Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Yrittäjä, olisiko aika katsoa vakuutuksesi kuntoon?

23.4.2021 - Työelämä

Tyttö tekee etätöita.

Useilla toimialoilla korona-aika on haastanut yrittäjien talouden, ja monet ovat joutuneet turvautumaan omiin säästöihin. Yrittäjän henkilöturvan rakentaminen alkaa aina lakisääteisistä vakuutuksista, joilla luodaan sosiaaliturvan perusta. Sosiaaliturvan tarkoituksena on kattaa minimitoimeentulo poikkeavissa tilanteissa.

Lakisääteinen turva tarkoittaa tyypillisesti YEL-vakuutusta. Se pitäisi aina mitoittaa vastaamaan todellista yrittäjän työtuloa. Lakisääteinen turva takaa saman turvan ja ehdot kaikille, eikä vakuutettuja erotella iän, sukupuolen, pituuden, painon, terveydentilan tai ammatin mukaan. Lakisääteistä turvaa suositellaan täydennettäväksi vapaaehtoisilla vakuutuksilla, jotka kannattaa valita oman tarpeen mukaisesti.

Oman työkyvyn heikentyminen on yrittäjälle merkittävä riski. Jos kohdalle osuu pitkä sairausloma tai työkyvyttömyys, näkyy se yrittäjän ja hänen perheensä elintasossa. Kelan tietojen mukaan yrittäjät saavat sairauspäivärahaa harvemmin kuin palkansaajat, mutta sairauspäivärahakaudet ovat pidempiä.

- Yrittäjille pitkittynyt sairausloma voi olla palkansaajaa vakavampi taloudellinen haaste, koska yrittäjällä ei ole aluksi palkallista sairauslomaa, ja yrittäjien lakisääteisen perusturvan pohjana oleva YEL-työtulo on usein alimitoitettu eikä muuta puskuria välttämättä ole, kertoo LähiTapiolan asiantuntija Tuomo Mikolanniemi.

Yrittäjälle liiketoiminnan menestyksen ja omien tulojen välinen yhteys korostaa vakuuttamisen tärkeyttä. Liiketoiminta vaikuttaa oman tulotason lisäksi myös terveyteen - jos liiketoiminta sakkaa, riski esimerkiksi uupumiseen ja työkyvyttömyyteen kasvaa.

Näillä yrittäjän vakuutuksilla turvaat omaa taloutta:

 • Tapaturmavakuutus yhdessä YEL-vakuutuksen kanssa muodostaa sosiaaliturvan perustan. Se korvaa yrittäjille sattuvien tapaturmien ja ammattitautien aiheuttamia kuluja ja ansionmenetystä. Yrittäjien tapaturmavakuutus on korvauspiiriltään laajin vapaaehtoinen tapaturmavakuutus.
 • Sairaus-, sairauskulu- ja matkavakuutukset varmistavat sinulle laadukkaan ja oikea-aikaisen hoidon ja korvaukset.
 • Toimeentulon vakuutuksilla varmistavat oman ja läheistesi toimeentulon vakavan sairauden, työkyvyttömyyden tai kuoleman varalta.
 • Eläkevakuutus vaikuttaa eläkkeesi lisäksi Kelan myöntämien päivärahojen määrään ja työttömyysturvaan.
 • Vapaaehtoinen eläkevakuutus täydentää lakisääteistä eläkettäsi.

Turvaa yrityksesi yllättävät vahingot yrityksen vakuutuksilla:

 • Kybervakuutus on vakuutuksen ja palvelun kokonaisuus, jonka avulla yrityksesi saa opastusta, apua ja korvauksen kyberhyökkäyksen aiheuttamista kustannuksista.
 • Omaisuusvakuutuksella voit varautua yllättävän vahingon varalle (esim. palo, vesivahinko, ilkivalta).
 • Keskeytysvakuutuksella voit varautua yrityksen toiminnan keskeytymiseen.
 • Kiinteistövakuutuksella voit varautua mm. palon, vuodon ja murron varalle.
 • Oikeusturvavakuutuksella voit vakuuttaa riitojen tai rikosasioiden lakikuluja.
 • Ajoneuvovakuutuksella voit vakuuttaa kaikki yrityksesi käytössä olevat ajoneuvot.
 • Vastuuvakuutuksella voit vakuuttaa yrityksen toiminnasta aiheutuneet henkilö- ja esinevahingot, lisäksi on vastuuvakuutuksia, joilla varaudut yrityksen varallisuusvahinkoihin.

Saat vakuutuskokonaisuutesi suunnittelun nopeimmin alulle, kun jätät meille yhteydenottopyynnön. Olemme sinuun yhteydessä, jotta voimme kartoittaa yhdessä vakuutustarpeesi ja räätälöidä sinulle sopivan vakuutusratkaisun.

Henkilöston täydentävä turva

Terveenä ja hyvinvoivana tehty työpäivä on sekä työntekijälle että yritykselle arvokas.

Lue lisää

Yrittäjän henkivakuutus

Yrittäjä varmista taloudellinen toimintakykysi. Ota henkivakuutus vakavavan sairauden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalle.

Tutustu

Yrittäjän työkyky

Työkykypalvelu on kokonaisvaltainen ratkaisu, parantamaan työkykyä ja tuottavuutta kiinteällä vuosimaksulla.

Lue lisää

Yrittäjien tapaturmavakuutus

Yrityksen tärkein voimavara on yrittäjä itse. Vapaaehtoisella Yrittäjien tapaturmavakuutuksella saat kattavan turvan.

Tutustu