Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Päivö-myrsky kaatoi puita ja katkaisi sähkölinjoja eri puolilla Suomea – näin kotivakuutus korvaa myrskytuhoissa

2.7.2020 - Turvallisuus

Päivö-myrsky kaatoi puita ja aiheutti vahinkoja rakennuksille, sähkölinjoille ja autoille erityisesti Itä- ja Keski-Suomessa. Lue, miten kotivakuutus kattaa myrskyvahinkojen sattuessa. Kokosimme myös neuvot myrskyjen aiheuttamien vahinkojen varalle.

Alkuviikosta riehunut Päivö-myrsky on katkonut puita ja sähkölinjoja ja aiheuttanut vahinkoja rakennuksille. Etenkin Etelä- ja Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa tuuli puhalsi voimakkaasti.

-Myrsky on näkynyt meillä hyvinkin vahvasti. Yhteydenottojen määrä korvauspalveluihin on lähes tuplaantunut normaalista. Asiakkaat ovat ilmoittaneet rakennusten ja autojen päälle kaatuneista puista ja venevahingoista. Jonkun verran myös irtaimistoa, kuten esimerkiksi pihatrampoliineja on vaurioitunut, LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissanen kertoo.

-Lisäksi meillä on edelleen laajalla alueella sähkökatkoja ja odotettavissa on, että myös siihen liittyviä vahinkoja, kuten pakasteiden sulamisia, on lähipäivinä tulossa. Varsinainen vahinkoilmoituspiikki tapahtunee kuitenkin vasta loppuviikosta tai ensi viikon alussa, kun asiakkaat ovat ehtineet kartoittaa esimerkiksi metsissä tai kesämökeillä sattuneet vahingot

LähiTapiolan korvauspäällikön Jussi Korpelaisen mukaan kesän voimakas myrsky ei ole mikään harvinaisuus.

-Myrskyjä sattuu lähes joka kesä. Tosin vuoden 2010 kesän kaltaista sumaa ei ole nyt näkynyt. Tuolloin heinä-elokuun vaihteeseen osui peräti neljä isoa myrskyä, Korpelainen kertoo.

Näin kotivakuutus toimii myrskytuhoissa

Kaikkia Päivö-myrskyn aiheuttamia vahinkoja ei ole vielä tiedossa. Kotivakuuttajien osalta myrskyvahinkojen korvaavuus on melko selkä. Pääsääntöisesti myrskytuulten aiheuttamat rikkoutumisvahingot korvataan.

Myrskyksi katsotaan sääolosuhteet, joissa tuulen keskinopeus ylittää 15 metriä sekunnissa. Esimerkiksi Ilmatieteenlaitos määrittelee myrskyksi vasta sellaisen, jossa tuulen keskinopeus on yli 20 metriä sekunnissa.

-Kaikilla kolmella kotivakuutuksemme turvantasolla myrskyturva sisältyy vakuutukseen. Toki vahingon määrä selvitetään tapauskohtaisesti. Yleisesti voi todeta, että myrskyjen osalta asiakkaiden vakuutusturva on lähes poikkeuksetta kunnossa, Korpelainen sanoo.

Myrskyvahinkojen raivaamisessa oltava varovainen

Kaatuneiden puiden raivaaminen ja muut tarpeelliset työt lisävahinkojen estämiseksi on hyvä aloittaa mahdollisimman pian.

-Katolla liikkuessa ja puita raivatessa on tärkeintä huomioida oma ja muiden turvallisuus. Tärkeintä on toimia turvallisesti oman osaamisen rajoissa ja varustautua asianmukaisin turvavarustein. Pystyyn kaatuneet puut, jotka nojaavat rakennuksiin tai toisiin puihin, voivat olla hyvin vaarallisia. Niiden raivaaminen kannattaa jättää ammattilaisille, Korpelainen neuvoo.

Miten toimia myrskyvahingon jälkeen?

  • Valokuvaa vaurioituneet alueet ennen raivaustöitä. Kuvissa tulisi näkyä yleiskuva vakuutetusta omaisuudesta, sekä lähikuvia vaurioituneesta omaisuudesta.
  • Otettuasi kuvat, aloita rakennuksen suojaaminen mahdollisimman pian lisävahinkojen välttämiseksi. Poista rakennuksen päälle kaatuneet, nojaavat tai kaatumisvaarassa olevat puut. Sähkölinjoille kaatuneita puita ei kannata yrittää raivata itse. Pyydä tarvittaessa apua puunraivaukseen ammattilaisilta tai pelastuslaitokselta.
  • Suojaa vaurioitunut vesikatto pressulla, jotta vesi ei pääse rakennuksen sisään. Muista käyttää asianmukaisia turvavälineitä tehdessäsi korjaustöitä.
  • Vapaa-ajan asunnolla on hyvä käydä tarkistamassa myrskyn aiheuttamat vahingot, jotta tarvittaessa pystyy estämään lisävahingot. Tarvittaessa voi hälyttää jonkun tuttavan tai naapurin tarkistamaan vahinkoja.
  • Sähkökatkon sattuessa pidä pakastin suljettuna. Elintarvikkeet säilyvät tällöin vahingoittumattomina useita tunteja.
  • Suuremman vahingon sattuessa varaa vakuutusyhtiöllesi mahdollisuus tarkastella vahinkoa paikan päällä.
  • Vahinkoilmoituksen voit tehdä helposti verkossa.
  • Älä hävitä vahingoittunutta omaisuutta itse ja muista hakea korvauksia vuoden sisällä vahingosta.
  • Matkavakuutuksesta voi hakea korvausta myrskyn aiheuttamasta matkan peruuntumisesta, matkan keskeytymisestä tai matkalta myöhästymisestä

-ennalta varatun matkan peruuntumisesta tai matkan keskeytymisestä, mikäli myrskyvahinko on aiheuttanut merkittävää aineellista vahinkoa omaisuudelle ja vahingon kuntoon saattaminen vaatii vakuutetun välitöntä läsnäoloa vahinkopaikalla

-matkalta myöhästymisestä, kun matkalla käyttämäsi yleinen kulkuneuvo on myöhässä myrskyn vuoksi ja tästä syystä myöhästyt ennalta varatulta jatkoyhteydeltä

  • Jos haluat hoitaa toisen henkilön korvausasioita, tarvitset valtakirjan.

Lue lisää kotivakuutuksestamme

Kun turvanasi on kotivakuutus, et ole tyhjän päällä, vaikka sattuisi tulipalo, varkaus tai vesivahinko.
Lue lisää kotivakuutuksestamme!

Lue lisää ja osta