Siirry suoraan sisältöön Siirry suoraan alatunnisteeseen

Suomalainen säästää vakavaa sairautta tai läheisen kuolemaa varten – ekonomistin vinkit pahan päivän –säästöille

30.7.2019 - Talous

Iso osa suomalaisista säästää pahan päivän varalle, joka enemmistön mielestä tarkoittaa varautumista vakavaa sairautta tai läheisen kuolemaa varten. LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro antaa kolme vinkkiä, miten pahan päivän –varakassan saa kokoon.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn mukaan yli tuhannesta vastanneesta peräti 55 prosenttia sanoi säästävän vakavaa sairautta tai läheisen kuolemaa varten. Enemmistölle tätä tarkoittaa pahan päivän varalle –säästäminen.

Myös iso hankinta voi olla monelle paha päivä. Tuloerot vaikuttavat käsitykseen pahasta päivästä. Pienituloiselle suurempi hankinta on selvästi isompi taloudellinen uhka kuin suurituloiselle. Sen sijaan suurituloinen ajattelee pahana päivänä enemmän eläkeaikaan varautumista.

Myös työttömyyden monet mieltävät pahaksi päiväksi. Se ei ole kuitenkaan kuin joka kolmannen mielestä keskeinen syy säästää. Naiset varautuvat työttömyyteen hieman miehiä innokkaammin.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro muistuttaa, että jokainen mieltää pahan päivän varan hieman eri tavoin. Yhteistä kuitenkin on, että se tarkoittaa kaikille jonkinlaista varautumista.

Joillekin varautuminen tuo vapautta, mutta isolle osalle suomalaisista varautumisen motiivina toimivat elämän ikävät yllätykset. Talouden turva on suomalaisten mielestä säilytettävä myös yllätystilanteissa.

Nummiaron mielestä pahaa päivää voi miettiä tulojen ja menojen kautta. Menojen suuruus vaihtelee eri aikahorisonteissa ja se vaikuttaa myös varautumiseen. Kuukausittaisessa oman talouden budjetoinnissa tulisi huomioida vaikkapa auton bensan kulutus ja siihen menevä menoerä. Vuosittain puolestaan auton käyttökuluja ovat autovero, katsastus ja vuosihuollot.

Useamman vuoden ajanjaksolla kysymykseen voivat tulla erilaiset auton korjauskulut. Ikävä yllätys taas olisi useiden tuhansien eurojen moottoriremontti.

- Oman talouden budjetoinnin on ulotuttava yli seuraavan tilipäivän niin, että varaudutaan epäsäännöllisiin menoihin. Menoihin liittyvän varapuskurin miettiminen käy aika helposti miettimällä, mikä voi hajota ja paljonko korjaus tai uusi maksaisi, Nummiaro neuvoo.

- Asumiseen liittyvät menot ovat askeleen autoon liittyviä isompia. Vesivahingot voivat tulla hyvin kalliiksi, siis muista varautumisen perussääntö: isoihin riskeihin varaudut vakuuttamalla ja pieniin riskeihin säästämällä.

Lue, miten pitkäjänteinen sijoittaja kerää mukavan potin.

Tulojen paha päivä on ongelmallinen

Tulojen puolella paha päivä tarkoittaa usein suurempaa ja pitkäkestoisempaa ongelmaa kuin menojen äkilliset erät. Työttömyys tai sairaus voivat helposti leikata tuloista ison osan. Lisäksi sairastaminen tuo lisää menoja. Perheen toisen elättäjän kuolema olisi myös kova isku tuloihin. Lue lisää puolison kuoleman vaikutuksista perheen talouteen täältä.

Myös avioerolla olisi vaikutusta perheen tuloihin. Vaikka se toki pienentäisi perheen menoja, menoleikkaus voi jäädä tuloleikkauksia pienemmäksi.

Arjen katsaus –kyselyn mukaan vain 15 prosenttia vastaajista sanoi avioeron tai parisuhteen päättymisen olevan syyn säästämiseen.

LähiTapiolan teettämän kyselyn toteutti Kantar TNS. Kysely tehtiin 8-14.helmikuuta 2019 ja siihen osallistui 1 037 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.

Kolme vinkkiä varautumiseen

Yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro neuvoo säästäjää miettimään varautumista kolmen varan kautta.

  • Menovara. Alkuun 1000-2000 eur tilille. Siirrä säännöllisesti summia käyttelytililtä erilliselle säästötilille tai korkorahastoon, jotta kynnys käyttää säästöjä ennenaikaisesti kohoaa.
  • Tulovara. 2-3 kuukauden nettopalkka. Varat saattavat odottaa käyttöään vuosia, eli niiden ostovoiman säilymisestä kannattaa pitää huolta. Toisaalta varoja saatetaan tarvita vaikka ensi viikolla, siksi sijoitusten riskitaso kannattaa pitää maltillisina. Aika ei tällöin pääse korjaamaan huonosti ajoittuneita markkinalaskuja. Toiseksi varat on oltava muutettavissa rahaksi muutamien päivien kuluessa. Maltillisen riskin yhdistelmärahastot sopivat hyvin tarkoitukseen.
  • Eläkevara. Eläkesäästämisessä tavoiteaika on kaukana, jolloin uskaltaa sijoittaa tuottohakuisemmin, eli osakepaino voi eläkesäästäjällä olla korkeampi. Osakesäästötili sopii itse aktiivisille sijoittajille. Rahastot tai varainhoitotuotteet sopivat vaivattomuutta arvostaville.

Tutustu säästämisen ja sijoittamisen palveluihimme

Asiakkaanamme pääset sijoittamaan rahasi kohteisiin, joihin uskomme ja itsekin sijoitamme. Kansainvälinen rahastoluokittaja Lipper valitsi meidät vuonna 2020 Pohjoismaiden parhaaksi varainhoitajaksi pienten yhtiöiden sarjassa.

Lue lisää