Pentubuumi näkyy vakuutusyhtiössä – kokosimme vinkit pennun terveyden tueksi
13.7.2021 - Terveys
Korona-aikana yhä useampaan kotiin on ilmestynyt koiranpentu. Pentubuumi on lisännyt lemmikkivakuutusten kysyntää ja samalla lisännyt myös eläinlääkäriasiointia.
Vuoden 2021 tammi-huhtikuussa LähiTapiolan asiakkaat ovat ottaneet lemmikkivakuutuksia jopa 50 % enemmän kahden edellisvuoden alkuun verrattuna. Etäeläinlääkäripalvelu LemmikkiHelpissä pentubuumi näkyy terveydellisten yhteydenottojen määrän kasvuna.
- Erityisesti koirien suosio on kasvanut korona-aikana. Uuden pennun omistajat kysyvät tukea hyvinkin laajasti erinäisiin terveysasioihin. Usein pentu on syönyt jotain ei-syötäväksi tarkoitettua ja omistaja haluaa ammattilaisen mielipiteen hoidontarpeesta ja ohjeet, kuinka toimia. Tänä keväänä on ollut erityisen paljon hyttysistä ja mäkäräisistä aiheutuneiden paukamien hoitoon liittyviä yhteydenottoja, joissa etälääkäri arvioi hoitosuunnitelman esimerkiksi kortisonivoiteiden käyttötarvetta, kertoo LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelusta vastaava palvelupäällikkö Hanna Kähtävä LähiTapiolasta.
Kesän kynnyksellä koirien monet ajankohtaiset terveysasiat liittyvät kuumuuteen, sopimattomien ruokien syömiseen, kohtaamisiin luonnossa hyönteisten, punkkien ja jopa kyykäärmeiden kanssa. Kesän helteillä kannattaa tarkistaa, että pennulle on aina tarjolla varjoa ja raikasta vettä. Pennut ovat aikuisia koiria herkempiä lämmön vaikutuksille.
Lue lisää: Kesäreissulle lemmikin kanssa? Vältä nämä riskit mökillä ja luonnonhelmassa | LähiTapiola (lahitapiola.fi)
Hoitokulut voivat yllättää
LähiTapiolan lemmikkivakuutusten kehityspäällikkö Tiina Ala-Outinen arvioi suomalaisten olevan melko hyvin varautuneita pennun hankintaan liittyviin kysymyksiin.
- Isoimmat päätökset tehdään koiraa valitessa ja erityisesti koirarodun valintaan kannattaa perehtyä. Jos koiran rotu on lähtökohtaisesti esimerkiksi aktiivinen paljon liikuntaa vaativa, niin se ei välttämättä sovellu perheeseen, jossa toivotaan rauhallista vähemmän liikuntaa kaipaavaa seurakoiraa, hän kertoo.
Ala-Outisen mukaan osan koiranomistajista yllättävät koiran terveydenhuollon kustannukset. Vakuutusyhtiössä törmätään säännöllisesti tilanteisiin, jossa vakuutustarpeeseen herätään vasta, kun lemmikillä on jo jokin sairaus tai sairauden oire. Pennun sairastuessa hoitokulut voivat nousta jopa tuhansiin euroihin, joten eläinlääkärikuluihin on hyvä varautua ennakoivasti vakuutuksella tai säästämällä muuten.
Lue lisää: Oletko hankkimassa koiraa? Huomioi nämä seikat rodun valinnassa
Vinkkejä pennun terveyden tueksi
- Sopivasti liikuntaa, ruokaa ja lepoa. Ylipainoisen pennun luusto ja nivelet altistuvat ylirasitukselle ja ylipaino kasvuvaiheessa voi aiheuttaa elinikäisiä tuki- ja liikuntaelinten ongelmia. Pennun on hyvä antaa liikkua ja leikkiä sen oman halun mukaan, mutta liian pitkät lenkit häiritsevät pennun tervettä kasvua. Pennun ruokinnan tulee olla laadukasta ja monipuolista vitamiinien ja hivenaineiden saamiseksi. Ohjeita turvalliseen ja monipuoliseen ruokintaan kannattaa kysyä eläinlääkäriltä tai eläintarvikemyymälästä.
- Koiranpennun terveydentilaa tulee seurata ja muutoksiin reagoitava herkästi. Terve koira virtsaa usean kerran päivässä, ulostaa 1-3 kertaa päivässä kiinteää ruskeaa ulostetta, ei kutise, ei onnu ja haluaa liikkua, leikkiä ja nukkua. Terveen koiranpennun korvakäytävä on siisti ja puhdas ja silmät kirkkaat. Pennun terveyden seuraaminen ja huolehtiminen ovat omistajan vastuulla ja perusasioihin kuuluu myös esimerkiksi tavanomaisten rokotusten ottaminen ja pennun loislääkityksistä huolehtiminen eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaan.
- Koulutus. Pennun totuttaminen muihin ihmisiin ja koiriin sekä perusasioiden, kuten hihnassa kulkemisen opettaminen, ovat tärkeä osa vastuullista koiran kasvatusta.
- Vakuutuksen valinta. Mahdollisimman kattavan vakuutusturvan saamiseksi vakuutus kannattaa huolehtia voimaan jo ennen kuin pentu haetaan kotiin kasvattajalta. LähiTapiolan koiran ja kissan eläinlääkärikuluvakuutuksiin sisältyy LemmikkiHelppi-palvelu, johon sisältyy myös etäeläinlääkärinvastaanotto. Palvelu tarjoaa myös apua ja oppia erinäisten yleisten vaivojen hoitoon ja tukea lemmikin itsehoitoon.
- Lemmikinomistajan lääkekaappi. Lemmikin lääkekaapista olisi hyvä löytyä erilaisten suolisto-oireiden kotihoitoon käytettävät lisäravinteet, puhdistusaine haavojen puhdistamiseen ja lämpömittari. Tämän lisäksi olisi hyvä löytyä ainakin lääkehiiltä sekä jotain oksettavaa liuosta, suolaliuosta (voi käyttää esimerkiksi silmien puhdistamiseen) sekä sidetarpeita haavojen hoitoon. Tarpeen voivat olla myös esimerkiksi punkkipihdit. Myös koirille sopiva kipulääke, erilaiset silmä- ja korvapuhdisteet, tassuvoide pienten ihovaurioiden hoitoon sekä kesä aikana ennalta ehkäisevästi käytettävät punkkikarkotteet ja -lääkkeet ovat käteviä.
- Yhteystiedot hätätilanteiden varalle niin kotona, mökillä kuin reissussakin. Paikallisen päivystävän eläinlääkärin puhelinnumero akuuttien hätätilanteiden varalle olisi syytä olla tallennettu puhelimeen.
Lue lisää: Paljonko koiran hankinta maksaa? Koira ei ole heräteostos vaan vuosien suhde
LähiTapiolan eläinvakuutusasiakkaat voivat lemmikin sairaus- ja tapaturmatilanteissa kääntyä myös etäeläinlääkärin puoleen. LemmikkiHelppi-palvelussa eläinlääkärit päivystävät päivittäin kello 7–23. He selvittävät lemmikin terveystilanteen ja ohjaavat tarvittaessa jatkohoitoon klinikalle. LemmikkiHelpin saat käyttöösi, kun koirallasi tai kissallasi on LähiTapiolassa eläinlääkärikuluvakuutus. Sovellusta voit käyttää lemmikkihelppi.lahitapiola.fi tai voit ladata sen maksutta kännykkään Google Play -kaupasta tai App Storesta.
"Isoimmat päätökset tehdään koiraa valitessa ja erityisesti koirarodun valintaan kannattaa perehtyä. Jos koiran rotu on lähtökohtaisesti esimerkiksi aktiivinen paljon liikuntaa vaativa, niin se ei välttämättä sovellu perheeseen, jossa toivotaan rauhallista vähemmän liikuntaa kaipaavaa seurakoiraa."
Lemmikkivakuutus
Eläinvakuutus takaa koirallesi tai kissallesi parhaan mahdollisen hoidon sairastumisen tai tapaturman yllättäessä.
Vuokra-asunnossa vahinkoja voi joutua korvaamaan myös vuokranantaja – vuokranantajan kahdeksan tarkistettavaa asiaa
12.7.2021 | Turvallisuus
Vuokra-asunnoissa sattuvien vahinkojen korvausvastuu voi yhtä hyvin olla vuokranantajalla. Kokosimme listan vuokranantajan tarkistettavista asioista vuokra-asunnossa.
Kysely: Lähes puolet työelämässä olevista pitää koronan suurimpana vaikutuksena vuorovaikutuksen vähentymistä – myös työmäärä ja uupumus lisääntyneet merkittävästi
7.7.2021 | Työelämä
LähiTapiolan Arjen Katsaus -kyselyn mukaan suomalaisten työelämässä olevien mielestä korona-ajan suurin vaikutus työntekoon ja arkeen on ollut vuorovaikutuksen vähentyminen (45 %). Yli neljäsosa työelämässä mukana olevista suomalaisista on sitä mieltä, että ihmisten työhyvinvointi on heikentynyt ja melkein yhtä moni heistä mainitsee uupumisen lisääntyneen.
LähiTapiolan vahinkotilasto: polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuina
6.7.2021 | Turvallisuus
Polkupyörävarkauksien kuumin sesonki on käsillä. LähiTapiolan vahinkotilastojen perusteella polkupyöriä varastetaan eniten heinä-elokuun viikonloppuina. Pyörävarkauksien määrään vaikuttaa niiden kysyntä Suomen markkinoilla. Sähköpolkupyörien yleistyminen näkyy varkaustilastoissa uutena ilmiönä.