Näistä syistä elämäntapamuutokset epäonnistuvat – yksi yksinkertainen syy on ylitse muiden
3.3.2020 - Terveys
Valtaosa suomalaisista haaveilee terveellisemmistä elintavoista, mutta aina omien tapojen muuttaminen ei ole helppoa. Päällimmäisinä ihmisillä ovat mielessä uni, syöminen, liikunta ja stressi. Kokeneet asiantuntijat listasivat yleisiä syitä, mihin elämäntapamuutokset usein kaatuvat.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on tutkinut pitkään suomalaisten ruokavaliota ja elintapoja. Hänen mielestään elämäntapamuutokset onnistuisivat paremmin omaa motivaatio tarkastelemalla.
- Elämäntapamuutoksiin lähdetään usein liian heppoisin perustein. Ajatellaan, että olisi kiva syödä terveellisemmin tai lopettaa tupakointi. Ei kuitenkaan oikeasti mietitä, mikä motivoi itseä. ”Ihan kiva” ei riitä pitkän aikavälin motivaatioksi, Fogelholm sanoo.
Fogelholmin mielestä pitäisi enemmän ajatella, miksi haluaa jotain muutosta ja toisaalta miksi toimii nyt niin kuin toimii.
- Meidän tavoillemme on aina joku syy. Esimerkiksi runsaan karkin syömiseen liittyen voi miettiä, onko se palkinto jostain, sosiaalinen tapa kaverien kanssa tai maistuuko karkki vain niin hyvälle. Muutoksia on vaikea tehdä, jos ei ymmärrä ensin nykyistä toimintaansa. Elintapojen muuttamisessa kyse on aina myös poisoppimisesta, Fogelholm toteaa.
Motivaation rakentaminen ja tunnistaminen on siis yksi avain onnistuneeseen elintapamuutokseen. Fogelholmin ajatus onkin, että jos on valmis tavoittelemaan jotain, niin samanaikaisesti pitää olla valmis luopumaan jostain muusta.
Ympäristömme vaikuttaa meihin paljon
Urheilulääkäri Pippa Laukka tapaa työssään paljon ihmisiä, jotka yrittävät muuttaa elintapojaan niin liikuntaan, ravitsemukseen kuin uneenkin liittyen. Miksi terveellinen elämä on niin monille vaikeaa?
- Yksi syy voi olla se, että meillä menee niin hyvin tämän päivän Suomessa, että jokaisella on varaa valita oma elämäntyyli. Meidän ei tarvitse enää liikkua ja syödä henkemme pitimiksi, Laukka toteaa.
Ympäristö onkin muuttunut nopeammin kuin ihminen itse. Mahdollisuuksia syödä huonommin ja liikkua vähemmän on tarjolla enemmän kuin vaikka 50 vuotta sitten.
- Ympäristö merkitsee tosi paljon, eikä kaikkeen voi vaikuttaa. Kodin ympäristöön voi yleensä vaikuttaa. Mieti, mitä ostat jääkaappiin ja pidät esillä kotona. Myös seura tekee kaltaisekseen ja sosiaalinen tuki on tärkeää. Elämäntapamuutosten tueksi voi saada paljon apua, jos pystyy rakentamaan itselleen läheisten tukiverkostoa, Mikael Fogelholm listaa elämäntapamuutoksiin vaikuttavia asioita.
Laukka muistuttaa, että ympäristön lisäksi oma suhtautuminen itseen ja omiin tavoitteisiin vaikuttaa paljon uusien tapojen oppimiseen. Salliva joustavuus auttaa pidemmälle kuin tiukka asioiden kieltäminen.
- Uusien elämäntapojen opettelussa tiukka mustavalkoisuus on ongelma ja varma tapa epäonnistua. Esimerkiksi täysi karkkilakko on vaikea ylläpitää ja yleensä myös tarpeetonkin. Uusien tapojen ylläpitämiseen auttaa enemmän joustava ja salliva suhtautuminen. Rakenna kokonaisuus niin, että elät enimmäkseen tolkullista elämää ja välillä tolkutontakin, Laukka kannustaa.
Katso hyvinvointiwebinaari, jossa Pippa Laukka ja Mikael Fogelholm keskustelevat elämäntapamuutoksista. Poimi vinkit talteen itsellesi!
"Uusien elämäntapojen opettelussa tiukka mustavalkoisuus on ongelma ja varma tapa epäonnistua."
Vakuuta tärkein eli itsesi ja läheisesi
Jos elämä yllättää ikävästi, on tärkeää voida keskittyä täysillä paranemiseen. Sen lisäksi, että sairaus tai tapaturma tuovat mukanaan terveyshuolia, on niillä usein myös vaikutuksia talouteen.
Rasmuksen Päivi-vaimo menehtyi aggressiiviseen syöpään – ”Surussa on kyse kyvystä suunnitella tulevaisuutta”
27.2.2020 | Talous
Työikäisten suomalaisten yleisin kuolinsyy on erilaiset kasvaimet. Myös Rasmuksen Päivi-vaimo menehtyi syöpään kuusi vuotta sitten. Katso, miten puolison kuolema vaikutti Rasmuksen perheen elämään ja arkeen.
Yksinkertainen, mutta epäsuosittu neuvo tarjoaisi monille välittömiä terveyshyötyjä, parantaisi unenlaatua ja ennustetta elää pidempään
26.2.2020 | Terveys
Suomalaiset kuluttavat yli 10 litraa puhdasta alkoholia vuodessa. Vaikka alkoholi tunnetusti lisää lukuisten sairauksien riskiä, vain 11 % suomalaisista haluaisi vähentää alkoholin käyttöään. Vanha käsitys yhdestä lasista terveellisenä tapana, ei saa tukea tuoreista tutkimuksista. Vähentämällä omaa alkoholinkäyttöä voi saavuttaa välittömiä terveyshyötyjä.
SAVO: LähiTapiola mukana KuPS:n kykyjenetsintäohjemassa
26.2.2020 | Terveys
Kuva: Joni Tuominen
Veikkausliiga-kausi alkaa huhtikuussa ja mestarijoukkue Kuopion Palloseuran paidassa pelaa tuolloin tosi-tv-ohjelmassa pelaajasopimuksen voittanut jalkapalloilija. Viime viikolla alkaneeseen PlayOff-nimiseen tosi-tv-ohjelmaan on etsitty kiinnostuneita pelaajia alkuvuoden ja voittajalle on luvassa sadantuhannen euron arvoinen pelaajasopimus.