Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Asiantuntijan arvio Venäjän talouden näkymistä: Hidasta kasvua, joka kestää vuosia

11.11.2019 - Talous

Tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta arvioi, että elintasokuilun leveneminen Venäjällä on osa syy levottomuuksiin. Kiinassa huolta herättää huomattava velkaantuminen.

Venäjän taloudessa ei tule tapahtumaan mitään merkittävää uudistumista ainakaan neljään vuoteen. Näin sanoo Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen (Bofit) johtaja Iikka Korhonen.

Venäjällä kaikkien katseet on jo siirretty vuoteen 2024, jolloin Kremlin isännän on määrä vaihtua. Arvuuttelu presidentti Vladimir Putinin seuraajasta käy jo kuumana.

LähiTapiola Varainhoidon Investment Summit –sijoitustapahtumassa puhunut Korhonen arvioi, että noin 60 dollarin tasoilla pyörivä öljyn hinta riittää Venäjälle. Venäjä saa maan talouden kannalta keskeiseltä sektorilta, energiasektorilta riittävästi verotuloja, joilla maksaa virkamiesten palkat, eläkkeet ja rahaa jää myös puolustusmenojen nostoon.

Venäjällä ajatellaan, että talouden uudistuksia ei nyt tarvita. Maan johdolle on tärkeämpää kerätä talouspuskureita ja säilyttää toimintavapaus, jotta riippumattomuus ulkomaista, etenkin Yhdysvalloista kasvaisi.

- Ennusteemme mukaan Venäjän talous kasvaa tänä vuonna noin prosentin. Se on eurooppalaista tasoa. Mutta on hyvä muistaa, että jos Venäjän talous kasvaa prosentin ja Euroopassa talouskasvu on prosentin luokkaa, elintasokuilu Venäjän ja muun Euroopan välillä vain kasvaa, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan Venäjän henkeä kohden laskettu bruttokansantuote on noin 60 prosenttia Suomen vastaavasta. ”Potentiaalia Venäjällä olisi kasvaa enemmän ja sen myös pitäisi kasvaa enemmän”, Korhonen sanoo.

- Ensi vuonna Venäjä lisää finanssipoliittista elvytystä. Hankkeita on muun muassa infrastruktuurissa, koulutuksessa ja terveydenhuollossa. Venäjällä toivotaan, että julkisen rahan käyttö saisi yksityiset yritykset lisäämään investointeja. Investointien vähyys on Venäjän talouden suurin pitkän aikavälin ongelma.

Toiveista huolimatta siirtymätalouksien tutkimuslaitoksessa ei uskota, että yksityisten yritysten investoinnit lähtisivät selvään kasvuun. Korhosen mukaan Venäjän talous palaa noin puolentoista prosentin kasvuun, kun julkisen rahan käyttö investointeihin päättyy. Ensi vuoden ennuste Venäjän talouskasvuksi on 1,8 prosenttia ja vuodelle 2021 1,6 prosenttia.

Kiinan kasvu hidastuu ja velkamäärä kasvaa

Maailman talouden suurvaltioihin lukeutuvassa Kiinassa talouskasvu hidastuu ja se on hidastunut lähes yhtäjaksoisesti vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

LähiTapiola LokalTapiola

Keskeiset talousmittarit teollisuustuotannosta ja vähittäiskaupasta eri ostopäällikköindekseihin näyttävät selvää kasvun hidastumista, mutta kummaa on, että bruttokansantuotteessa hidastuminen ei juurikaan näy.

- Viralliset bkt-luvut eivät kerro koko totuutta Kiinan talouskehityksestä. Siksi kannattaakin seurata muita talousmittareita, joita Kiinassakin riittää.

Eri ennustelaitokset ja taloustieteilijät ovat yrittäneet arvioida Kiinan ”oikeaa” talouskasvua. Tällä hetkellä arvio kasvuksi liikkuu alle neljässä prosentissa, kun virallinen luku on runsas kuusi prosenttia.

Korhosen mukaan Kiina on vastannut hidastuvaan talouskasvuun ja Yhdysvaltain kanssa käytävään kauppasotaan mm. antamalla valuuttansa juanin heiketä. Viime kuukausina heikkeneminen on pysähtynyt.

Kiinalaisviranomaiset joutuvat tasapainottelemaan kahden ristitulen välissä, sillä heikenty juan auttaa kompensoimaan kauppasodan negatiivisia vaikutuksia maan talouteen, mutta toisaalta uhkana on kiinalaissijoittajien pääomapako.

Kauppasota on hidastanut Kiinan kasvua, mutta erityinen ongelma on yritysten investointihaluttomuus. Investoinnit ovat laskeneet, koska yritykset eivät uskalla investoida epävarmassa tilanteessa.
Kiina voisi käyttää samaa asetta, jota se käytti finanssikriisistä selviämiseen eli ottaa velkaa ja investoida itse. Velka-asettaan Kiina on käyttänyt ahkerasti ja sen kotimainen velka on noussut jo 230 prosenttiin bkt:sta.

- Maailman historiassa ei ole yhtään tapausta, jossa näin nopea velkaantuminen ei olisi johtanut ongelmiin. Kiinassa on jo paljon tahoja, joiden mielestä velkaantuminen on ongelma ja he haluaisivat nähdä, että siihen puututaan, Korhonen sanoo.

- On todennäköistä, että kiinalaisviranomaiset eivät käytä enää velkavipua samalla tavalla talouskasvun vauhdittamiseksi. Kiinan talouskasvu tulevina vuosina ei ole kuutta prosenttia vaan se on jonkin verran vähemmän, mutta sekin talouskasvu riittää kasvattamaan kiinalaisten elintasoa edelleen.