Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Lomalla halutaan kuluttaa myös korona-aikana – ota haltuun ekonomistin helpot vinkit budjetointiin

29.5.2020 - Talous

Suomalaiset haluavat pitää kulutuksestaan kiinni lomalla. Koronasta huolimatta iso osa suomalaisista haluaa kuluttaa kesälomallaan aivan kuten ennenkin. LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro antaa muutaman vinkin, miten talous pysyy tasapainossa.

Korona muutti monen suomalaisen lomasuunnitelmat, mutta kaikkia kulutushaluja se ei vienyt. LähiTapiolan kyselyssä peräti puolet yli tuhannesta vastaajasta sanoi, ettei koronaepidemia vaikuta heidän kesälomabudjettiinsa mitenkään. Iso osa aikoo kuluttaa kesällä, kuten ennenkin. Lue kyselyn tuloksista enemmän täältä.

Kesäloma saattaa kasvattaa kulutushaluja. Jotta oma talous ei suistuisi raiteiltaan kesälomankaan aikana, aikaisella suunnittelulla ja riittävällä itsekurilla huoli on turha. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro antaa muutaman neuvon budjetointiin. Hän neuvoo tiedostamaan oman taloutensa ja sen kantokyvyn.

Kuusi vinkkiä lomabudjetointiin

  1. Säästä lomaunelmiin. Lomaan varautuminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Vaihtoehtoja säästämiseen on useita. Jos käyttelytililtä helposti kaikki menee mitä tuleekin, voi avata erillisen tilin, johon säästää lomaunelmaa varten. Pitkäaikaisempaan säästämiseen voi käyttää esimerkiksi rahastoja. Velalla rahoitetun loman nautintoa voi latistaa tulossa oleva talouden tasapainotus.
  2. Laadi lomabudjetti. Lomabudjetti kannattaa laatia hyvissä ajoin. Vaikeista laskutoimituksista ei ole kyse. Ruutupaperi, kynä ja laskin riittävät hyvin budjetin teon välineiksi. Kirjaa budjettiin ensin kaikki suurimmat menot, kuten matkat. Lisäksi listaa kannattaa kerryttää pienimmillä menoilla ja miettiä mahdollisia yllätyskuluja. Kuluja vastaan voi huomioida mahdolliset loman aikaiset tulot.
  3. Suunnittele ja vertaile. Loman suunnittelulla ja vaihtoehtojen vertailulla voi säästää pitkän pennin. Lomamatkaa valitessa ei välttämättä kannata valita ensimmäistä vastaan tulevaa. Vaivattomuuden tai vaatimustasojen ja kustannusten välillä kannattaa käydä pohdintaa. Matkan voi räätälöidä itsekin. Lapsille huvipuistoretki on kohokohta, mutta retkelläkin voi säästää pienillä valinnoilla. Voi kokeilla myös pyöräretkeä tai muuta luonnossa liikkumista.
  4. Säilytä arkijärki. Talven aikana moni pidättäytyy tiukasti ylimääräisistä heräteostoksista. Lomalla kurinalaisuus voi unohtua. Jätskeihin, virvokkeisiin, vaateostoksiin ja muihin isoihin ja pieniin hankintoihin voi kulua huomaamatta. Omat vesipullot voi ottaa mukaan ja sillä säästyy jo mukavasti. Ammattikokki loihtii maittavia ruokia, eikä ulkona ruokailua kannata hylätä kokonaan, mutta joinakin päivinä voi kokata itse.
  5. Seuraa lomakassaa. Budjettia kannattaa seurata loma-aikana ja tehdä tarvittaessa muutoksia. Samalla pystyy myös säätämään kulutustaan, jos sellainen on tarpeellista. Lomalla heräteostoksia voi toki tehdä, mutta kannattaa katsoa, että lomabudjetissa on vielä tilaa.
  6. Mieti lomaa pidemmälle. Loman budjetoinnissa kannattaa muistaa myös loman jälkeen tulevat menot, kuten koulun aloitukseen liittyvät menot. Vaatekaapin sisältö vaatii toisinaan muutosta ja monet käyttävät loma-aikaa hankintoihin.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää