Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Syövästä toipumiseen vaikuttaa moni asia – syöpien ennusteissa on isoja eroja

29.11.2019 - Terveys

Syöpä on aina pelottava sairaus, mutta eri syöpäsairauksien eloonjäämisennusteissa on suuria eroja. Luvut osoittavat myös sen, että yhä useampi elää syöpäsairauden kanssa. Kävimme kokeneen tutkijan kanssa läpi eri syöpien viiden vuoden suhteellisia elossaololukuja.

- Syöpien tappavuutta tarkasteltaessa käytetään suhteellisia elossaololukuja. Viiden vuoden elossaololuku on muodostunut vakiintuneeksi käytännöksi tarkastella asiaa, kertoo erikoistutkija Karri Seppä Suomen Syöpärekisteristä.

- Luku tulkitaan elossa olevien potilaiden prosenttiosuutena viiden vuoden jälkeen syövän toteamisesta, jos potilailla ei olisi riskiä kuolla muihin syihin kuin syöpäänsä. Jos suhteellinen elossaololuku on 100 prosenttia, syöpä ei lisää kuolleisuutta, vaan potilaiden kuolleisuus vastaa vastaavanikäisen yleisväestön kuolleisuutta, Seppä tarkentaa.

Erot syöpien viiden vuoden elossaololuvuissa hätkähdyttävät. Yleisimpien syöpien osalta eturauhassyövässä, naisten rintasyövässä, ihomelanoomassa ja ihon okasolusyövässä sekä kilpirauhassyövässä viiden vuoden elossaololuku on 90 prosenttia tai suurempi.

Vastaavasti haima- tai maksasyöpään sairastuneilla elossaololuku on alle 10 prosenttia.

- Syöpäpotilaiden selviytymistä voitaisiin parantaa eniten sillä, että syöpä löydettäisiin mahdollisimman varhain, jolloin se ei olisi ehtinyt vielä levitä ja pystyttäisiin parantavasti hoitamaan. Korkeimmat elossaololuvut ovat syövissä, joihin on varhaiseen toteamiseen liittyviä menetelmiä, joilla löydetään oireettomia kasvaimia, Seppä kertoo.

- Vastaavasti haima- ja maksasyövistä monet ovat ehtineet levitä tai ovat liian suuria, jotta ne voitaisiin poistaa leikkaamalla. Nämä ja monet muut sisäelinten syövät eivät myöskään aina oireile siten, että ihmiset osaisivat hakeutua varhain hoitoon.

Syöpäkuolleisuuteen vaikuttaa merkittävästi sairastuneen ikä ja terveydentila

- Nuoret potilaat parantuvat paremmin kuin vanhat. Ikä ja potilaan terveydentila vaikuttavat siihen, miten aggressiivisesti syöpää voidaan hoitaa ja vanhoilla ihmisillä on usein muita sairauksia, jotka rajoittavat hoitovaihtoehtoja, Seppä kertoo.

Viime vuosina syöpien yleistymisessä on tapahtunut jonkin verran muutoksia.

- Viimeisen 10 vuoden aikana ihomelanooma on yleistynyt. Tässä on taustalla erityisesti ihmisten tietoisuuden lisääntyminen. Yhä useampi tutkituttaa luomensa, jolloin ihosyöpää myös löytyy herkemmin.

- Miehillä kivessyöpä on selkeämmin yleistynyt syöpä. Tämä on ilmiö, joka on kehittyneissä maissa yleistynyt. Kivessyöpä tulee tyypillisesti nuorille, mutta se pystytään toisaalta hoitamaan hyvin.

Erikoistutkijan vinkit: näin vähennät riskiä sairastua syöpään ja pidät huolta itsestäsi

1) Syövän ennaltaehkäisy on tärkein asia. Suurimmat syövän riskitekijät, joihin voi omalla toiminnallaan vaikuttaa liittyvät elämäntapoihin. Tupakointi ja alkoholin käyttö vaikuttavat suoraan syöpäsairastumisen riskiin. Myös liiallista auringossa oleskelua tulisi välttää. Lisäksi ruokavalio, ylipaino ja liikunta ovat kaikille tuttuja terveyden perustekijöitä, jotka vaikuttavat syöpäriskiin, mutta laajemminkin omaan terveyteen ja hyvinvointiin.

2) Osallistu järjestettyihin syöpäseulontoihin. Rintasyöpää ja kohdunkaulan syöpää seulotaan tällä hetkellä koko maassa. Suolistosyövän seulonta alkoi tänä vuonna osassa maata ja laajenee valtakunnalliseksi tulevina vuosina. Seulontoihin kannattaa osallistua, koska niiden avulla vähennetään raskaita hoitoja sekä syöpäkuolemia. Seulottavat syövät ovat yleisiä syöpiä, joiden hoitoon auttaa merkittävästi se, että syöpä löydetään ajoissa.

3) Hakeudu oireiden vuoksi lääkäriin. Osa ihmisistä menee edelleen liian myöhään lääkäriin. Omaa kehoa kannattaa seurata herkällä korvalla omaa kehoa ja tarkastella, mikä on normaalia ikääntymiseen kuuluvaa vaivaa ja mikä ei.

LähiTapiola on tehnyt Syöpäsäätiön kanssa yhteistyötä vuodesta 2016. Syöpäsäätiön kumppanina LähiTapiola tukee suomalaista syöpätutkimusta ja ennaltaehkäisevää työtä terveyden sekä hyvinvoinnin parantamiseksi.

Vakavan sairauden turva

Oletko koskaan miettinyt miten vakava sairastuminen vaikuttaa omaan ja perheesi arkeen? Varmista, että sairastuminen ei sotke talouttasi ja arki voi jatkua toimeentulon osalta mahdollisimman normaalina.

Lue lisää