Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kivikaupungista takaisin maalle – Parikymppinen Kati muutti Somerolle vanhalle maatilalle: ”Työt onnistuvat etänä ja luonto on lähellä”

27.8.2020 - Talous

27-vuotias Kati Kurki muutti alkukesästä perheen entiselle maatilalle Somerolla. Uudessa omakotitalossa riittää laittamista, mutta luonto on lähellä ja ratkaisu oli hänestä myös taloudellisesti järkevä. LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan joka kolmas kaupunkilainen on harkinnut muuttoa pois kaupungista.

”No mutta, tuollahan se Kurjen likka menee!”

Naapurit tunnistavat Kati Kurjen, sillä hän ei ole uusi kasvo Terttilän kylällä. Kurki varttui näissä maisemissa yläkoululaiseksi saakka, mutta sitten elämä vei lähemmäs Someron keskustaa ja myöhemmin kaupunkikotiin Espoossa. Tämän kesän alussa Kurki muutti takaisin kotitilalleen.

- Viime syksynä päätin muuttaa takaisin. Viihdyin Espoossa aluksi todella hyvin ja halusin nähdä, millaista elämä kaupungissa on. Asun kuitenkin mieluummin maalla, koska täällä saa olla lähellä luontoa ja omassa rauhassa. Myös koirani Loki saa täällä kulkea vapaammin, kertoo Kurki.

Pääkaupunkiseudulle veti etenkin opiskelupaikka. Espoossa vierähti lopulta runsaat pari vuotta. Terttilään paluun myötä noin 40 neliön kerrostalokaksio vaihtui vanhaan pihapiiriin, jonka keskellä seisoo uusi omakotitalo. Kurki alkoi rakennuttaa sitä vuonna 2014 perittyään tilan isänsä kuoleman jälkeen.

- Puntaroimme silloin siskon kanssa eri vaihtoehtoja, mutta lopulta oli aika selvää, että pitäisimme kotitilan. Minä otin tilan rakennuksineen, sisko viereisen metsän. Ehdin asua tässä tovin jo ennen Espooseen muuttoa, mutta oli hyvä nähdä nuorena myös jotain muuta.


Uuden omistajan myötä maatilan vanhat rakennukset ovat saaneet uuden elämän. Esimerkiksi vielä Kurjen lapsuudessa lintuja kuhissut kanala on nyt puoliksi verstas, puoliksi hevostalli.

- Hevoset ja ratsastaminen ovat oikeastaan aina olleet osa elämääni. Kun nyt muutin tänne takaisin, ajatuksena on ottaa pari hevosta.

Tilalla tekemistä riittää

Somero on noin 9000 asukkaan kaupunki Helsinki–Tampere–Turku-kolmion keskellä ja Terttilä maaseutumainen kylä sen laidalla. Kurjen työpaikka on edelleen aivan urbaanin Suomen ytimessä: Helsingin Kampissa. Hän kuitenkin tekee pääosin etätöitä, mikä on korostunut koronaepidemian aikana.

- Olin jo aiemmin tehnyt jonkin verran etätöitä, joten siirtymä oli aika sujuva. Vaikka täällä metsän keskellä ollaan, netti toimii oikein hyvin, Kurki sanoo nauraen.

Joinain päivinä on tarve ajaa esimerkiksi asiakastapaamisiin kaupunkiin. Silloin päivät voivat venyä.

- Totta kai esimerkiksi talven pimeinä iltoina voi tuntua työläältä alkaa lämmittää taloa tai tehdä lumitöitä. Se kuitenkin kuuluu täällä asiaan. Yleensä voin 8-tuntisen työpäivän jälkeen lähteä suoraan lähimetsään. Luonnonläheisyys ja mahdollisuus esimerkiksi pihatöihin painoivat omassa valinnassa.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn mukaan 31 prosenttia kaupunkilaisista on harkinnut muuttoa kaupungin ulkopuolelle. Alle 35-vuotiaista vastaajista asiaa on pohtinut hieman useampi kuin esimerkki 55 vuotta täyttäneistä.

Kyselyn mukaan kaupungista pois muuttoa puoltavat monille pitkälti samat asiat kuin Kati Kurjellekin. Vastaajien mukaan etenkin rauhallisempi elämänrytmi (56 %), huokeammat asumiskustannukset (55 %), hyvät ulkoilumahdollisuudet (53 %) ja väljemmät asuinmahdollisuudet (52 %) saavat harkitsemaan muuttoa pois kaupungista. Vajaalle kuudennekselle vastaajista yksi syy olisi muutto vanhalle kotipaikkakunnalle.

- Minulle tämä oli myös taloudellisesti järkevä ratkaisu. Pääkaupunkiseudulla asumis- ja kaikki muutkin kustannukset ovat paljon korkeammat. Täällä saa tuplasti enemmän tilaa samalla rahalla. Toki olen samalla säästänyt myös remontteihin ja varautunut tulevaisuutta varten, sanoo Kurki.

Yläkerta, rännit, piharappuset… Koti valmistuu päivä kerrallaan

Kurki tilasi pihapiiriin viitisen vuotta sitten talopaketin, jonka rakennusyhtiö pystytti niin sanotusti lämmitysvalmiiksi. Sen jälkeen tiloja ovat rakentaneet ammattilaiset, mutta paljon onnistuu myös asujalta itseltään.

- Kun on maalta lähtöisin, on tottunut pienestä pitäen tekemään paljon käsillään. Maalaan, pakkeloin ja teen mielelläni pieniä remonttihommia. Isoihin ja vaativiin tehtäviin tarvitaan toki ammattilaista, mutta onneksi kodin ei tarvitse olla heti valmis. Teen tätä päivä kerrallaan oman ajan puitteissa.

Seuraava iso projekti odottaa talon yläkerrassa, johon on valmistumassa kaksi huonetta. Lisäksi pitäisi vielä laittaa taloon rännit, rakentaa edustalle portaat, korjata piharakennuksen kattoa – ja aina tilalla tulee myös yllättäviä korjaustarpeita.

- Täällä pitää asennoitua niin, että iso osa vapaa-ajasta tehdään niin sanotusti töitä. Onneksi pidän remonteeraamisesta ja myös kaikenlaisista pihapuuhista.

Vinkkejä maalle muuttoa harkitsevalle

Kati Kurki on asunut pienessä ja suuressa kaupungissa mutta lapsuudessa ja aikuisiällä myös maaseudulla. Lue hänen vinkkinsä, mitä kaupungista pois muuttoa harkitsevan ainakin kannattaa huomioida.

  • Omakotitalotontilla tai maaseutumaisella tilalle tekemistä riittää aina. Oletko valmis käyttämään päivätöistä yli jäävää aikaa talon laittoon, pihatöihin ja esimerkiksi lämmitykseen?
  • Haja-asutusalueella palvelut ovat usein matkan päässä. Oletko valmis kulkemaan välimatkoja ja suunnittelemaan esimerkiksi ostoksia ennalta?
  • Lasten kanssa muuttavan kannattaa ajoissa selvittää, miten koulunkäynti onnistuu. Kuinka koulukyydit järjestyvät; voiko lapsi vanhempana taittaa koulumatkan itse?
  • Talossa tai maatilalla menoja tulee rakennusten ylläpidosta mutta myös yllättävistä korjausmenoista. Jos mahdollista, menoja varten kannattaa säästää puskuria. Kaupunkiasunnossa rahaa menee kuukausittain vastikkeeseen tai vuokraan, mutta omassa talossa sitä kannattaa laittaa säästöön.

LähiTapiolan teettämään Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi elokuussa 2020 kaikkiaan 1 068 suomalaista. Vastanneet edustavat maamme 15–74-vuotiasta väestöä. Kyselyn toteutti Kantar TNS, ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta