Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Koronan lisäämä yksinäisyys näkyy Punaisen Ristin toiminnassa – LähiTapiolan lahjoituksella tuetaan koronakriisissä horjuneita

15.6.2020 - Terveys

LähiTapiola-ryhmän yhtiöiden tekemä miljoonalahjoitus on ohjattu Suomen Punaisen Ristin Auttavan puhelimen toimintaan, ruoka-apuun sekä verkkoystävätoimintaan. Koronakriisin aikana avun hakemisessa on korostunut yksinäisyyden teema, jonka lääkkeeksi tarjotaan vapaaehtoisten läsnäoloa.

Punainen Risti tukee LähiTapiolan lahjoituksen avulla koronakriisissä horjuneita. Koronakriisin aikana järjestön toiminnassa on puhuttanut yksinäisyyden teema. Punaisen Ristin psykososiaalisen tuen suunnittelija Tuula Luoma kertoo, että itse virukseen liittyviä puheluita Auttavaan puhelimeen tulee verrattain vähän. Yksinäisyys ja yksinjääminen sen sijaan ovat puheluissa toistuvia teemoja.

- Suurimmat syyt soittoon koronan aikana ovat yksinäisyys tai yksinkertaisesti halu puhua jonkun kanssa. Kolmasosa kaikista puheluista koskettaa jotenkin yksinäisyyttä. Itse virukseen tai viruksen aiheuttamaan huoleen keskittyviä puheluita tulee noin 10 prosenttia kaikista puheluista, kertoo Luoma.

Merkittävä osa LähiTapiolan tekemästä lahjoituksesta ohjattiin kriisin aikana avatun Auttavan puhelimen toiminnan tukemiseen. Kriisin aikana soittajia on riittänyt tasaiseen tahtiin, eivätkä vähenevät tartuntojen määrät tai poikkeustilan purku ole toistaiseksi vaikuttaneet puheluiden määrään.

- Soittojen määrä on vakiintunut noin 160–170 soittoon viikossa. Soittoihin on vastaamassa viikossa noin 60–100 vapaaehtoista, jotka toimivat kolmessa vuorossa, Luoma sanoo.

Auttavaan puhelimeen soittaminen on anonyymiä ja soittamiseen toivotaan olevan mahdollisimman matala kynnys. Auttava puhelin ei kuitenkaan ole mielenterveyden tai talouden neuvontaa vaan näissä tilanteissa soittaja ohjataan muihin kanaviin.

Lue lisää: LähiTapiolalta miljoona euroa koronatyöhön

Yksinäisyyttä lievitetään myös verkkoon siirtyneellä ystävätoiminnalla

Yksinäisyyden lievittämistä varten järjestettävä ja LähiTapiolan tukema Punaisen Ristin ystävätoiminta on siirtynyt koronan aikana entistä enemmän verkkoon. Verkkoystävätoiminnassa verkkoystävä on läsnä ja kuuntelee. Ystäväpari käy anonyymejä keskusteluja esimerkiksi sähköpostitse.

- Koska fyysiset kontaktit eivät ole mahdollisia, iso osa meidän toiminnastamme on siirtynyt verkkoon ja puhelimen avulla käytäväksi, Luoma kertoo.

LähiTapiolan lahjoituksella tehdään Auttavan puhelimen ja ystävätoiminnan tukemisen lisäksi paljon muutakin hyvää. Lahjoitusvaroja ohjataan ruoka-apuun helpottamaan avun merkittävästi lisääntynyttä tarvetta ja Auttavan puhelimen vapaaehtoisten tukemiseen sekä hyvinvoinnin turvaamiseen.

Tekemisen tukemisessa tärkeää jatkuvuus

Koronakriisi on herättänyt ihmisiä vapaaehtoistoiminnan pariin, sillä uusia vapaaehtoisia on tullut järjestön toimintaan mukaan noin tuhat. Punainen Risti on toiminnallaan pystynyt auttamaan jo noin 20 000 ihmistä koronakriisin aikana Suomessa.

Oleellista on myös toiminnan tukeminen. Järjestön toiminnan pitkäjänteinen tukeminen on ollut koronan kaltaisen jatkuvasti muuttuvan kriisin vuoksi tärkeää. Nyt pohditaan esimerkiksi rajoitusten poistamisen aiheuttamia haasteita ja muita mahdollisia tarpeita, joita ei vielä osata ennakoida.

- LähiTapiolan lahjoitus antaa varmuutta ja pohjaa toiminnalle sekä valtakunnallisella että alueellisilla tasoilla. Piireillämme on mahdollisuus auttaa vielä valtakunnallisen avun lisäksi ja tuoda enemmän paikallisia tarpeita esille, Luoma kiittelee.