Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Tietoa koronaviruksesta maatila-asiakkaille

13.11.2020 - Maa- ja metsätalous

Päivitetty 13.11.2020 klo 9.30

Koronavirusepidemian vaikutukset maa- ja metsätalouden harjoittajille ovat olleet hyvin vaihtelevia riippuen harjoitettavasta liiketoiminnasta ja tuotantosuunnasta. Olemme päivittäneet ajankohtaista tietoa maatalousyrittäjille koronaviruspandemiaan ja sen vaikutuksiin liittyen.

Koronavirusepidemialla ei ollut juurikaan vaikutuksia viime kesän kasvinviljelytöihin. Hajautettu perheviljelmäpohjainen tuotantotapamme näytti tässä kriisissä vahvuutensa. Viljelijöiden vastuullisen toiminnan ansiosta elintarvikeketjun alkupäässä ei juurikaan havaittu ongelmia.

Koronavirusepidemia on kuitenkin osoittanut joitakin puutteita tilakohtaisessa varautumisessa ja on antanut ajattelemisen aihetta siihen. Vihannes- ja marjantuotanto sekä muilla kausityövoimaa tarvitsevilla tiloilla työvoiman puute on saattanut vaikeuttaa normaalia tuotantoa. Kausityövoiman rooli suomalaisessa elintarviketuotannossa nousi kaikkien kansalaisten tietoisuuteen, ja asiasta on käyty hyvää kansalaiskeskustelua. Keskustelun myötä työvoiman käyttöön liittyviin haasteisiin ja riskeihin on varmasti jo saatu monenlaista kehitystä aikaan.

Matkailu- ja ravitsemustoimintaa harjoittavien tilojen toiminta on kärsinyt todennäköisesti eniten karanteenirajoituksista. Erityisesti kansainvälisten matkailijoiden määrä on romahtanut. Kotimaan matkailun odotetaan olevan aiempia vuosia vilkkaampaa.

Asiantuntijoiden varoitusten mukainen koronan toinen aalto on iskenyt maahamme. Maatilojen varautumissuunnitelmat on hyvä pitää mielessä ja päivittää niitä muuttuviin olosuhteisiin. LähiTapiolassa olemme seuranneet maatilojen riskienhallintaa ja eri sidosryhmien toimintaa kriisin aikana.

Oman maatilasi varautumisesta kriisitilanteisiin ja erilaisiin maatalouden riskeihin on hyvä keskustella paikallisen LähiTapiolan maatila-asiantuntijan kanssa. Kokoamme loppuvuoden aikana myös vinkkejä hyvistä varautumissuunnitelmista ja toimintatavoista. Jaamme vinkkejä ja toimintaohjeita uutishuoneellamme ja tulevissa webinaareissamme.

Isoilla kotieläintiloilla koronavirusepidemialta on varauduttu vähentämällä liikennettä tilalta ja tilalle minimiin. Myös tiloilla käyvien ihmisten toimintatapoja on kehitetty. Tiloilla kannattaa hygieniaohjeiden lisäksi muistaa turvaväleistä ja karanteenista annetut ohjeistukset. Voit tutustua varotoimiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksesta.

Tietoa tuista maatilakytkentäiselle yritystoiminnalle

Maatilakytkentäisen yritystoiminnan väliaikaisiin tukiin liittyen järjestimme 10.6. webinaarin. Sivuilta löytyy myös aiempien webinaariemme tallenteita. Kannattaa myös tutustua näihin ohjeisiin:
https://www.mela.fi/uutiset/hallitse-riskeja-hallitse-yritysta-vinkkeja-varautumiseen/ ja https://www.mtk.fi/korona

Miten voin ottaa yhteyttä?
Tiloilla on hyvä muistaa työturvallisuus, koneiden ja laitteiden päivittäinen huolto sekä tilapäisen työvoiman opastus. Tilan yrittäjät ovat liiketoiminnan tärkein voimavara. On myös hyvä muistaa itsestä huolehtiminen. Työn tauottaminen ja riittävä lepo varmistavat oman kunnon ylläpidon ja vaikuttavat siihen, että työt sujuvat. Jos kuitenkin jotain sattuu, LähiTapiolan palvelut tavoitat kellon ympäri. Katso yhteystiedot täältä.

LähiTapiola arvostaa maatila-asiakkaidensa tekemää työtä suomalaisessa ruoantuotannossa haastavissa olosuhteissa. Uskomme, että tämä muistuttaa meitä kaikkia kotimaisen ruoan ja palvelujen merkityksestä kaikkien hyvinvoinnille.

Kuluneena vuotena kotimainen ruoka ja sen tekijät ovatkin olleet mediassa ja ihmisten mielissä aiempaa enemmän – ja positiivisella tavalla. Jos jotain hyvää korona-kurimuksesta on löydettävissä, niin sitä on juurikin suomalaisen ruuan ja sen tuottajien arvostuksen nousu.