäärin autoiluun arvioidaan menevän noin 330 euroa kuukaudesta, mistä energiakulut syövät ison osan. Kokosimme vinkkejä taloudelliseen ajoon.