Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Kaupungistuminen vaikuttaa ihmisten taloudelliseen varautumiseen – ”Pelkän asuntovarallisuuden varaan ei kannata heittäytyä”

2.7.2020 - Talous

Demografiset muutokset ovat yksi talouteen suuresti vaikuttavista megatrendeistä. Kuuntele LähiTapiola Varainhoidon podcast, jossa palvelujohtaja Oona Paasolainen ja yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro keskustelevat demografiasta ja sen vaikutuksesta talouteen ja sijoittamiseen.

Väestön ikärakenteen kehittymisellä on huomattava vaikutus talouteen. Suomalaisten vanhenemisesta ja syntyvyyden laskusta on oltu huolissaan jo pitkään. Näillä tulee olemaan merkittävä vaikutus muun muassa tuottavuuteen, eläkkeisiin ja hyvinvointivaltion rahoittamiseen.

LähiTapiola Varainhoidon Vaurastu vastuullisesti –podcastin kolmannessa osassa palvelujohtaja Oona Paasolainen ja yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro keskustelivat demografiasta ja sen talousvaikutuksista. Voit kuunnella koko podcastin täältä.

Osana demografista kehitystä suuri vaikutus talouteen on ihmisten liikkumisella. Yhä enemmän suomalaisia siirtyy kaupunkeihin esimerkiksi työn ja opiskelupaikan perässä.

Nummiaron mukaan yksilön kannalta vapaassa liikkumisessa on paljon itua. Ihminen voi saada mieleisen opiskelupaikan tai työn ja näin hyödyntää hänen potentiaaliaan.

-Myös kansantalouden tasolla liikkumisella on ideaa. Se tuo tehokkuutta ja taloudellista kestävyyttä. Se kasaa työpaikkoja ja tuo työvoimaa lähelle toisiaan ja luo kehittyviä, innovoivia yritysryppäitä, jossa tuottavuus ja palkat voivat nousta. Näin se myös helpottaa hyvinvointivaltion rahoittamisessa, Nummiaro sanoo.

-Kaupungistuminen ei kaikkien kannalta ole ainoastaan hyvä asia. Haasteita se tuo esimerkiksi asuntojen hintakehitykseen. Muuttotappiopaikkakunnilla asuntojen arvot laskevat ja näin pienentävät omistusasuvien varallisuutta.

Suomessa asuntojen hinnoissa on suuria alueellisia eroja. Tilastokeskuksen toukokuun tilastojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet lähes yhtäjaksoisesti kolme vuotta Itä-Suomessa, kun vastaavasti Etelä-Suomessa hinnat ovat nousseet.

Pääkaupunkiseudun asuntojen hinnat ovat omaa luokkaansa. Toukokuussa keskimääräinen neliöhinta pääkaupunkiseudulla oli 2000 euroa suurempi kuin esimerkiksi Oulussa.

Suomalaisten varallisuudesta iso osa on asuntovarallisuutta. Tilastokeskuksen kotitalouksien varallisuustutkimuksen mukaan keskimäärin 50 prosenttia kotitalouksien varallisuudesta on omassa kodissa. Kun siihen lisätään mökit, muut kakkoasunnot ja sijoitusasunnot, asuntovarallisuuden osuus nousee kahteen kolmasosaan. Joillakin koko omaisuus saattaa koostua vain asuntovarallisuudesta.

-Asunnon ostohetkellä ei voi välttämättä tietää, millaisen hinnan saa sitä myydessä. Siksi kannattaa miettiä myös muita säästämisvaihtoehtoja rinnalla. Näin kokonaisvarallisuus voi kasvaa omien säästöjen voimalla, mutta toisaalta riskit hajautuvat. Näin ei ole riippuvainen pelkästään oman alueen kiinteistömarkkinoiden kehityksestä, Nummiaro sanoo.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää