Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Näin suomalaiset varautuvat liukkauteen – ”Lumi voi yllättää kävelijän myös sisätiloissa”

2.2.2021 - Turvallisuus

Enemmistö suomalaisista varautuu tavalla tai toisella liukkauteen, mutta silti kaatumistapaturmia sattuu tuhansia vuosittain. LähiTapiolan kyselyssä joka viides kertoo välttävänsä ulkoilua hyvin liukkaina päivinä. Vaikka liukkaus voi yllättää iästä riippumatta, enemmän se mietityttää varttuneempia.

Tänä vuonna talvikeleistä on saatu nauttia kautta Suomen. Samalle se on tarkoittanut myös sitä, että liukas jalankulkusää on tullut useimmille tutuksi. Kysyimme suomalaisilta keskellä tammikuun liukkaita päiviä, vaikuttaako liukkaus jollain tapaa heidän toimintaansa tai liikkumiseensa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan yli puolet, 52 prosenttia, suomalaisista varaa liukkailla matkoihin enemmän aikaa. Yleistä on myös kiinnittää huomiota jalkinevalintaan: yli kolmannes (40 %) kertoo valitsevansa liukkaalla aina mahdollisimman pitävät kengät tai on hankkinut nasta- tai kitkakengät tai kenkiin liukuesteet (38 % vastaajista). Moni pyrkii myös valitsemaan auratun tai hiekoitetun reitin (39 %), seuraa tarkemmin sääennusteita ja varoituksia (35 %) ja välttää pyöräilyä (28 %).

Lähes joka viides, 19 prosenttia, vastaajista kertoo, että he pyrkivät ylipäätään välttämään ulkoilua ja liikkumista hyvin liukkaina päivinä. Yli 65-vuotiaista vastaajista näin tekee joka kolmas, kun nuoremmissa ikäluokissa se on harvinaisempaa. Ylipäätään tuloksista nousee esiin, että varttuneemmissa ikäryhmissä kaikenlaiset varautumiskeinot ovat pari-kolmekymppisiä yleisempiä, ja naiset varautuvat liukkauteen paremmin kuin miehet.

Vain kymmenys vastaajista kokee, ettei talven liukkaus vaikuta heidän toimintaansa millään tapaa.

- Kaikki tietävät tunteen, kun jalat meinaavat lähteä alta. Talvella kaatumisriski kasvaa myös ihan tutuissa ympäristöissä. Kotipihassa jää voi yllättää lumen alla tai tasapaino mennä lumitöissä. Kaupungissa kaatumisia sattuu tilanteissa, joissa jalkakäytävä on lumen peitossa ja kierretään liukkaan autotien kautta. Myös jalkineiden mukana sisätiloihin kulkeutuva lumi voi yllättää: esimerkiksi kauppojen sisäänkäynnit ovat talvella usein hyvin liukkaita, sanoo LähiTapiolan korvauspalveluiden asiantuntija Sari Laakso.

Tuhansia tapaturmia talvikaudella

Liukastumistapaturmat ovat talvikuukausina yksiä yleisimpiä vakuutusyhtiöiden korvaamia henkilövahinkoja. Kaikkiaan niihin tarvitsee Suomessa hoitoa vuosittain kymmeniätuhansia henkilöitä. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että noin 4 600 potilasta on vuosittain vuodeosastohoidossa ja noin 11 000 potilasta avohoidossa talviliukastumisesta johtuvan tapaturman takia.

Yleisimmin liukastuessa loukkaantuu käsi, kylki tai nilkka, ja vammat ovat tyypillisesti luunmurtumia, venähdyksiä ja ruhjeita. Pahimmillaan kaatuminen voi kuitenkin aiheuttaa kallovamman ja viedä jopa hengen. Iäkkäillä ihmisillä seurauksia voi pahentaa heikentynyt kehonhallinta ja hauraampi elimistö.

- Liukkauteen varautuminen ei kuitenkaan ole ikä- vaan olosuhdekysymys. Talvisin kaatumistapaturmia sattuu yleensä hyvin paljon työmatkalaisille. Tänä koronatalvena työmatkoja on vähemmän, mutta varovaisuuden merkitys korostuu ulkoillessa ja ulkoliikunnassa, kun mahdollisuuksia sisäliikuntaan on vähemmän, sanoo Laakso.

Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin myös, kuinka hyvin suomalaiset yleensä kokevat olevansa perillä siitä, onko ulkona liukas keli. Selvä enemmistö, yhteensä 91 prosenttia vastaajista, kertoi, että he useimmiten tai melko usein tietävät, onko ulkona liukasta. Kouralliselle vastaajia liukkaus tulee kuitenkin melko usein tai melkein aina yllätyksenä.

- Liukkaus saattaa yllättää etenkin säätilan muutosten yhteydessä. Esimerkiksi jos pakkanen lauhtuu nopeasti tai lämpötila nousee plussan puolelle, voi maan pintaan muodostunut kosteus tehdä sen hyvin liukkaaksi. Samoin jään päälle satanut lumi tai näkyvyyttä heikentävä lumimyräkkä lisäävät usein käyntejä terveyskeskuksissa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 15.–21. tammikuuta 1 027 henkilöä. Vastaajat edustavat Suomen 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja tulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

Kuusi keinoa ehkäistä kaatumista liukkaalla

  1. Varaa enemmän aikaa matkoihin.
  2. Valitse kengät kelin mukaan. Nastakengät tai liukuesteet ehkäisevät tehokkaasti kaatumista.
  3. Mieti reitti ennalta. Vältä oikopolkuja ja suosi hiekoitettuja katuja.
  4. Huomioi varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
  5. Keskity kävelemiseen – pidä vähintään katse irti kännykästä.
  6. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Hiekoitus ja lumien poisto auttavat myös muita pysymään pystyssä.

Jos tapaturma tai sairaus yllättää, voit LähiTapiolan vakuutusasiakkaana ottaa yhteyttä TerveysHelppiin. Palvelussa sairaanhoitajat ja lääkärit palvelevat etänä joka päivä kello 7–23. TerveysHelppi on käytössäsi, kun sinulla on LähiTapiolasta lapsi-, sairauskulu-, tapaturma- tai matkavakuutus.