Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Taloudessa pohjakosketus voi olla saavutettu – Katso, miten LähiTapiolan pääekonomisti arvioi tulevaa talouskehitystä

27.8.2020 - Talous

LähiTapiolan pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen sanoo mittavien tukitoimien auttaneen merkittävästi talouksia toipumaan. LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa Järvinen ja osakejohtaja Janne Yliheikkilä pitävät sekä talouden että osakemarkkinoiden odotuksia positiivisina.

Koronapandemian aiheuttama talouden vapaa pudotus näyttää pysähtyneen ja elpyminen on alkanut. Näin arvioi LähiTapiolan pääekonomisti, johtaja Jari Järvinen LähiTapiola Varainhoidon Sijoituswebinaarissa tiistaina 25. elokuutta. Katso koko webinaaritallenne täältä.

Järvisen mukaan valtioiden ja keskuspankkien massiiviset tukitoimet ovat auttaneet talouksia toipumaan niin meillä Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

-Talouspolitiikan mittavat tukitoimet ovat pitäneet huolen siitä, että talouksien pudotus on ollut todennäköisesti pienempi kuin se olisi ollut ilman tukitoimia. Nyt näyttää siltä, että olisimme hieman ohittaneet laskun pohjan. Kaikkien huulilla on kuitenkin nyt kysymys, tuleeko koronapandemiassa toinen aalto ja kuinka laajasti talouksia joudutaan siinä tapauksessa sulkemaan, Järvinen sanoi.

Järvisen mukaan varovaista optimismia talouskehityksestä on näköpiirissä tällä hetkellä, mutta mitään valtavaa kasvuloikkaa ei odoteta.

-Suomen talouden osalta voisi todeta, että Suomi oli sillä tavalla erikoisuus, että meillä talous supistui vuoden toisella neljänneksellä vähemmän kuin muualla. Suomen talous voi toki olla jälkisyklinen eli, että meillä isku tulee myöhemmin. Mutta toistaiseksi miinukset ovat jääneet pienemmäksi, mikä toki on hyvä asia.

Tukitoimet ovat auttaneet myös Suomen taloutta, Järvinen sanoo.
Myös rahoitusmarkkinoilla vuosi on ollut erittäin poikkeuksellinen. Vuosi alkoi optimistisesti, mutta koronapandemia käänsi odotukset päälaelleen hetkessä. Kevään lopulla on nähty huomattavaa elpymistä. Järvisen mielestä myös rahoitusmarkkinoilla näyttäisi nyt, että pahin olisi ohi.


Osakemarkkinoilla epäyhtenäistä kehitystä

Osakkeissa vuosi on ollut yhtä poikkeuksellinen kuin rahoitusmarkkinoilla yleisesti. LähiTapiola Varainhoidon osakejohtaja Janne Yliheikkilä kertoi webinaarissa, että kehitys osakemarkkinoilla on ollut hyvin epäyhtenäistä niin maantieteellisesti, toimialoittain kuin yrityskokoon nähden.

Yhdysvalloissa koronapaniikin jälkeen kurssit ovat elpyneet hyvin, mutta sielläkin kehitys on ollut epäyhtenäistä. Vuoden alusta laajan S&P 500 –indeksin tuotto on viisi prosenttia plussan puolella. Sen sijaan teknologiapainotteisen Nasdaqin tuotto on peräti 26 prosenttia. Yhdysvalloissa nousu on siis ollut hyvin teknologiavetoista.

Sen sijaan Euroopassa kurssit ovat kehittyneet heikosti. Laajan Stoxx Europe 600 –indeksin tuotto on 12 prosenttia pakkasella. Suomi sen sijaan sinnittelee, Helsingissä painorajoitetun OMX Helsinki Capped –indeksin tuotto on plussalla neljä prosenttia.

-Osakemarkkinoilla sijoittajien odotukset ovat tälle hetkellä kuitenkin positiivisia. Keväällä nähtiin, että yritykset pystyivät sopeuttamaan liiketoimintaansa melko hyvin ja laajoja kassakriisejä ei aiheutunut. Alhaiset korot ja keskuspankkien tukitoimet ovat osaltaan tukeneet osakemarkkinoita. Osakemarkkinoilla katse on jo ensi vuodessa, Yliheikkilä arvioi osamarkkinoiden näkymiä.

Suurin riski on se, jos taloudet eivät pääse kunnolla elpymään ja yritysten tuloskunto heikkenisi yhä koronapandemian voimistuessa. Jos sijoittajien positiiviset odotukset jäävät toteutumatta ensi vuonna, heikentäisi se osakekursseja selvästi.

Yliheikkilä pitää kasvuyhtiöitä kiinnostavina sijoituskohteina.

-Alhaisen korkotason ja matalan talouskasvun aikana yritykset, jotka omilla toimillaan pystyvät tekemään kasvua, ovat kiinnostavia riippumatta maantieteellisestä alueesta tai toimia-alasta. Mielestämme osakkeen arvostustaso ei ole itsessään syy ostaa osaketta.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää