Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Uskallanko nyt sijoittaa? Näillä ekonomistin seitsemällä perustaidoilla hyppäät yli sijoittamisen pelkosi

7.10.2020 - Talous

Pörssikurssit heiluvat, lama uhkaa, työpaikka on epävarma. Miten ihmeessä kukaan uskaltaa aloittaa säästämisen tässä tilanteessa? LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro tyrmää pelon: ”Nyt jos koskaan on hyvä hetki aloittaa säästäminen.”

Vuoden alusta tarjolle tulleet osakesäästötilit ovat innostaneet yhä useammat suomalaiset sijoittamaan. Toukokuuhun mennessä 100 000 suomalaista oli avannut tilin ja tileille oli parkkeerattu osakkeita reippaasti yli 335 miljoonan euron arvosta, kertoi Euroclear Finland.

Kevään koronapaniikki on kuitenkin hillinnyt sijoitushuumaa. Tämä näkyy esimerkiksi sijoitusrahastojen merkinnöissä. Koko vuoden osalta nettomerkinnät ovat yhä pahasti miinuksen puolella, vaikka pääomavirta on kääntynyt taas rahastoihin päin kesän aikana.

Syksyn kuluessa epävarmuus on jälleen lisääntynyt koronaviruksen leviämisen, Yhdysvaltain riitaisan presidentinvaalien, Britannian sopimuksettoman EU-eron ja useiden maiden levottomuuksien seurauksena. Epävarmuustekijöitä on lukemattomia. Monen mielessä liikkuu jälleen keskeinen kysymys: kannattaa jatkaa sijoittamista? Jos en ole vielä edes aloittanut, kannattaako nyt alkaa sijoittaa?

- Nyt jos koskaan on hyvä hetki aloittaa säästäminen ja sijoittaminen. On klisee, että näkymät ovat nyt ”erityisen sumuiset”. Aina on riskiä. Joskus vaan osataan paremmin nimetä tunnettuja tapahtumia, joiden lopputulemaa ei tiedetä. Esimeriksi USA:n presidentin vaalit, Brexit –neuvottelut tai rokotteen kehittämisen aikataulu. Isommin kuitenkin voivat yllättää tapahtumat, joista ei ole hajuakaan, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muotoilee.

-Ei koronastakaan vuosi sitten tiedetty mitään. Hyvä puoli tässä on, että aina on pitkällä jänteellä olemassa myös tuotto, joka on nimenomaan korvaus osin täysin tuntemattomasta ja ainakin tarkasti ennustamattomasta sijoitusmaailmasta. Jos liikaa miettii riskejä, niiden tarjoamien tuottojen niittäminen ei koskaan pääse alkuun.

Säästäminen on monelle suomalaiselle hyvin tuttua, mutta enemmistö säästää ja nimenomaan tilille. Moni mieltää itsensä enemmän säästäjäksi, joka säästöillään varautuu elämän yllättäviin tilanteisiin tai muutoksiin. LähiTapiolan teettämässä Arjen katsaus kyselyssä elokuulta neljä viidestä kyselyyn osallistuneesta yli tuhannesta vastaajasta sanoi säästävänsä pahan päivän varalle.

Enemmän kuin joka neljäs sanoi koronapandemian kaltaisen yllättävän shokin muuttaneen vastaajan käsitystä säästämisestä ja nimenomaan tehden siitä entistä tärkeämpää. Voit lukea kyselyn tuloksista enemmän täältä.

Lue sukanvarsisäästäjän ongelmista enemmän täältä.

Ota haltuun nämä seitsemän sijoittamisen perustaitoa

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro listaa seitsemän perustaitoa, jotka omaksumalla sijoittamisen pelkoja voi hälventää.

  1. Hallitse riskiä, lisää tuottoa. Tili ei tuota, joten hintojen noustessa rahan ostovoima pienenee. Tuotto edellyttää riskinottoa, mikä tarkoittaa sijoitusten päivittäisiä arvonvaihteluja. Riskiä voidaan hallita hajauttamalla laajasti erilailla käyttäytyviin sijoituslajeihin.
  2. Hajautushyötyjä rahastolla. Yksittäinen sijoituskohde voi pahimmillaan menettää kokonaan arvonsa. Rahastot hajauttavat sijoituksia useisiin kohteisiin. Yhdistelmärahastoissa osake- ja korkosijoitusten painotuksilla on muodostettu erilaisia riskiprofiileja. Indeksirahasto seuraa tiukasti vertailuindeksiään.
  3. Tasaisesti kuukausisäästäen. Kuukausisäästämisen kuuluu kaikille, rahastoon säästämisen voi aloittaa 30 eurolla kuukaudessa. Säännöllisyys tuo ajallisen hajauttamisen eli ostot eivät satu vain markkinoiden huipulle, vaan myös alennusmyynteihin pohjille.
  4. Pitkäjänteisesti korkoa korolle. Tuotot aiemmin saaduille tuotoille alkavat kerryttää varallisuutta kiihtyvällä vauhdilla. Pitkä aika valjastaa korko korolle voimat, joten taloudellisesta vapaudesta haaveilevien kannattaa aloittaa sijoittaminen mahdollisimman nuorena.
  5. Pidä kulut hallinnassa. Nettotuotto eli kulujen jälkeinen tuotto ratkaisee. Kuluilla saa vaivattomuutta, portin piensijoittajille muutoin vaikeasti päästäviin sijoituskohteisiin ja joskus ylituotto suhteessa vertailuindeksiin. Edellytä kulujen läpinäkyvyyttä.
  6. Eri sijoitustuotteet, erilainen verotus. Pääsääntöisesti sijoitusten voitot verotetaan pääomatuloina. Rahastojen ja sijoitusvakuutusten sisällä ei makseta tuotoista veroja, vaan vasta sijoituksesta luovuttaessa. Osakesäästötili tuo samat edut suorille osakesijoittajille.
  7. Riskiä vain mielenrauhan mukaan. Sijoitustappio koetaan yli kaksi kertaa ikävämpänä kuin vastaavan voitto. Riskiä kannattaa ottaa vain sen verran, että pystyy olemaan heikkoinakin hetkinä vahva. Pitkällä ajalla markkinoiden luontaiset vuoristoradat tasoittuvat.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää