Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiolan pääekonomisti: Osakeriski kannattelee edelleen – Talouksien kiivain kasvuvauhti on tasaantumassa

15.9.2021 - Talous

LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti Jari Järvinen arvioi LähiTapiolan Sijoitusillassa, että noususuhdanteen huippu on jäämässä tähän vuoteen. Järvinen nimeää neljä riskitekijää, jotka toteutuessaan voisivat aiheuttaa huomattavan myyntiaallon rahoitusmarkkinoilla. Järvisen mukaan pitkäaikaiselle sijoittajalle tärkeintä on pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa.

Vuosi 2021 on osoittautumassa hyväksi sijoitusvuodeksi, etenkin osakemarkkinoilla. Rahaa on markkinoilla yhä huomattavan paljon, korot ovat matalat ja siksi riskiä kannattaa painottaa. Myös useiden teollisuusmaiden talouksissa kehitys on ollut hyvää. Koronapandemian aiheuttamasta shokista elpyminen on ollut jopa ennakoitua nopeampaa.

LähiTapiola Varainhoidon pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen arvioi LähiTapiolan Sijoitusillassa, että ensi vuonna tuskin enää nähdään yhtä kiivasta talouskasvua. Suhdannehuippu ylitetään tänä vuonna. Katso koko Sijoitusillan tallenne täältä.

-Meillä on edelleen teollisuusmaissa elpyminen käynnissä, mutta se ei ole enää niin vahvaa kuin se oli vuosi sitten tai alkuvuonna. Ikään kuin se suurin kasvuvaihe olisi jäämässä taakse. Tämä ei kuitenkaan tarkoita isompaa dramatiikkaa rahoitusmarkkinoille, mutta paras myötätuuli näyttäisi olevan nyt takana, Järvinen arvioi.

Suurin jännityksen aihe sijoittajille ja rahoitusmarkkina-asiantuntijoille on, missä vaiheessa vahvistuva suhdannenäkymä todella kääntyy heikkeneväksi. Suunnan muutos tarkoittaisi sitä, että riskillisimmissä omaisuusluokissa, kuten osakkeissa, myötätuuli vaihtuisi vastaiseksi.

- Vielä emme kuitenkaan ole siinä vaiheessa vaan talouden hyvä suhdanne jatkuu. Ehkä huippuvuosi jäänee tähän vuoteen ja kasvu ensi vuonna hidastuu. Myös sen inflaation pitäisi tulla ensi vuonna alaspäin. Tuoreimmat Yhdysvaltain kuluttajahintainflaatioluvutkin kertovat siitä, että hiljalleen inflaatiovauhti on hidastumassa ja vastaa keskuspankkiarvioita siitä, että kysymyksessä on ollut tilapäisistä asioista.

Neljä keskeistä riskiä on ilmassa

Järvinen nostaa rahoitusmarkkinoiden edelleen jatkuvan hyvän kehityksen estäjiksi neljä keskeistä riskitekijää. Niistä ensimmäinen on rahoitusmarkkinoiden ja reaalitalouden sisältä nousevat tekijät: inflaatio, Yhdysvaltain keskuspankki Fedin rahapolitiikka sekä mahdolliset rahoitusmarkkinoiden kuplat.

- Nämä kaikki liittyy toisiinsa siten, että jos inflaatio osoittautuu odotettua sitkeämmäksi ja pysyvämmäksi, sitä ei missään nimessä ole hinnoissa. Se olisi yllätys ja sillä olisi vaikutuksensa myös Yhdysvaltain rahapolitiikkaan. Mikäli korot nousisivat ennakoitua nopeammin, näkisimme, miten korkeat arvostustasot osakemarkkinoilla kestäisivät korkeammat korot. Nyt kaikki on hinnoiteltu riskittömän koron mukaan, joka nyt on poikkeuksellisen matala.

Järvinen ei kuitenkaan näe, että inflaatiolla olisi perusteita jäädä pysyvästi korkealle. Järvisen mielestä etenkin Yhdysvalloissa selvästi kiihtyneen inflaation taustalla ovat sykliset, kustannusperusteiset tekijät. Jos inflaatiota katsotaan pidemmälle vuosienkin päähän, esimerkiksi väestön ikärakenne teollisuusmaissa sekä teknologinen kehitys toimivat vastavoimina inflaation kiihtymiselle.

Toisena riskitekijänä Järvinen näkee poliittisen riskin, etenkin Kiinassa. Kyse on enemmänkin oikeusvaltioperiaatteesta, jota Kiinassa koetellaan. Lehdistöön, sananvapauteen, riippumattomaan oikeuslaitokseen sekä oikeuteen omistaa on Kiinassa kohdistunut huomattavaa painetta.

- Kiinassa näissä asioissa on toki menty eteenpäin, mutta nyt tuntuu siltä, että otetaan pari askelta takaisinpäin.

Koronasta puhuminen tuskin loppuu tänä vuonna, vaikka useissa maissa koronarajoituksia on höllennetty huomattavasti ja taloudet ovat päässeet avautumaan. Järvisen mielestä edelleen sijoittajien kannattaa varautua siihen, että koronapandemiassa tulee joitakin takapakkeja.

- Neljänneksi riskiksi nostaisin sijoittajapsykologian. Voi sanoa, että rahaa on paljon liikkeellä ja velkavipua käytetään paljon. Tilanne, jossa kurssit laskisivat 10-20 prosenttia, voisi käynnistää laumakäyttäytymisen sijoittajissa ja näin samanaikaisesti alettaisiin myymään arvopapereita ja näin velkavipu voisi tuottaa ongelmia.

Järvisellä on selkä viestiä pitkäaikaiselle sijoittajalle: omassa sijoitussuunnitelmassa kannattaa nyt pysyä.

- Yksittäisen sijoittajan kannalta jälleen kerran oma sijoitussuunnitelma ja siinä pysyminen on avain menestykseen vaikeinakin aikoina.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää