Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tietoa koronaviruksesta maatila-asiakkaille

4.6.2020 - Terveys

Päivitetty 4.6.2020 klo 12.40

Kevään koronavirusepidemian vaikutukset maa- ja metsätalouden harjoittajille ovat olleet hyvin vaihtelevia riippuen harjoitettavasta liiketoiminnasta ja tuotantosuunnasta. Olemme päivittäneet ajankohtaista tietoa maatalousyrittäjille koronaviruspandemiaan ja sen vaikutuksiin liittyen.

Vilja- ja öljykasviviljelyssä sekä kotieläintilojen peltotyöt ovat edenneet suhteellisen normaalisti alun kylmästä kasvukaudesta huolimatta. Vihannes- ja marjantuotanto sekä muilla kausityövoimaa tarvitsevilla tiloilla työvoiman puute on saattanut vaikeuttaa kevättöitä. Matkailu- ja ravitsemustoimintaa harjoittavien tilojen toiminta on kärsinyt karanteenirajoituksista.

Kesäkuun alussa tapahtuneet muutokset karanteenirajoituksissa vaikuttavat myös maatilojen toimintaan. Ulkomaista työvoiman maahanpääsyä on luvattu lisätä sadonkorjuun alkuun mennessä. Myös ruokatarjoilun salliminen tarjoilupaikoissa on mahdollista, tosin vain puolella asiakaspaikkamääristä. Kotimaan matkailun odotetaan olevan aiempia vuosia vilkkaampaa.

Asiantuntijat ovat varoittaneet koronaviruksen toisesta aallosta, joten varautumissuunnitelmat on hyvä pitää mielessä ja päivittää muuttuviin olosuhteisiin. Tiloilla kannattaa siten muistaa hygieniaohjeiden lisäksi turvaväleistä ja karanteenista annetut ohjeistukset. Voit tutustua varotoimiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksesta.

Tietoa tuista maatilakytkentäiselle yritystoiminnalle

Maatilakytkentäisen yritystoiminnan väliaikaisiin tukiin liittyen järjestämme 10.6. webinaarin. Tarkemmat tiedot löytyvät osoitteesta https://www.lahitapiola.fi/henkilo/edut/webinaarit-ja-podcastit. Webinaari -osoitteesta löytyy myös viljelijöiden korona varautumisesta ja Välitä –viljelijästä projektin toiminnasta. Lisäksi kannattaa katsoa nämä:
https://www.mela.fi/uutiset/hallitse-riskeja-hallitse-yritysta-vinkkeja-varautumiseen/ ja https://www.mtk.fi/korona

Tilan yrittäjien vakuutusturvan (lahitapiola.fi/maatilayrittajanturva) lisäksi myös työntekijöiden vakuutusturvan on oltava kunnossa. Katso työeläkevakuutusyhtiö Elon ohjeet kesätyöntekijöiden vakuuttamisesta https://www.elo.fi/uutiset/2020/miten-kesatyontekijan-tyoelakevakuutus-hoidetaan

Miten voin ottaa yhteyttä?

Kesä on maatiloilla kiireistä aikaa ja erityisolosuhteet lisäävät paineita. Silti on hyvä muistaa työturvallisuus, koneiden ja laitteiden päivittäinen huolto sekä tilapäisen työvoiman opastus. Tilan yrittäjät ovat kuitenkin liiketoiminnan tärkein voimavara. On myös hyvä muistaa itsestä huolehtiminen. Työn tauottaminen ja riittävä lepo varmistavat oman kunnon ylläpidon ja vaikuttavat siihen, että työt sujuvat. Jos kuitenkin jotain sattuu, LähiTapiolan palvelut toimivat myös kesäaikaan. Katso yhteystiedot täältä.

LähiTapiola arvostaa maatila-asiakkaiden tekemää työtä suomalaisen ruoantuotannossa haastavissa olosuhteissa. Uskomme, että tämä muistuttaa meitä kaikkia kotimaisen ruoan ja palvelujen merkityksestä kaikkien hyvinvoinnille.

Kuluneena keväänä kotimainen ruoka ja sen tekijät ovatkin olleet mediassa ja ihmisten mielissä aiempaa enemmän – ja positiivisella tavalla. Jos jotain hyvää korona-kurimuksesta on löydettävissä, niin sitä on juurikin suomalaisen ruuan ja sen tuottajien arvostuksen nousu.