Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

LähiTapiolan ekonomisti: Sijoittajien koronaepävarmuus ei ole vielä ohi – kolme keskeistä seikkaa määrittävät markkinoiden askelmerkit

29.5.2020 - Talous

Onko osakemarkkinoiden rajulle nousulle katetta? LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen vastaa, mitkä tekijät viitoittavat markkinakehityksen suunnan ja mitä sijoittajan kannattaisi tehdä.

Teollisuusmaiden talousnäkymä heikentyi koronapandemian myötä ennätyksellisen nopeasti. Euroopassa ja Yhdysvalloissa rajuimpien talousvaikutusten odotetaan ajoittuvan toiseen vuosineljännekseen.

-Ennustelaitosten arviot vaihtelevat maittain, mutta esimerkiksi Italian talouden ennustetaan supistuvan jopa 25 prosenttia vuosineljännestasolla. Rajoitustoimien purun myötä talouden elpyminen voi alkaa vuoden toisella puoliskolla. Toistaiseksi avoin kysymys on, kuinka nopeaa tai hidasta elpyminen tulee olemaan, LähiTapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen sanoo.

Maailman eri talouksien synkeisiin näkymiin verrattuna on ollut hämmästyttävää, miten markkinoilla, etenkin osakemarkkinoilla kurssikehitys on ollut rajun myönteinen. Huhtikuun huimaa nousujaksoa onkin tituleerattu historian vihatuimmaksi kurssinousuksi vain siksi, että se on saanut polttoaineensa keskuspankkien massiivisesta likiditeettielvytyksestä.

Rahoitusmarkkinaekonomisti Kinnusen mukaan markkinoiden euforiaan ei voi tuudittautua, sillä koronakriisi ei ole vielä ohitse. Sijoittajien näkymät ovat yhä epävarmat.

-Koronakriisissä on kyse täysin systeemin ulkopuolelta tulleesta poikkeuksellisesta shokista, jonka talousvaikutusten ennustaminen ja hinnoittelu ovat edelleen sijoitusmarkkinoille haastavaa. Tämä on näkynyt poikkeuksellisen rajuina kurssiliikkeinä, Kinnunen sanoo.

-Maaliskuussa koronapandemia aiheutti historiallisen nopean kurssipudotuksen. Huhtikuussa taas nähtiin poikkeuksellisen vahvaa kehitystä, jonka takana olivat talouspolitiikan massiiviset tukipaketit ja toiveet talouksien avaamisesta. Loppuvuosi näyttää, onko osakemarkkinoiden kurssinousulle katetta.

Kolme keskeistä tekijää ratkaisevat suunnan

Maailman suuret keskuspankit ja useat kehittyneet maat ovat valtavilla tukipaketeillaan pyrkineet tukemaan taloutta ja estämään yritysten konkurssiaallon. Kinnusen mukaan merkittävät tukitoimet ovat olleet perusteltuja sekä taloudellisten menetysten että sosiaalisten ongelmien minimoimisen kannalta, vaikka tukitoimiin liittyykin pidemmällä aikavälillä merkittäviä kustannuksia ja myös riskejä.

Useat maailman maat ovat asteittain purkamassa tiukempia koronarajoituksiaan. Ekonomistit uskovat, että maailman kehittyneiden talouksen toipuminen muistuttaa enemmän hitaasti nousevaa u-kirjainta kuin äkkinousuun viittaavaa v-kirjainta.

-Talouden elpymisvauhtiin liittyy kysymysmerkkejä. Keskuspankkien ja valtioiden massiivisista tukitoimista huolimatta koronapandemiasta aiheutuu väistämättä talouteen rakenteellisia vaurioita. Rajoitusten purku tulee olemaan portaittaista. Takapakkia saattaa tulla. On myös mahdollista, että kuluttajat ja yritykset ovat muuttuneet kriisin myötä varovaisemmiksi, mikä näkyisi jatkossa kulutus- ja investointipäätöksissä.

Talouksien toipuminen on yksi keskeisistä seikoista arvioitaessa, miten kestävällä pohjalla markkinoiden nousukehitys on. Markkinoiden suunnalle merkitsevää on myös se, mihin suuntaan koronaepidemia kehittyy. Vaikka nyt tauti näyttää hiipumisen merkkejä, uhkana on toinen aalto. Koronaa vastaan etsitään kuumeisesti rokotetta, mutta sen valmistumisesta ei ole olemassa tarkkaa aikataulua.

-Tuhannen taalan kysymys on, ovatko osakemarkkinat liian optimistisia talouden ja rajoitustoimien purun suhteen vai eivät. Kolmas tärkeä tekijä on, pysyykö markkinoiden luotto keskuspankkien ja valtioiden tukeen ja reagointikykyyn myös jatkossa vahvana. Erityisesti Euroopan keskuspankki ja euroalueen jännitteet ovat mielenkiinnon kohteena.
Kinnusen mukaan kurssien positiivista kehitystä puoltavat rajoitustoimien purut, massiiviset rahapoliittiset ja fiskaaliset elvytystoimet sekä alustavat merkit talouden pohjakosketuksesta toisella vuosineljänneksellä.

Sen sijaan riski koronataudin toisesta aallosta, mahdolliset haasteet talouksien toipumisvauhdissa, yritysten maksukykyongelmat sekä poliittinen epävarmuus ovat esimerkkejä tekijöistä, jotka puhuisivat positiivista kurssikehitystä vastaan.

-Nykytilanteessa korostuvat sijoitustoiminnan pitkäjänteisyys ja riskienhallinta. Vauhdikkaat käänteet eivät markkinoilta myöskään koronapandemiaan lopu, vaan kulman takana odottaa tuttuja ja tuntemattomia haasteita ja mahdollisuuksia. Sijoitusmarkkinoilla tuotto ja riski kulkevat käsikädessä myös jatkossa.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää