Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Luvassa hyvin liukasta – näillä keinoin voit välttää kaatumisen pääkallokeleillä

11.1.2022 - Terveys

Lauhtuva sää voi tehdä jalankulkukelistä hyvin liukkaan. Kaatumistapaturmien määrä on tyypillisesti suurin talven alkukuukausina. Kokosimme keinoja, kuinka liukastumisia ja sitä myötä kipeitä tapaturmia voidaan ehkäistä.

Kirpeä pakkassää on monin paikoin Suomessa vaihtumassa lauhaan nollakeliin. Paikoin lämpötila on kipuamassa useamman asteen plussan puolelle. Kun talvisää muuttuu nopeasti tai ilma lauhtuu, muuttuu jalankulkukeli usein hyvin liukkaaksi.

Lähipäivinä voi olla luvassa vaarallisen liukasta eli niin sanottua pääkallokeliä.

- Erityisen varovainen ulkona kannattaa olla niinä päivinä, kun lumen pintaan muodostuu sulamisvettä ja se pääsee jäätymään uudestaan. Myös jään päälle tiivistyvä kosteus voi tehdä siitä hyvin liukkaan. Aamulla liikkeelle lähtiessä liukkautta ei välttämättä huomaa, jos jään päälle on yöllä satanut lunta tai kukaan ei ole vielä ehtinyt hiekoittaa pihaa tai katuja, kertoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Säätilan muutosten lisäksi liukkaus voi yllättää tutuissa ympäristöissä.

- Usein liukastumistapaturmat tapahtuvat kotipihassa tai muuten arkisissa tilanteissa, joissa niitä ei odota. Roskat saatetaan esimerkiksi lähteä viemään tai postit hakemaan tohvelit jalassa tai koira ulkoiluttaa tennareissa. Näinä päivinä kannattaa ainakin laittaa pitävät talvikengät jalkaan, vinkkaa LähiTapiolan kehityspäällikkö Susanna Kallio-Könnö, joka vastaa tapaturmavakuutuksista.

Liukkaus lisää kaatumisia – nyt kannattaa varoa

Liukastumistapaturmat ovat talvikuukausina yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia henkilövahinkoja. Erilaisia kaatumisvahinkoja sattuu sisä- ja ulkotiloissa ympäri vuoden, mutta tammi-helmikuussa kaatumisten määrät tyypillisesti lisääntyvät. Tämä johtuu liukkaista jalankulkukeleistä ja esimerkiksi talviaktiviteeteista.

Tyypillisiä liukastumisista seuraavia vammoja ovat luunmurtumat, venähdykset ja ruhjeet, ja useimmin sattuu käsiin, kylkiin, polviin ja nilkkoihin. Vakavimmat vammat liittyvät usein tilanteisiin, joissa pää osuu kovaan maahan.

- Vahinkotilastojemme mukaan viime vuosina kaatumisvahinkojen määrä on yksittäisinä viikkoina jopa kolminkertaistunut normaalitasosta. Tässä on toki paljon alueellisia eroja, mutta tyypillisesti joka talvi on muutamia päiviä, jolloin on hyvin liukasta, kertoo Määttänen.

Etelä-Suomessa ja rannikkoseudulla liukkautta voi lisätä leuto ja usein nollan tuntumassa sahaava sää. Mannermaassa taas on tyypillisesti pidempiä pakkasjaksoja ja karkeaa lunta.

Kuka vain voi satuttaa itsensä – nuorenkin hyvä varoa

Kaatumistapaturmista aiheutuvia hoitokuluja korvataan esimerkiksi yksityishenkilöiden sairauskulu- ja tapaturmavakuutuksista sekä työnantajien lakisääteisistä ja vapaaehtoisista tapaturmavakuutuksista. Liukastumisten seuraukset ovat usein vakavampia ikäihmisille, joiden kehonhallinta, nivelet ja luusto ovat jo voineet heiketä, mutta myös nuorille ja työikäisille voi kaatuessa sattua pahasti.

Sekä Määttäsellä että Kallio-Könnöllä on omakohtaista kokemusta pahasta liukastumisesta. Toisella meni nilkka, kun jalat lähtivät liukkaalla parkkipaikalla alta, ja toinen loukkasi polvensa kaatuessaan jäisellä terassilla.

- Liukasta jalankulkukeliä ei varmaan monikaan nuori pidä kovin vaarallisena, mutta jos esimerkiksi toinen jalka tai molemmat kädet laitetaan kipsiin, saattaa siinä olla viikkoja toisten avun varassa. Pahiten voi tietysti käydä, jos kaatuessa lyö päänsä. Näillä keleille liikkumiseen on ainakin hyvä varata vähän enemmän aikaa, niin ei kiireen takia käy huonosti, sanoo Määttänen.

- Liukastumistapaturmia on nyt hyvä pyrkiä ehkäisemään siksikin, että koronaepidemian takia päivytyksissä ja sairaaloissa on muutenkin ruuhkaa. Jos voimme varovaisuudella vähänkin helpottaa painetta terveydenhuollossa, on se niin hoitohenkilökunnan kuin meistä jokaisen etu, sanoo Kallio-Könnö.

Näillä keinoilla voit ehkäistä kaatumista liukkailla

  1. Varaa enemmän aikaa matkoihin.
  2. Valitse kengät kelin mukaan. Nastakengät tai liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumista.
  3. Mieti reitti ennalta. Vältä oikopolkuja ja suosi hiekoitettuja katuja.
  4. Huomioi varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
  5. Keskity kävelemiseen – pidä katse irti kännykästä.
  6. Kiinnitä huomiota keliin. Erityisen liukas jalankulkukeli voi olla, jos jään päällä on tuoretta lunta tai vettä, tai kostea maa pääsee jäätymään. Myös tamppaantunut lumi voi olla yllättävän liukas.
  7. Auta osaltasi tai anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Hiekoitus ja lumien poisto auttavat myös muita pysymään pystyssä.

Jos kaadut liukkaalla, voit LähiTapiolan vakuutusasiakkaana olla yhteydessä TerveysHelppi-etälääkäripalveluun. Palvelussa sairaanhoitajat ja lääkärit palvelevat etänä joka päivä kello 7–23. TerveysHelppi on käytössäsi, kun sinulla on LähiTapiolasta lapsi-, sairauskulu-, tapaturma- tai matkavakuutus. Lue lisää TerveysHelpistä.

Lue lisää tapaturmavakuutuksestamme

Kotona ja vapaa-ajalla sattuu paljon hoitoa vaativia tapaturmia, niin lapsille kuin aikuisillekin. Varmista, että saat parhaan hoidon heti, jolloin paraneminenkin alkaa nopeasti.

Lue lisää tapaturmavakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta