Muuttaako korona megatrendien kehityskulkuja? Tulevaisuusasiatuntijan mielestä yllätykset ovat osa uutta arkea
2.6.2020 - Talous
Koronapandemia on siirtänyt huomion megatrendeistä hetkellisesti taka-alalle. Megatrendit ovat kuitenkin yhä olemassa ja niiden aiheuttamat muutokset ovat vääjäämättömiä. Kuuntele, mitä Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva kertoo megatrendien vaikutuksista ympäristöön, yhteiskuntiin ja ihmisten elämään.
Mikä on megatrendi? Se on useista ilmiöistä koostuva yleinen kehityssuunta, muutoksen kaari, joka on pitkäaikainen. Megatrendien tuomat muutokset vaikuttavat ympäri maailmaa yhteiskuntiin, ympäristöön ja ihmisten elämään. Ne eivät kuitenkaan vaikuta kaikkiin samalla lailla.
Varainhoidon podcastissa Vaurastu vastuullisesti Sitran johtava asiantuntija Mikko Dufva ja LähiTapiolan kehityspäällikkö Oona Paasolainen keskustelevat megatrendeistä. Voit kuunnella koko podcastin täältä.
Dufva nostaa esiin viisi tunnistettavaa megatrendiä: ilmastoon liittyvät muutokset, väestön ikääntyminen ja monimuotoistuminen, verkostomaisen vallan voimistuminen, teknologian sulautuminen kaikkeen ja talousjärjestelmään kohdistuvat muutospaineet.
Nämä trendit vaikuttavat jo myös Suomessa ja niillä on vaikutusta meidän arkeemme. Erityisesti Dufva nostaa esiin ekologisen jälleenrakentamisen, jolla on jo kiire.
- Se on suurin muutos, joka yhteiskunnallisella ja toimialojen tasolla tulee koskettamaan meitä kaikkia seuraavan kymmenen vuoden aikana. Miten esimerkiksi luovumme fossiilisten polttoaineiden käytöstä yhteiskunnassamme, joka on vielä tällä hetkellä täysin niistä riippuvainen. Veikkaan, että tämä on jopa digitalisaatiotakin suurempi muutos, Dufva sanoo.
Muutokset koskevat niin energiatuotantoa, kuluttamista kuin tavaroiden tuottamista. Osalle ihmisistä muutokset tarkoittavat isojakin ajattelu- ja elintapojen muutoksia.
Yllätysten maailma on uusi normaali
Megatrendit eivät ole koronakriisinkään aikana poistuneet. Trendien näkökulmasta koronakriisi on vain hetkellinen shokki, mutta koronakriisillä voi kuitenkin olla merkityksensä myös megatrendeihin.
- Megatrendeissä sanomme, että olemme siirtyneet postnormaaliin aikaan. Yllätykset, ristiriitaisuudet ja jopa kaoottisuus yleistyvät. Yllätyksistä tulee uusi normaali. Kannattaa asennoitua niin, että koronakriisin kaltaisia yllätyksiä voi hyvinkin tulla lisää.
Lisäksi koronakriisi saattaa vauhdittaa yksittäisiä trendejä. Esimerkiksi monet poliitikot ovat puhuneet, että talouden elvytyksessä rahat pitäisi suunnata vihreisiin hankkeisiin. Jos näin tapahtuisi, se voisi antaa huomattavasti lisävauhtia ekologiselle jälleenrakentamiselle.
- On kiinnostavaa nähdä, muuttaako koronakriisi jotain muitakin kehityskulkuja. Esimerkiksi paljon on puhuttu, kääntyykö Suomen aluekehitys nyt, kun etäyhteyksistä ja etätöistä on tullut arkipäivää. Voi esimerkiksi miettiä, että pitääkö asua lähellä työpaikkaa, jos suuren osan työstä voi tehdä etänä.
Megatrendien tulkinnassa Dufva neuvoo hyödyntämään myös heikkoja signaaleita. Ne voivat olla ensimerkkejä muutoksista tai uusista ilmiöistä.
- Yllättävissä ja epämääräisissä ajatteluamme haastavissa asioissa saattaa piillä muutoksen siemen.
"Yllätykset, ristiriitaisuudet ja jopa kaoottisuus yleistyvät. Yllätyksistä tulee uusi normaali. Kannattaa asennoitua niin, että koronakriisin kaltaisia yllätyksiä voi hyvinkin tulla lisää."
Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme
Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.
Lappi: Kulotuksesta ja roskien poltosta aiheutuneet palovahingot yleisiä loppukeväästä
2.6.2020 | Elämänturva
Lämmenneet ilmat houkuttelevat monia pihojen kesäkuntoon siivoukseen, jonka yhteydessä voi tulla tarve lehtien ja oksien polttamiseen ja piennarheinikoiden kulottamiseen. Leviämään päässyt tuli voi kuitenkin aiheuttaa avotulen tekijälle sydämen tykytyksiä ja pahimmillaan suuret vahingot. Puuskittainen kevättuuli on yleisin syy tulen leviämiselle ei-toivottuihin paikkoihin.
Loimi-Häme: Suomalaisten mielestä liikenteen suurimmat riskitekijät ovat tuttuja – kännykkä on noussut viimeisen 10 vuoden aikana riskitekijänä
2.6.2020 | Turvallisuus
LähiTapiolan alueellisen Arjen katsauksen mukaan LähiTapiola Loimi-Hämeen toiminta-alueella asuvia liikenteessä huolestuttaa vaaratekijänä erityisesti päihtyneet kuljettajat, kännykän käyttö ja liian suuret tilannenopeudet. Erityisen vaarallisia nämä vaaratekijät ovat kasaantuessaan.
Etelä-Pohjanmaa: LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa kannustaa terveysturvallisuuden vahvistamiseen
1.6.2020 | Terveys
LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan hallitus on päättänyt 100.000 euron käyttörahastolahjoituksesta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille suojavarusteiden hankkimiseen. Suojavarustehankinnoista suuri osa tullaan tekemään Etelä-Pohjalaisista yrityksistä.