Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Sijoittajan ilmainen lounas on kattaus useaa lajia ja aikaa – laajan hajautuksen varainhoitaja ”sijoittaminen kuuluu kaikille”

8.1.2021 - Talous

Koronakeväänä jopa laajasti hajauttanut sijoittaja oli ymmällä. Lähes kaikki omaisuusluokkien hintakehitys näytti vain yhteen suuntaan, alaspäin. Salkunhoitaja Teemu Rastas kuitenkin muistuttaa, että kehitys on hyvin harvinaista. Laajasti hajauttava sijoittaja hyötyy kuitenkin pitkällä aikavälillä.

Sanotaan, että ilmaisia lounaita ei ole. Paitsi sijoittamisessa tarjotaan yksi: hajauttamalla. Sijoittamisen tunnettu hokema kertoo, että sijoittamalla useampaan eri sijoituskohteeseen, toimialaan, maantieteelliseen alueeseen ja tasaisin väliajoin sijoittamisen riski pienenee ja tuottoa voi syntyä laskujenkin aikana.

Koronakriisin riehuessa pahimmillaan viime keväänä oli hetki, jolloin hajautuksen superammattilaisellakin oli mennä sormi suuhun. Laajan hajautuksen varainhoitosalkkuja LähiTapiolassa hoitava salkunhoitaja Teemu Rastas sanoo, ettei ole nähnyt vastaavaa. Rahoitusmarkkinoilla kaikilla omaisuusluokilla oli vain yksi suunta, alaspäin. Jopa sijoittajien todellisena turvasatamana pidetyn kullankin hinta laski.

- Pahin hetki kesti kuitenkin aika vähän aikaa. Toisaalta pääomasijoitukset ja kiinteistösijoitukset pärjäsivät melko hyvin, koska ne käyttäytyvät hitaammin ja lasku niissä ei tullut samanaikaisesti. Ne arvostetaan harvemmalla syklillä. Toki koronan aiheuttamat haasteet näkyivät niissäkin, mutta harvemmalla syklillä, Rastas kertaa viime kevään tapahtumia.

Teemu Rastas on hoitanut laajan hajautuksen varainhoitosalkkuja koko niiden olemassa olon ajan. Lue lisää varainhoitosalkuista täältä.

Miten kannattaa hajauttaa?

Rastaan mielestä jokaisen sijoittajan kannattaa hajauttaa. Toki ne, joilla on kristallipallo ja ennalta tieto tuottavista sijoituskohteista, heille hajauttaminen on turhaa. Mutta valtaosalla sijoittajista näin ei ole ja siksi hajauttaminen on tärkeää.

-Nimenomaan kannattaa tehdä niin, että sijoituskohteita on useampia. Jos tykkää sijoittaa esimerkiksi osakkeisiin, kannattaa salkussa olla useampia osakkeita ja nimenomaan niin, että osakkeet olisivat eri toimialoilta ja ehkä myös maantieteellinen hajautuskin olisi mukana. Siinä mielessä usein rahastot antavat hyvän ratkaisun, kun jo yhdelläkin rahastolla saa hyvän hajautuksen. Yksittäisessä rahastossa sijoituskohteita voi olla esimerkiksi 30-40. Indeksirahastoissa kohteita on vielä enemmän, kun kohteena on esimerkiksi kaikki indeksin osakkeet.

Korot tuovat tasapainoa salkkuun ja siksi joku osa pääomasta kannattaisi sijoittaa korkoihin. Pitkän sijoitusajan omaavilla nuorilla voi Rastaan mielestä olla perusteluakin painottaa pelkästään osakkeita, joiden tuotto-odotus on esimerkiksi korkoja korkeampi. ”Toki riskiäkin on enemmän, mutta hyvällä hajautuksella sitä saa madallettua”, Rastas muistuttaa.

- Jos haluaa vakaampia ratkaisuja, korkosijoittaminen on hyvä vaihtoehto. Toki harva yksityissijoittaja pystyy suoraan ostamaan joukkolainoja, kun pääoman tarve niissä on suuri. Näin rahastot tarjoavat jälleen hyvä vaihtoehdon.

Jos salkkuun haluaa vaihtoehtoisia sijoituksia, kuten kiinteistö- ja pääomasijoituksia, haasteena yksityissijoittajalle usein on suuri pääoman tarve.

- Esimerkiksi jos ostat yhden sijoitusasunnon, se voi olla yksittäisenä sijoituksena iso mutta salkkusi ei sen myötä ole kovin hyvin hajautettu.

Pääomasijoituksiin voi taas yksityissijoittajilla olla todella vaikea päästä käsiksi.

Rastaan mielestä mielenkiintoa tunteva sijoittaja voi hyvin kasata osakesalkun itsekin. Sen sijaan korko-, kiinteistö- tai pääomasijoituksia varten moni tarvitsee esimerkiksi rahastoa. Rahastot tai varainhoitosalkut ovat useimmille käteviä vaihtoehtoja, sillä niissä saa kerralla laajan hajautuksen ja omaisuusluokkiin pääsee käsiksi pienemmilläkin summilla.

Kuinka sinä sijoitat, Teemu Rastas?

Hajauttamisen ammattilaisena Rastas pitää omissakin sijoituksissaan huolta hajautuksesta. Ammattilaisena hän tykkää seurata markkinoita ja siksi hän hyödyntää erilaisia sijoitusinstrumentteja paljon.

- Itse käytän rahastoja ja painotan niitä riskiprofiilini mukaan eli käytän aika paljon osakerahastoja, mutta teen myös suoria osakesijoituksia sekä Suomeen että ulkomaille. Rahastoilla pärjää hyvin ja niillä tavoittelen usein markkinatuottoa. Suorilla osakesijoituksilla puolestaan otan vahvasti omaa näkemystä, Rastas sanoo.

- Olen ollut pitkään kuukausisäästäjä mutta viime aikoina olen tehnyt enemmän kertasijoituksia, kun olen tehnyt hankintoja. Olen kuitenkin havainnut molemmat tyylit hyviksi.

Vuosi 2020 jää historiaan kummallisena sijoitusvuotena: alussa näytti hyvältä, kunnes korona muutti tilanteen. Suurta romahdusta seurasi huomattavan nopea nousu, kunnes taas uudet koronapelot valtasivat markkinat syksyllä.

- Kun kulunutta vuotta katsoo, tuntuu, että kaikki on mahdollista. Aina pitää ajatella, että kaikenlaisia käänteitä tulee ja yllättäviä tilanteita. Maailma kuitenkin porskuttaa eteenpäin. Näen, että markkinoilla kannattaa olla mukana, mutta pitää pitää riskit mielessä ja tietysti hajauttaen, Rastas sanoo.

-Suosittelen kuitenkin sijoittamista kaikille. Varsinkin jos on pitkän aikavälin sijoittaja, riskit tasoittuvat yleensä silloin merkittävästi.

Vuosi 2021 käynnistyy yhä koronan merkeissä, mikä varmasti vaikuttaa vielä markkinoilla. Poliittiset uhkakuvatkin ovat yhä sijoittajien mielissä. Paljon on kuitenkin positiivista ilmassa, mikä antaa myönteistä potkua vuoteen 2021.

-Jos korona saadaan hallintaan ja keskuspankit ovat yhä tukena, mikä on iso tekijä, Rastas muistuttaa.

-Uskon, että kysyntää vaihtoehtoisille sijoituksille yhä on. Varsinkin jos korot säilyvät yhä näin matalalla. Perinteiset vaihtoehtoiset pitävät varmasti pintansa ja kiinteistösijoittamisella on aina puolensa ja kannattajansa. Kysyntää kuitenkin varmasti löytyy myös uusille vaihtoehtoisille. Vaihtoehtoja on paljon. Varmasti tulee uusia ratkaisujakin tarjolle.

Sijoitamme sinun varasi kuten omamme

Mitä, jos voit sijoittaa omat varasi kuten me LähiTapiolassa – pitkäjänteisesti ja ammattitaitoisesti? Tutustu sijoituskohteisiin, joihin me suursijoittajana itse uskomme.

Lue lisää