Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Yritys tekemässä voittoa? Viimeistään nyt on aika pohtia, miten sitä voisi käyttää henkilöstön palkitsemiseen – bonus vai eläkeratkaisu?

23.11.2021 - Työelämä

Monessa yrityksessä työntekijöitä kiitetään bonuksella, mutta yksi edullisimmista keinoista olisi tarjota vapaaehtoinen ryhmäeläkevakuutus. Maksut voi vähentää yrityksen veroista, eikä palkan sivukuluja tarvitse huomioida.

Useimpien yritysten tilikausi on yhtä kuin kalenterivuosi, joten tähän aikaan vuodesta on hyvä hetki peilata mennyttä ja pohtia tulevaa. Kun tilikausi lähenee loppuaan, alkaa näkymä yrityksen verotettavaan tulokseen olla selkeä.

– Moni yritys haluaa käyttää rahaa henkilöstönsä palkitsemiseen. Ryhmäeläkevakuutus on yksi erinomainen keino osoittaa henkilöstölle välittämistä. Se sitouttaa henkilöstöä tarjoamalla rahanarvoisen edun tulevaan, mikä on myös yritykselle kustannustehokas tapa. Bonuksesta jää tyypillisesti verojen ja palkan sivukulujen jälkeen työntekijälle käteen selkeästi vähemmän kuin mitä yritys alkujaan maksaa, kertoo LähiTapiola Pääkaupunkiseudun myyntijohtaja Assi Kokko.

Maksuista verohyöty yritykselle

Tyypillisesti lisäeläkkeen maksu on yrityksen verotuksessa vähennettävä kulu, eikä siitä makseta palkkaan sidottuja sivukuluja. Maksun määrä voi vaihdella vuosittain ja siinä voidaan ottaa huomioon esimerkiksi yrityksen tulokseen sidottuja tavoitteita, jotka palkitsevat hyvästä vuodesta.

– Monessa yrityksessä vapaaehtoiset eläkeratkaisut myös kiinnostavat tällä hetkellä siksi, että yrityksissä aidosti pohditaan nykyisen eläkejärjestelmämme riittävyyttä tulevaisuuden eläkkeensaajille. Monia mietityttää, riittääkö maksuista tulevaisuuden eläkkeensaajille.

Lisäeläkkeen maksut ovat työntekijälle verovapaa etu ja myös vakuutuksen tuotto kertyy säästämisaikana verovapaasti.

– Vapaaehtoiset eläkeratkaisut ovat kaiken kaikkiaan edullista palkitsemista niin yritykselle kuin työntekijälle. Etu on todella konkreettinen hyöty työntekijälle siinä vaiheessa, kun eläkeikä lähestyy. Ryhmäeläkeratkaisun turvin voi esimerkiksi keventää työskentelyään ennen eläkeikäänsä aloittamalla eläkkeen nostamisen ennen lakisääteistä eläkeikäänsä.

Ryhmäeläkkeen eläkeikä voi olla lakisääteistä eläkeikää alhaisempi, esimerkiksi 60 vuotta.

– Eli työuran loppupäässä työntekijä voi esimerkiksi nostaa muutaman vuoden työnantajan tarjoamaa eläkettä ja aloittaa vasta sitten vanhuuseläkkeensä, Kokko selventää.

Ei pelkästään eläkeikää lähestyville työntekijöille

Kokon mukaan yksi tyypillinen kuvitelma yrityksen vapaaehtoisesta eläkeratkaisusta on, että se kiinnostaisi vain sellaisia yrityksiä, joiden työntekijät ovat iältään vanhempia. Näin ei ole.

– Tämä kyllä kiinnostaa kaikenlaisia yrityksiä. Mitä nuorempi työntekijä on, sitä vähemmän eläkkeeseen tarvitsee sijoittaa, koska korkoa korolle -ilmiö ehtii vaikuttaa. Vanhemmalle työntekijälle sijoitetut summat ovat huomattavasti suurempia. Asiakas voi toki itse valita sen riskin, jolla sijoituksia tehdään.

Halutessaan tarjottuun etuun voi kirjata esimerkiksi reunaehtoja työsuhteen pituudesta.

– On siis mahdollista määritellä, että työntekijän on oltava esimerkiksi kolme vuotta työnantajan palveluksessa, ja jos vaihtaisi työpaikkaa ennen tätä, ei hän saisi eläkesäästöjään mukaansa.
Ryhmäeläkeratkaisu toimii myös eräänlaisena henkivakuutuksena, mikä saattaa helposti siitä puhuttaessa unohtua.

– Eli jos henkilö menehtyy, eläkkeeseen sijoitetut varat menevät hänen edunsaajalleen, jonka voi itse nimetä. Ryhmäeläke tarjoaa siis turvan myös tällaisessa tilanteessa, Kokko kertoo.

Esimerkkilaskema: Näin eurot näkyvät eläkeläisen tuloissa

Työnantaja ottaa kahden hengen ryhmälle lisäeläkevakuutuksen, jossa vuosittain kummallekin maksetaan kuukauden palkkaa vastaava maksu eläkesäästöön, tässä esimerkissä 3 600 euroa vuodessa.
Esimerkin Ilkka on syntynyt vuonna 1980 ja Minna vuonna 1965. Kumpikin aloittaa lisäeläkkeen nostamisen 65-vuotiaana ja nostaa sitä elinikäisesti.

Kuukausittaisten eläkkeiden määrät olisivat seuraavat:

Työntekijä Ilkka (s. 1980)
Tuotto-oletuksella 2 % kuukausittaisen eläkkeen määrä olisi noin 300 euroa.
Tuotto-oletuksella 5 % kuukausittaisen eläkkeen määrä olisi noin 630 euroa.

Työntekijä Minna (s. 1965)
Tuotto-oletuksella 2 % kuukausittaisen eläkkeen määrä olisi noin 150 euroa.
Tuotto-oletuksella 5 % kuukausittaisen eläkkeen määrä olisi noin 230 euroa.

Lue lisää ryhmäeläkevakuutuksesta sivuiltamme tämän linkin takaa.
Artikkelin luvut ja esimerkit ovat suuntaa antavia ja käsittelevät LähiTapiola Henkiyhtiön maksuperusteista TOP-ryhmäeläkevakuutusta. Tiedot perustuvat vuoden 2020 tilanteeseen.

3 syytä täydentää henkilöstön turvaa

Terveenä ja hyvinvoivana tehty työpäivä on sekä työntekijälle että yritykselle arvokas. Sinunkin yrityksellesi on ratkaisu, joka suojaa ja vahvistaa ihmisiäsi, estää vahinkoja tapahtumasta ja auttaa henkilöstöäsi palautumaan niistä mahdollisimman nopeasti ja hyvin.

Lue lisää