Äkkirikastujan seitsemän sudenkuoppaa – sijoittajalle on olemassa tasan yksi järkevä sijoitusneuvo

7.9.2019 - Talous

LähiTapiola LokalTapiola

Äkkirikastujalla yksittäisten sijoitusvirheiden merkitys on huomattava. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kertoo, mitkä ovat äkkirikastujan sudenkuopat ja miten ne ohitetaan.

Mistä löytää sopiva sijoituskohde, kun käsissä on yhtäkkiä valtava rahasumma? Lottovoitolla, perinnöllä tai yritysmyynnillä ansaittujen miljoonien eurojen sijoittamisesta voi haaveilla, mutta jos asia oikeasti osuu kohdalle, voi onnenpotku tuntuakin ahdistavalta. Äkkirikastujankin olisi löydettävä sijoituskohteita, joissa pääoma tuottaa eikä häviä.

Toisin kuin tasainen kuukausisäästäjä yhdessä yössä tuhansia, jopa miljoonia euroa perinyt, voittanut tai myynnillä ansainnut onnekas kohtaa huomattavia sijoitusriskejä. Yksittäisen sijoitusvirheen merkitys äkkirikastujalla on kuukausisäästäjää suurempi.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomistin Hannu Nummiaron mielestä esimerkiksi lottomiljonääreille ja muille heidän kaltaisilleen nopeasti rikastuneille on olemassa vain yksi järkevä sijoitusneuvo: tee itsellesi sijoitussuunnitelma.

- Eli kirjaa ylös elämäntilanteesi, sijoittamisen tavoitteesi, sijoitusten hajautus eri sijoituslajeihin ja käytännön toteutus. Ennen sitä ei kannata sutia mihinkään suuntaa. Pidä huoli, että ymmärrät joka sanan suunnitelmassasi, se on arvojesi mukainen, luotat täysin mahdollisiin palveluntarjoajiin ja saat säännöllistä ja läpinäkyvää raportointia, ekonomisti Nummiaro neuvoo.

Vältä nämä seitsemän äkkirikastujan sudenkuoppaa

Miljonäärinä herääminen ei tarkoita, että osaaminen rahankäsittelyssä ja sijoittamisessa olisi karttunut saman yön aikana. Huuma rikastumisesta helposti haihtuu nopeasti ja varakkaan elämän voi hävittää helposti, jos ei mieti tekemisiään ja antaa tunteille vallan. Yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro listaa seitsemän äkkirikastujan vaaranpaikkaa.

  1. Tarveähky. Oman talouden lainalaisuudet muuttuvat täysin, kun budjettirajoite häviää yhdellä henkäyksellä. Kaikki unelmat ovat nyt toteutettavissa. Silti omat arvot ja todelliset tarpeet kannattaa rauhassa selvittää itselleen. Raha turvaa ja helpottaa elämää, mutta ei takaa onnellisuutta.
  2. Yhteen kohteeseen. Yksittäinen sijoituskohde voi pahimmillaan menettää kokonaan arvonsa. Äkkirikastuminen ei tee kuolemattomaksi businessenkeliksi. Hajauta sijoitukset aina useisiin, toisistaan riippumattomiin kohteisiin. Rahastolla saat kerralla useita sijoituskohteita.
  3. Isoon riskiin. Taantumien tai rahoituskriisien aikana laajastikin hajautetun osakesalkun arvo voi hyvin laskea yli 30 prosenttia. Pelkästään osakkeisin sijoittavalla äkkirikastujalla on paljon hävittävää. Riskiä voi hallita käyttämällä myös vähäriskisempiä sijoitusmuotoja, kuten korko- ja kiinteistösijoituksia.
  4. Kaikki kerralla. Arvaamattomilla markkinoilla sijoitusten ostot saattavat osua kiusallisesti juuri huipulle. Ostojen ajallinen hajauttaminen varmistaa, että myös kaikkein tuottavimmat ostopaikat tulevat hyödynnetyiksi. Osakkeissa laskumarkkinat voivat kestää useita vuosia.
  5. Monimutkaisuus. Osaamaton voi harhautua itselleen sopimattomiin, turhan monimutkaisiin, näennäisen riskittömiin, kalliisiin ja epärealistisesti markkinoituihin sijoitustuotteisiin. Jos et ymmärrä mistä tuotto ja riski syntyvät, niin älä sijoita. Äkkirikastuja on potentiaalinen huijattava.
  6. Tunteiden armolla. Kokematon voi aistia sijoitusmarkkinat voimakkaina ahneuden ja pelon vaihteluina, mikä voi johtaa sokeaan laumaostamisen kalliilla ja paniikkimyynteihin halvalla. Sijoitussuunnitelma varmistaa kullekin sopivan ja pitkäjänteisen sijoittamisen.
  7. Lyhytnäköisyys. Taloudellinen vapaus on yhtäkkiä varmistettu loppuelämäksi. Varojen ostovoiman turvaaminen edellyttää kuitenkin varojen hallittua sijoittamista. Lähiaikoina tarpeetonta rahaa voi sitoa epälikvideihin, mutta hyvin hajauttaviin sijoituslajeihin. Varojen siirtymää jälkipolville kannattaa myös suunnitella ajoissa.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2019 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää